Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Składniki (dla 4 osób):

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • 40 g masła (2 łyżki)
  • 20 ml octu jabłkowego
  • 40 g cukru brązowego
  • puszka fasoli (400g, odcedzona i przepłukana)
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

Sposób wykonania:

Papryki skrapiamy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 min.

Po tym czasie przekładamy do woreczka i szczelnie zawijamy. Po ok. 8 min. wyciągamy paprykę z woreczka i zdejmujemy z niej skórę, a następnie tniemy w cienkie paski.

W rondlu rozgrzewamy olej z masłem i smażymy paprykę, dodając kolejno cukier, ocet
i przyprawy. Dusimy papryki na wolnym ogniu ok. 20 min., a pod koniec duszenia dodajemy posiekaną pietruszkę.

Fasolę miksujemy z olejem, czosnkiem i wodą na gładką pastę, doprawiamy solą, pieprzem
i ostrą papryką.

Prezentacja: pastę fasoli rozkładamy na talerzu formując na środku wgłębienie, na które wykładamy konfiturę z papryk.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.