Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Składniki  (dla 4 osób):

  • 2 szt. sałaty rzymskiej
  • Pomidory różne 400g
  • 3 szt. szalotki
  • ½ pęczka zielonej pietruszki
  • ½ pęczka szczypioru
  • 80 g sera twardego rubin lub szafir
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 szt. żółtka jaja
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 ml octu winnego
  • 20 g musztardy
  • 6 szt. sardeli
  • bagietka na grzanki

Sposób wykonania

Pomidory tniemy na połówki, przekładamy do miski i dodajemy pociętą w piórka szalotkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Do miski dokładamy rozdrobniona sałatę rzymską. Następnie przygotowujemy sos. Do pojemnika miksera wkładamy żółtko jaja, musztardę, olej, sól, pieprz, sardele oraz starty ser, na a następnie wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiego sosu. Gotowy sos przelewamy do miski i mieszamy z sałatą i pomidorami.

Bagietkę rwiemy na małe kawałki, skrapiamy olejem i pieczemy ok. 10 min. w piekarniku
w temperaturze 180 stopni, do uzyskania chrupkich grzanek.

Prezentacja: Sałatę przekładamy na talerz dekorujemy grzankami oraz szczypiorkiem i pietruszką.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.