Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Składniki  (4 osoby)

  • kalafior 800g (4 plastry każdy po ok 200g)
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • 4 sztuki jajka
  • masło

Salsa pomidorowa

  • 200g pomidorów bez skóry i pestek
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnek
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 30 ml octu jabłkowego
  • 20 ml miodu
  • sól, pieprz

Sposób wykonania

Steki z kalafiora doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smarujmy olejem rzepakowym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy 30-35 min. Pomidory (bez skóry i pestek), cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, a pietruszkę drobno siekamy. Następnie, tak przygotowane składniki na salę dokładnie mieszamy. Jajka smażymy na maśle starając się nie solić żółtka, żeby zachować ładny kolor.

Prezentacja

Steka z kalafiora układamy na talerzu, polewamy salsą i układamy na nim jajko. Dekorujemy świeżymi ziołami.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.