Składniki (4 osoby)
- kalafior 800g (4 plastry każdy po ok 200g)
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
- 4 sztuki jajka
- masło
Salsa pomidorowa
- 200g pomidorów bez skóry i pestek
- 100 g czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnek
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 80 ml oleju rzepakowego
- 30 ml octu jabłkowego
- 20 ml miodu
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Steki z kalafiora doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smarujmy olejem rzepakowym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy 30-35 min. Pomidory (bez skóry i pestek), cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, a pietruszkę drobno siekamy. Następnie, tak przygotowane składniki na salę dokładnie mieszamy. Jajka smażymy na maśle starając się nie solić żółtka, żeby zachować ładny kolor.
Prezentacja
Steka z kalafiora układamy na talerzu, polewamy salsą i układamy na nim jajko. Dekorujemy świeżymi ziołami.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.