Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Składniki:

  • Chleb żytni (8 kromek)
  • 400 g żółtej cukinii
  • 400 g zielonej cukinii
  • 1 szt. papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 gałązek tymianku
  • 300 ml bulionu warzywny
  • sól
  • pieprz
  • 80 ml oleju rzepakowy
  • 200 g szynki dojrzewającej

Sposób wykonania:

Cukinie przecinamy wzdłuż na cztery części, układamy w blaszce do pieczenia i zalewamy gorącym bulionem. Dokładamy czosnek pocięty w plasterki i chili oraz tymianek. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 min.

Chleb przelewamy olejem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 5 min.

Prezentacja: Na grzanki układamy pieczoną cukinię i skrapiamy płynem powstały podczas pieczenia. Na wierzch układamy postrzępioną szynkę.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.