Składniki (dla 4 osób):
- 600 g marchwi
- 20 g musztardy dijon
- sól
- pieprz
- cukier 20 g
- 5 ml przyprawy magi
- 40 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 80 g kurek
- 20 g masła
- ½ pęczka zielonej pietruszki
- 4 g czarnego sezamu łyżka
Sposób wykonania
Obraną marchew blanszujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez ok. 5-6 min.,
a następnie chłodzimy w zimnej wodzie z dodatkiem lodu. Po wystudzeniu, ścieramy na drobnych oczkach tarki. Doprawiamy musztardą, olejem, przyprawą magi oraz solą i pieprzem.
Kurki smażymy od suchej patelni, aż puszczą wodę. Po odparowaniu wody dodajemy masło
i smażymy ok. 3-4 min., doprawiamy solą i pieprzem.
Prezentacja: na talerzu układamy tatar z marchewki, posypujemy czarnym sezamem
i smażonymi kurkami.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.