Składniki:
- Chleb żytni (8 kromek)
- 400 g żółtej cukinii
- 400 g zielonej cukinii
- 1 szt. papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- 10 gałązek tymianku
- 300 ml bulionu warzywny
- sól
- pieprz
- 80 ml oleju rzepakowy
- 200 g szynki dojrzewającej
Sposób wykonania:
Cukinie przecinamy wzdłuż na cztery części, układamy w blaszce do pieczenia i zalewamy gorącym bulionem. Dokładamy czosnek pocięty w plasterki i chili oraz tymianek. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 min.
Chleb przelewamy olejem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 5 min.
Prezentacja: Na grzanki układamy pieczoną cukinię i skrapiamy płynem powstały podczas pieczenia. Na wierzch układamy postrzępioną szynkę.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.