Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Składniki (dla 4 osób):

  • 600 g marchwi
  • 20 g musztardy dijon
  • sól
  • pieprz
  • cukier 20 g
  • 5 ml przyprawy magi
  • 40 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 80 g kurek
  • 20 g masła
  • ½ pęczka zielonej pietruszki
  • 4 g czarnego sezamu łyżka

Sposób wykonania

Obraną marchew blanszujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez ok. 5-6 min.,
a następnie chłodzimy w zimnej wodzie z dodatkiem lodu. Po wystudzeniu, ścieramy na drobnych oczkach tarki. Doprawiamy musztardą, olejem, przyprawą magi oraz solą i pieprzem.

Kurki smażymy od suchej patelni, aż puszczą wodę. Po odparowaniu wody dodajemy masło
i smażymy ok. 3-4 min., doprawiamy solą i pieprzem.

Prezentacja: na talerzu układamy tatar z marchewki, posypujemy czarnym sezamem
i smażonymi kurkami.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.