Składniki (dla 4 osób):
- 2 szt. sałaty rzymskiej
- Pomidory różne 400g
- 3 szt. szalotki
- ½ pęczka zielonej pietruszki
- ½ pęczka szczypioru
- 80 g sera twardego rubin lub szafir
- sól
- pieprz
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 szt. żółtka jaja
- 1 ząbek czosnku
- 20 ml octu winnego
- 20 g musztardy
- 6 szt. sardeli
- bagietka na grzanki
Sposób wykonania
Pomidory tniemy na połówki, przekładamy do miski i dodajemy pociętą w piórka szalotkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Do miski dokładamy rozdrobniona sałatę rzymską. Następnie przygotowujemy sos. Do pojemnika miksera wkładamy żółtko jaja, musztardę, olej, sól, pieprz, sardele oraz starty ser, na a następnie wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiego sosu. Gotowy sos przelewamy do miski i mieszamy z sałatą i pomidorami.
Bagietkę rwiemy na małe kawałki, skrapiamy olejem i pieczemy ok. 10 min. w piekarniku
w temperaturze 180 stopni, do uzyskania chrupkich grzanek.
Prezentacja: Sałatę przekładamy na talerz dekorujemy grzankami oraz szczypiorkiem i pietruszką.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.