Przepisy na szczęście
Wypróbujcie nasze “przepisy na szczęście” z polskich, sezonowych warzyw i owoców. Zainspirują Was one do tworzenia własnych kompozycji smakowych, które będą nie tylko pyszne, ale także wprawią Was w dobry nastrój i dostarczą wiele radości.
„Jeżynowe love” (potreningowy, regeneracyjny)
Szybkie danie na posiłek potreningowy. Zapewnia zarówno białko na regenerację mięśni, jak i antyoksydanty pochodzące z jeżyn. Płatki jaglane natomiast uzupełnią częściowo zasoby glikogenu mięśniowego. Owoce można stosować wymiennie, jednak należy pamiętać, że właśnie...
czytaj dalejBatony potreningowe (posiłek regeneracyjny, potreningowy)
To smaczna i szybka przekąska po treningu, która zapewnia pierwszy etap regeneracji. Zawiera szybko i wolno uwalniające się węglowodany, a także pełnowartościowe białko. Dodatkowo jest wygodny w użyciu, bo można go zabrać od razu na trening. Taki baton także dobrze...
czytaj dalejPapryka faszerowana warzywami i kaszą jaglaną
O tym, że warzywa są zdrowe nie trzeba nikomu powtarzać, bo tę wiedzę wpaja nam się od najmłodszych lat. Dlatego za każdym razem, gdy eksperymentujemy w naszej kuchni powinniśmy starać się, aby warzyw nigdy nie brakowało w naszej codziennej diecie. Pomysłów na...
czytaj dalejPieczone „placki ziemniaczane” z selera
Wybór warzyw sezonowych w styczniu jest dosyć ograniczony w naszych polskich warunkach. Szczególnie zimą, warto dostarczać organizmowi większą ilość witamin i składników mineralnych, które zapewnianą nam lepszą odporność. By chronić się przed przeziębieniem dobrze...
czytaj dalejFaszerowana papryka (danie obiadowe przedtreningowe)
Posiłek przed aktywnością fizyczną powinien zabezpieczać energetycznie na cały trening, a jednocześnie nie może być ciężkostrawny. Dlatego też w tym daniu głównym źródłem energii są ziarna w postaci ryżu bądź ulubionej kaszy. By zbyt szybko nie podniosły poziomu cukru...
czytaj dalejPlacki z dyni (danie poranne)
Placki to dość popularne danie na słodko, choć z reguły wykorzystywana jest do nich zwykła pszenna mąka o wysokim indeksie glikemicznym, co nie jest wskazane. W tym przepisie została wykorzystana mąka orkiszowa, a także zdrowa dynia, nadająca plackom wilgoć i...
czytaj dalejTagliatelle marchewkowe (danie na kolacje)
Idealne rozwiązanie dla amatorów makaronów, których jednak spożywanie wieczorową porą nie jest idealnym rozwiązaniem ze względu na duży udział węglowodanów. Stąd też w przepisie zastosowano marchewkę jako smaczny i niskoenergetyczny zamiennik tradycyjnego mącznego...
czytaj dalejPuszysty omlet z malinami (posiłek poranny)
Propozycja dobra zarówno na pierwszy, jak i ostatni posiłek w ciągu dnia. Jajka dają długie uczucie sytości, a także pełnowartościowe białko. Dodatek sezonowych owoców albo w okresie zimowym tych z mrożonek to zastrzyk witaminy C i składników o działaniu...
czytaj dalejKarnawałowe kolorowe frytki
Sylwester otwiera przed nami najbardziej kolorowy okres w roku. Karnawałowe szaleństwo będzie objawiało się hucznymi imprezami, koniecznie w mieniących się i błyszczących brokatem kreacjach. Co podać do jedzenia na domowe party? Proponuję kolorowe frytki z pieca z...
czytaj dalejMini kanapeczki z pastami warzywnymi
3, 2, 1, 0... start - KARNAWAŁ rozpoczęty, a wraz z nim spotkania towarzyskie, na których trzeba zadbać o podniebienia gości. Wychodzimy, więc na przeciw, proponując pyszne pasty kanapkowe - z groszku, z buraka oraz pomidorowa z ciecierzycą. Pasty doskonale sprawdzą...
czytaj dalejKarnawałowe mini galaretki warzywne
Galareta jako przystawka na imprezach pojawia się rzadko, a szkoda, bo to dość proste do przygotowania danie, można ją zrobić parę dni wcześniej (i nawet jest to wskazane), a i składniki możemy dodawać jakie tylko lubimy. Wytrawne galarety to potrawy takie jak schab w...
czytaj dalejPełnoziarniste tortillie z wędzonym łososiem i warzywami
Przekąska z tortilli to idealne rozwiązanie podczas przyjęć i spotkań rodzinnych. Smaczna i szybka w przygotowaniu przystawka z pełnoziarnistej tortilli świetnie sprawdzi się podczas karnawałowych zabaw. Jest lekka, pełna chrupiących świeżych warzyw i aromatycznego...
czytaj dalejMuffiny z jajek (kolacja)
Jajka to składnik, który zawiera najlepiej przyswajalne przez człowieka białko, dlatego też nie bójmy się ich w codziennej diecie. Tłuszcz zawarty w żółtku nie podnosi poziomu cholesterolu, więc 2-3 jajka w ciągu dnia są dobrym pomysłem, zarówno dla osób aktywnych,...
czytaj dalejTatar ze śledzia z chipsami z buraczków
Tradycja rzecz święta… ale gdyby tak trochę pokombinować i zmienić typowo świąteczne dania Wigilijne? Jeśli ma być smacznie to czemu nie. Przed wami śledzie w nowym, polskim wydaniu - tatar ze śledzia z chipsami z buraczka. Tradycja jedzenia śledzika w Wigilię będzie...
czytaj dalejKrokiety z bigosem
W moim rodzinnym domu na świątecznym stole królują tradycyjne dania – barszcz czerwony z uszkami lub zupa grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami, bigos taty i ryby. Nigdy nie robiliśmy krokietów, a ja je uwielbiam i miałam je okazję jeść wiele razy u znajomych. Zawsze...
czytaj dalejŚwiąteczne ciasto marchewkowe
Świąteczne ciasto marchewkowe jest świetną alternatywą dla klasycznego piernika. Dodatek marchewki, jabłek i orzechów sprawia że jest zbyt słodkie, a krem którym jest przełożone idealnie równoważy smaki. Ciasto marchewkowe z kremem na pewno zaspokoi niejednego...
czytaj dalejKrem z pieczonych buraków zamiast wigilijnego barszczu
Na Podlasiu z którego pochodzę, na Wigilii serwowano barszcz czerwony w jego płynnej formie, taki do kubka. Miał służyć do popicia postnych uszek lub pierogów. Jako mama małych dzieci, staram się rozsądnie podchodzić do odżywania , nawet w czasie Świąt. Stąd pomysł,...
czytaj dalejWigilijny wieniec z kapustą i grzybami
Święta w moim domu pachną grzybami, kapustą kiszoną, oczywiście rybami i suszonymi, wędzonymi owocami i bakaliami. Kapustę i zakwas na barszcz, który jest u nas obowiązkowy na Wigilię przygotowuję sama. Moja rodzina uwielbia w tym świątecznym czasie wszelkie uszka,...
czytaj dalejPierożki z jabłkami
W naszym rodzinnym domu w dzień Wigilii smażyłam z mamą ogromne ilości pierożków z ciasta drożdżowego na słodko - z jabłkami i z makiem. I choć było ich całe mnóstwo, jak i pozostałego jedzenia na tę uroczystą kolację i dwa dni świąt, to właśnie te pierożki znikały...
czytaj dalejWigilijna tarta z kapustą kiszoną, grzybami i wędzoną śliwką
Wigilijna tarta to połączenie nowoczesności z tradycją. Tarta wypełniona kapustą kiszoną z grzybami i wędzoną śliwką. To niebanalne połączenie może z powodzeniem zastąpić klasyczne paszteciki i dodać świeżości wigilijnemu stołu. Ciasto Składniki: 250g mąki 150g...
czytaj dalejŚwiąteczny pasztet wegetariański z sosem żurawinowym
W Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć aromatu goździków i cynamonu oraz orzechów i żurawiny. Dlatego chciałbym Wam zaprezentować mój wegetariański pasztet na bazie polskich warzyw i kaszy jaglanej. Do tego aromatyczny sos żurawinowy z dodatkiem świeżego...
czytaj dalejOrzechowe pulpeciki z sosem żurawinowym
HO, HO, HO - tak często nas wita cudowny człowiek zwany Świętym Mikołajem. Pracy nie ma lekkiej, więc sił sporo potrzebuje. Co więc zaproponować Świętemu Mikołajowi, by zaspokoić oczekiwania Jego kubków smakowych? Orzechowe pulpeciki w sosie żurawinowym, w...
czytaj dalejMarchewkowo-jabłkowe batony owsiane
Jabłko od wieków było symbolem ludzkich pragnień, władzy i dostatku. Z kolei marchewkę utożsamiano z siłą witalną, energią, motywacją do działania… Co może wyniknąć z romansu tych polskich darów? Co powstanie po zeswataniu jabłka z marchewką? Coś niewyobrażalnie …...
czytaj dalejPrzysmak Shreka
Dlaczego warto jeść brokuły? Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków....
czytaj dalejPizza z pieczonym burakiem
Pierwszym skojarzeniem, gdy spytacie o danie dla dzieci odpowiem – pizza! Spytacie dlaczego? Pewnie dlatego, że mój syn ją uwielbia i chętnie jadłby ją codziennie. Od zawsze robiąc pizzę „przemycam” w niej warzywa, ponieważ dzieci mają problemy z ich jedzeniem. W...
czytaj dalejZiemniaki z dorszem i chipsami jarmużowymi (potreningowy, regeneracyjny)
Ziemniaki często są demonizowane i uznawane za kaloryczne. Nic bardziej mylnego, bo zawierają stosunkowo niewielkie ilości węglowodanów w porcji, ponadto są lekkostrawne, więc dobrze regenerują po wysiłku fizycznym. W połączeniu z chudą rybą, jaką jest dorsz, takie...
czytaj dalejLody z topinamburu z karmelizowanym słonecznikiem
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, to dzikie warzywo, którego bulwy są jadalne i mają bardzo intensywny słonecznikowy smak. Nie powinno się go zjadać na surowo w zbyt dużych ilościach ze względu na obecność inuliny, ale czemu nie zrobić lodów topinamburowych? W...
czytaj dalejBiałe jak śnieg puree z selera podane z łososiem i pieczoną dynią
Puree z selera jest zdecydowanie lżejszą alternatywą dla jego ziemniaczanego wariantu. Zawiera mnie węglowodanów, jest lepiej strawne a do tego pyszne! W połączeniu z pieczoną dynią i łososiem tworzą bardzo smaczne i efektowne danie. Składniki: pure: 200 g selera 100...
czytaj dalejCzekoladowa kanapka z buraka na słodko
Czekoladowa kanapka z buraka na słodko zrodziła się w mojej głowie jako alternatywa na słodycze ze sklepu. Jako mama dwóch córek staram się wykorzystywać sezonowe owoce i warzywa nie tylko do codziennej diety rodziny, ale również przemycam je w słodkościach domowej...
czytaj dalejBabeczki z kremem buraczkowym
Buraczki nie muszą się kojarzyć tylko z zupą lub dodatkiem do obiadu. Ich smak i kolor pozwala wykorzystać je znacznie bardziej kreatywnie. Upieczone i zmiksowane na gładkie puree można dodać do naleśników, babeczek i ciast. Smak jest charakterystyczny, ale ciągle...
czytaj dalejPlacki ziemniaczane z gulaszem warzywnym
Czy jest coś pyszniejszego niż chrupiące placki ziemniaczane? Tak! Placki ziemniaczane z gulaszem! Na zdrowie wyjdzie nam jedzenie tego, co rośnie w naszym klimacie, czyli polecamy do jedzenia polskie warzywa i owoce. Nasza propozycja na takie właśnie danie to placki...
czytaj dalejKolorowa Rewolucja, czyli papryki faszerowane warzywami
Potrawa jest inspirowana kolorami jesieni i oparta w całości na polskich warzywach. Dodatki, w postaci przypraw, wzbogacają ją tworząc wyjątkową i zaskakująca kompozycję. Czerwona papryka wypełniona wyrazistym, pikantnym i bardzo aromatycznym nadzieniem jest...
czytaj dalejKiszi – kiszone shushi
Nie ma nic zdrowszego, zwłaszcza zimą, niż własne kiszonki. Zawierają one mnóstwo probiotyków potrzebnych naszemu organizmowi. Najlepiej przygotować je w sezonie na dany produkt i przechowywać w chłodnym miejscu. W moim domu kiszonki jemy przez cały rok, dzięki czemu...
czytaj dalejGulasz marchewkowy z klopsikami
Pyszne danie z kilku składników to nie problem. Zupy, sosy i gulasze to idealne dania na tę porę roku. Do przygotowania pysznego, sycącego i gęstego dania wcale nie trzeba mąki, śmietany czy zasmażki. Wystarczy, że pod ręką jest nasza polska… marchewka! To dzięki...
czytaj dalejFrancuskie tosty z cynamonem i gruszkami w syropie klonowym
Śniadaniem zaczynamy każdy dzień, a zimą szczególnie powinniśmy o nie zadbać. Idealną inspiracją na zimowe śniadanie będą francuskie tosty z rozgrzewającym i aromatycznym cynamonem. Do tego pełne wartości odżywczych gruszki. Które przez zawartość jodu regulują pracę...
czytaj dalejZimowa kasza manna
Moje skojarzenia związane z zimowym śniadaniem, to przede wszystkim danie ciepłe i sycące. Idealnym dodatkiem do niego mogą być składniki, z których korzystamy w święta, czyli bakalie - orzechy włoskie, żurawina, zmielone pestki dyni. Wszystko skropione...
czytaj dalejBiały krem z warzyw z kulkami jaglanymi z pietruszką
Dlatego warto spożywać rozgrzewające zupy w okresie jesienno-zimowym? Biały krem z warzyw z kulkami jaglanymi z pietruszką jest zupą, która wzmocni odporność i pomoże Ci w tej nierównej walce. Jest to krem z czosnku, ziemniaku i pora z kulkami z kaszy jaglanej i natki...
czytaj dalejSmoothie jabłkowo-szpinakowe (poranny koktajl)
Poranny zastrzyk energii, ale przede wszystkim dużej dawki antyoksydantów - to właśnie połączenie jabłek i szpinaku lub jarmużu. Dzięki wykorzystaniu jabłek w całości (nie tylko soku, ale i miąższu) mamy sporą porcję błonnika, który wpływa pozytywnie na pracę jelit,...
czytaj dalejLekka sałatka z kozim serem i gruszką (kolacja)
Propozycja na kolację, by zaspokoić uczucie głodu, ale też nie spożyć zbyt dużej ilości węglowodanów, które o tej porze dnia nie są koniecznym źródłem energetycznym. Sałatka wbrew pozorom jest kaloryczna, ale to zdrowe tłuszcze z nasion słonecznika stanowią główny...
czytaj dalejKanapki pełnoziarniste z gruszką i serem pleśniowym (przepis przedtreningowy)
To propozycja dla osób lubiących kanapki, ale tym razem w nowej odsłonie. Pełnoziarniste pieczywo z dodatkiem ziaren stanowi źródło węglowodanów złożonych, dla słodszego smaku mamy gruszkę - mniej bądź bardziej dojrzałą, a do tego źródło pełnowartościowego białka oraz...
czytaj dalejSzakszuka, czyli jajka zapiekane na warzywach (kolacja niskowęglowodanowa)
Jajka to idealne dla człowieka źródło białka, dlatego są bardzo dobrym rozwiązaniem na regenerację osób aktywnych. Cechują się też sporą zawartością tłuszczy, jednak - jak pokazują najnowsze badania - nie powodują one podwyższania cholesterolu, a wręcz mogą przyczynić...
czytaj dalejZielony energetyk (posiłek poranny)
Poranny zastrzyk energii to bardzo ważny element dla samopoczucia w ciągu całego dnia. Zielone produkty wykazują wiele prozdrowotnych korzyści, jak oczyszczanie organizmu z toksyn, wspomaganie odporności czy walka z wolnymi rodnikami. Dodatkowo dostarczają błonnik,...
czytaj dalejSer zapiekany z malinami (kolacja)
Dobre rozwiązanie zarówno po wieczornym treningu, jak i na sycącą kolację. Białko zawarte w twarogu zapewnia długie uczucie sytości, bez konieczności podjadania przed snem. Pamiętajmy, by produkty nabiałowe wybierać w wersji co najmniej półtłustej, a nie chudej, gdyż...
czytaj dalejKrem z dyni (obiad w pracy/przedtreningowy)
To sezonowe danie idealnie sprawdzi się jako obiad, który można zabrać do pracy, a jednocześnie dobrze zbilansowany posiłek przedtreningowy. Zawiera duże ilości węglowodanów, ale i zdrowe tłuszcze, dzięki którym energia będzie systematycznie uwalniana, nie powodując...
czytaj dalejKoktajl z malinami (poranne koktajle)
Dla zapracowanych, niemających czasu na skomplikowane śniadanie, idealnym rozwiązaniem będzie energetyczny koktajl. Owoce sezonowe jak maliny można zamrozić, a potem czerpać z nich mnóstwo antyoksydantów w okresie zimowym. Jabłka czy gruszki dostępne są przez cały...
czytaj dalejFaszerowana cukinia (obiad w pracy/przedtreningowy)
Idealne rozwiązanie zarówno w domu, jak i na wynos. Pełnowartościowy posiłek zapewniający dużo witamin, minerałów, białka do regeneracji oraz energii do pracy i treningu, a wszystko w pięknych tonacjach kolorystycznych, które sprzyjają konsumpcji posiłku nawet przez...
czytaj dalejMuffiny jajeczne
Zarówno szpinak, jak i jajko są bardzo dobrymi źródłami żelaza, zaś papryka ma bardzo dużo witaminy C, dzięki której to żelazo będzie lepiej wchłaniane. Taki zestaw produktów czyni to danie idealnym dla osób mających problemy z anemią. Poza tym jest to wegetariańska...
czytaj dalejPasztet z selera
Seler działa moczopędnie, dzięki czemu oczyszcza organizm z toksyn, wzmaga też perystaltykę jelit, pomaga trawić tłuszcze. Poza tym pobudza przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu (np. kwas moczowy). Seler (zarówno korzeniowy,...
czytaj dalejGulasz z pieczarkami i marchewką
To danie to tradycja polskiej kuchni. Proste, niewyszukane i smakuje każdemu. Mięso dostarczy pełnowartościowego białka, marchewka – beta karotenu, kiszony ogórek ze swym probiotycznym działaniem – dopełni kompozycję smaków. Możesz podać z ziemniakami, ale też...
czytaj dalejKrem z zielonych warzyw
Zielona barwa jest zasługą chlorofilu, który ma budowę niemal identyczną jak cząsteczka hemoglobiny, tylko zamiast atomu żelaza w centrum cząsteczki jest atom magnezu. Zielone warzywa są też dobrym źródłem żelaza oraz kwasu foliowego. Znajdziemy w nich też sporo...
czytaj dalejJabłko z orzechami, żurawiną i cynamonem
Jabłka! Polskie, rumiane i najpyszniejsze na świecie! Najlepsze i najzdrowsze na surowo, ale też jako prosty deser po niedzielnym jesiennym obiedzie. Jabłka dostarczają sporo błonnika, co korzystnie wpływa na trawienie, ale też skutecznie zapobiega miażdżycy i...
czytaj dalejPęczak z dynią i jarmużem
Zarówno dynię, jak i jarmuż można określić mianem superfoods, natomiast połączenie ich w jednym daniu z kaszą daje superdanie 🙂 Oba warzywa mają bardzo dużo beta-karotenu, z którego organizm wytwarza witaminę A, niezbędną dla narządu wzroku – między innymi zapobiega...
czytaj dalejBakłażan na ostro
Bakłażan w połączeniu z ostrością papryki, aromatem czosnku i smakiem jeszcze obecnych polskich pomidorów to świetny wybór na jesienne obiady. Jednogarnkowe, szybkie w przygotowaniu i lekkie. Takie danie dostarczy Ci sporo błonnika, ale też wapnia, potasu i magnezu...
czytaj dalejKnedle ze śliwkami i sosem śliwkowym
Śliwki są uznawane za owoce "rozweselające" ze względu na sporą zawartość witamin grupy B, zwłaszcza tiaminy - B1. Zaś dzięki niacynie - witaminie PP mają korzystny wpływ na układ nerwowy i sprawność intelektualną oraz łagodzą stany napięcia emocjonalnego i...
czytaj dalejRyba w pomidorach
Latem i z początkiem jesieni najsmaczniejsze są polskie POMIDORY. Warzywa te są dobrym źródłem witamin z grupy B - odpowiedzialnych między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a właściwa ich podaż z pożywieniem chroni przed bezsennością i spadkiem...
czytaj dalejDeser jogurtowy z jeżynami
Jeżyna jest mniej popularna niż jej kuzynka malina, a szkoda, gdyż ma nie mniej właściwości prozdrowotnych. Owoce te zawierają w dużych ilościach silne przeciwutleniacze, m.in.: antocyjany, którym zawdzięczają nie tylko swój piękny kolor, ale także właściwości...
czytaj dalejProste powidła z moreli
Słoneczne, przyjemne dla oka, smaczne, wartościowe i pożywne – morele! Dzięki obecności beta karotenu – żółtego barwnika – morele mają działanie przeciwutleniające, czyli zapobiegające starzeniu się organizmu. Barwnik ten chroni skórę przed promieniowaniem UV....
czytaj dalejSałatka z buraków
Burak to bardzo niedoceniane warzywo. Kojarzy się zazwyczaj z przedszkolną papką, a dzięki zasmażce staje się bombą kaloryczną. Pamiętaj, fakty są jednak inne. Jest to niskoenergetyczne warzywo, dostępne cały rok na rynku! Propozycja lekkiej sałaty z pieczonych...
czytaj dalejFaszerowana papryka
Czy wiesz, że PAPRYKA… zawiera nawet cztery razy więcej witaminy C niż cytryna?! Albo, że pod wpływem temperatury staje się jeszcze bardziej wartościowa, a likopen i beta karoten są bardziej biodostępne i lepiej wykorzystywane przez nasz organizm?! Pamiętajcie o tym...
czytaj dalejSzybka tarta z malinami
Maliny… nasze polskie, smaczne i zdrowe! To niskoenergetyczne owoce, korzystnie wpływające na zdrowie. Już przez nasze babki, maliny stosowane były w budowaniu odporności czy różnego rodzaju infekcjach. To źródło beta karotenu, witaminy C, E, z grupy B, potasu, wapnia i żelaza.
czytaj dalejSurówka z kalafiora
Kalafiora najczęściej jadamy gotowanego, czasami nie wiedząc, że ten surowy smakuje wyśmienicie i zupełnie inaczej. W takim wydaniu jest dużo mocniejszy w smaku, a w dodatku z racji tego, że nie poddajemy go obróbce termicznej nie ma strat witamin i składników mineralnych.
czytaj dalejMakaron z cukinii z sosem śmietanowym
Cukinia – łagodna w smaku, delikatna, lekkostrawna – po prostu pyszna! To źródło: potasu, żelaza, magnezu, witamin z grupy B czy beta karotenu. Pojawia się na naszych stołach w kolorze zielonym i żółtym. Można ją jeść ze skórką, na surowo, ale też wykorzystać do...
czytaj dalejKolorowa sałatka z grillowanych warzyw z kurczakiem
Latem, najczęstszym uprawianym sportem Polaków jest … grillowanie! 🙂 Poza mięsem z grilla warto urozmaicić swoje menu i zadbać o porcję błonnika na lepsze trawienie, beta-karotenu na bezpieczniejsze opalanie latem, potasu do utrzymania równowagi elektrolitowej w...
czytaj dalejKisiel z czerwonych porzeczek
Deser dzieciństwa? Dla mnie kisiel J Proponuję go w wersji domowej, nie instant, no i w mniej popularnym smaku - porzeczkowym. Czerwone porzeczki są cenne dla zdrowia i dla urody. Zawierają dużo pektyn, dzięki czemu kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi....
czytaj dalejMłode ziemniaki z grillowanym kurczakiem i sałatą
Kiedy pojawiają się młode, świeże warzywa, okazuje się, że nic nam więcej do „szczęścia żywieniowego” nie potrzeba. Obserwuję, że im prostszy zestaw obiadowy, tym większa radość na twarzach moich pacjentów! Dlatego warto w tym czasie nie kombinować, ale w prosty i...
czytaj dalejSałatka z bobem
Bób to niepozorne, sezonowe warzywo, które ma wiele wartości odżywczych, jest bardzo sycący i zawiera sporą ilość rozpuszczalnego błonnika. Jak większość warzyw strączkowych ma dużą zawartość białka. Jest też doskonałym źródłem kwasu foliowego oraz witaminy C, A, B1 i...
czytaj dalejCzereśnie pod lekkim biszkoptem
Są zwolennicy truskawek i zwolennicy czereśni, do której grupy Ty należysz? Jeśli czekasz na piękne, dorodne i słodkie polskie czereśnie to ten deser jest dla ciebie! Delikatne, biszkoptowe ciasto oraz słodkie, jędrne czereśnie to wspaniały duet - nawet dla...
czytaj dalejChłodnik
Gdy na dworze jest ciepło lekki chłodnik jest świetnym rozwiązaniem. Piękny kolor cieszy oko, a różne dodatki pozwolą zadowolić i nasycić każdego. Można go zjeść z ugotowanym jajkiem i młodymi ziemniakami lub z serem twarogowym czy też z kawałkiem gotowanej cielęciny....
czytaj dalejSałatka z truskawkami i grillowanym kurczakiem
Lubisz nietypowe połączenia? Ta sałatka jest właśnie dla Ciebie! Połączenie delikatnej piersi z kurczaka, która zawiera duże ilości białka oraz słodkich, polskich truskawek w towarzystwie innych warzyw, które dostarczają antyoksydantów i minerałów. To wszystko...
czytaj dalejMłoda kapusta z koperkiem
Młoda kapusta z koperkiem to bardzo smaczne i niskokaloryczne danie. Nie napracujesz się, a zaserwujesz pyszny obiad swojej rodzinie. Dodatek młodych ziemniaków oraz niepowtarzalny aromat koperku dopełni całości. Czy dla Was jest to również wspomnienie obiadu u babci?...
czytaj dalejTarta z botwinką
Botwina – najczęściej znana i wykorzystywana jako dodatek do zupy botwinkowej lub chłodników. Tym razem wystąpi w nieco innej odsłonie – prezentujemy tartę botwinkową. Pyszna, sycąca, a dzięki młodym łodygom i liściom buraczka ćwikłowego dostarcza dużo wapnia, żelaza,...
czytaj dalejKasza jaglana z owocami
Jeśli chcesz dobrze zacząć dzień pamiętaj o kaszach – jaglanka na śniadanie to idealny wybór zamiast kanapki. Dorzuć do niej świeże, sezonowe owoce, które wzbogacą smak, ale również dostarczą witamin i minerałów. Kasza jaglana uważana jest za królową wśród kasz....
czytaj dalejRoladki ze szparagami
A o to inny sposób na cudowne, sezonowe warzywo – szparagi jako wypełnienie roladki z kurczaka z szynką parmeńską! Atrakcyjnie wygląda i doskonale smakuje, nawet najmłodszym. Takie danie to ciekawy sposób „przemycenia” zielonego warzywa zawierającego witaminy i...
czytaj dalejSałatka z łososiem i wiosennymi warzywami
Przedstawiamy prosty, kolorowy i sezonowy lunch. Łosoś dostarczy Ci pełnowartościowego białka, kwasów omega-3 i doda energii, a obecność świeżych warzyw uzupełni witaminy (szczególnie C, E oraz z grupy B), a także składniki mineralne (potas, wapń, żelazo, magnez,...
czytaj dalejRabarbar pod kruszonką
Jedno ze wspomnień z dzieciństwa i wakacji na wsi - rabarbar moczony w cukrze. Kwaskowaty smak przełamany słodyczą to prosta, ale orzeźwiająca i niskokaloryczna przekąska. Dodatkowo rabarbar to doskonałe źródło witaminy C, K oraz wapnia, magnezu i potasu. Zawarta w...
czytaj dalejGrzanki ze szparagami
Oto i one! Piękne, smukłe i zielone – szparagi. Dla wielu z nas to otwarcie sezonu warzywnego w pełni. Dzięki nim w szybki i prosty, a jednak wykwintny sposób możesz zaserwować wartościowy i smaczny posiłek swojej rodzinie czy przyjaciołom.
czytaj dalejPasta z zielonego groszku
Widząc zielony groszek, większość z nas nie wykazuje zbyt dużego entuzjazmu. Te zielone, małe kulki to skarbnica witamin i składników mineralnych.
czytaj dalejBabeczki marchewkowe
Babeczki marchewkowe to jedna z przyjemniejszych form w jakiej można przyswoić beta karoten i inne cenne składniki z pomarańczowego warzywa. Smacznego!
czytaj dalejWiosenne kanapki
Z czym kojarzy się wiosna? Nam z rzodkiewką, rzeżuchą, sałatą, szczypiorkiem oraz świeżym zapachem zielonego ogórka. Takie nowości to zwiastun wiosny i sezonu warzywnego w pełni!
czytaj dalejZupa krem z pieczonych warzyw z pulpetami z indyka
Jak w szybki sposób w jednym daniu zaserwować ważne składniki odżywcze w naszej diecie i zadbać o zdrowie rodziny? Dzięki zupie krem!
czytaj dalejMakaron z pesto pietruszkowym i groszkiem
Włosi szczycą się aromatyczną bazylią, a my Polacy – natką pietruszki. Dlaczego nie zrobić z niej smacznego zielonego sosu?
czytaj dalejKwaśnica
Okres przedwiośnia to świetny sezon na kiszonki. Kapusta czy ogórki w takiej formie smakują wtedy najlepiej, dostarczając cennych składników odżywczych.
czytaj dalejCiasto z buraków
Burak może być bardzo pomocny w okresie przesilenia wiosennego, gdyż wspomaga układ odpornościowy i łagodzi on objawy wielu chorób – zwłaszcza wirusowych.
czytaj dalejZielony koktajl z jabłkiem
Ten koktajl to zarówno bomba witaminowa – C, A, PP, K oraz żelazo, kwas foliowy, a także wspaniałe rozwiązanie dla wszystkich zapracowanych.
czytaj dalej