Składniki (dla 4 osób):
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 40 ml oleju rzepakowego
- 40 g masła (2 łyżki)
- 20 ml octu jabłkowego
- 40 g cukru brązowego
- puszka fasoli (400g, odcedzona i przepłukana)
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki wody
- sól
- pieprz
- ostra papryka
Sposób wykonania:
Papryki skrapiamy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 min.
Po tym czasie przekładamy do woreczka i szczelnie zawijamy. Po ok. 8 min. wyciągamy paprykę z woreczka i zdejmujemy z niej skórę, a następnie tniemy w cienkie paski.
W rondlu rozgrzewamy olej z masłem i smażymy paprykę, dodając kolejno cukier, ocet
i przyprawy. Dusimy papryki na wolnym ogniu ok. 20 min., a pod koniec duszenia dodajemy posiekaną pietruszkę.
Fasolę miksujemy z olejem, czosnkiem i wodą na gładką pastę, doprawiamy solą, pieprzem
i ostrą papryką.
Prezentacja: pastę fasoli rozkładamy na talerzu formując na środku wgłębienie, na które wykładamy konfiturę z papryk.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.