Najnowsze wpisy

  • Warzywa i owoce – kolorowo, na zdrowie!

    Warzywa i owoce – kolorowo, na zdrowie!

    Warzywa i owoce – smaczne, niskokaloryczne, sycące, a przede wszystkim zdrowe. Mogą stanowić kolorowy dodatek do posiłku bądź samodzielną przekąskę między posiłkami. Warto zadbać o to, by warzywa i owoce gościły na naszych stołach pięć razy dziennie! Zdrowie na piątkę z plusem! Warzywa i owoce – stanowią źródło wielu ważnych dla nas składników pokarmowych, m.in. […]Czytaj więcej »
  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »

Przepisy na szczęście

Ulubiony szczęścia smak!
Wypróbujcie nasze “przepisy na szczęście” z polskich, sezonowych warzyw i owoców. Zainspirują Was one do tworzenia własnych kompozycji smakowych, które będą nie tylko pyszne, ale także wprawią Was w dobry nastrój i dostarczą wiele radości.

„Jeżynowe love” (potreningowy, regeneracyjny)

Szybkie danie na posiłek potreningowy. Zapewnia zarówno białko na regenerację mięśni, jak i antyoksydanty pochodzące z jeżyn. Płatki jaglane natomiast uzupełnią częściowo zasoby glikogenu mięśniowego. Owoce można stosować wymiennie, jednak należy pamiętać, że właśnie...

czytaj dalej

Batony potreningowe (posiłek regeneracyjny, potreningowy)

To smaczna i szybka przekąska po treningu, która zapewnia pierwszy etap regeneracji. Zawiera szybko i wolno uwalniające się węglowodany, a także pełnowartościowe białko. Dodatkowo jest wygodny w użyciu, bo można go zabrać od razu na trening. Taki baton także dobrze...

czytaj dalej

Papryka faszerowana warzywami i kaszą jaglaną

O tym, że warzywa są zdrowe nie trzeba nikomu powtarzać, bo tę wiedzę wpaja nam się od najmłodszych lat. Dlatego za każdym razem, gdy eksperymentujemy w naszej kuchni powinniśmy starać się, aby warzyw nigdy nie brakowało w naszej codziennej diecie. Pomysłów na...

czytaj dalej

Pieczone „placki ziemniaczane” z selera

Wybór warzyw sezonowych w styczniu jest dosyć ograniczony w naszych polskich warunkach.  Szczególnie zimą, warto dostarczać organizmowi większą ilość witamin i składników mineralnych, które zapewnianą nam lepszą odporność. By chronić się przed przeziębieniem dobrze...

czytaj dalej

Faszerowana papryka (danie obiadowe przedtreningowe)

Posiłek przed aktywnością fizyczną powinien zabezpieczać energetycznie na cały trening, a jednocześnie nie może być ciężkostrawny. Dlatego też w tym daniu głównym źródłem energii są ziarna w postaci ryżu bądź ulubionej kaszy. By zbyt szybko nie podniosły poziomu cukru...

czytaj dalej

Placki z dyni (danie poranne)

Placki to dość popularne danie na słodko, choć z reguły wykorzystywana jest do nich zwykła pszenna mąka o wysokim indeksie glikemicznym, co nie jest wskazane. W tym przepisie została wykorzystana mąka orkiszowa, a także zdrowa dynia, nadająca plackom wilgoć i...

czytaj dalej

Tagliatelle marchewkowe (danie na kolacje)

Idealne rozwiązanie dla amatorów makaronów, których jednak spożywanie wieczorową porą nie jest idealnym rozwiązaniem ze względu na duży udział węglowodanów. Stąd też w przepisie zastosowano marchewkę jako smaczny i niskoenergetyczny zamiennik tradycyjnego mącznego...

czytaj dalej

Puszysty omlet z malinami (posiłek poranny)

Propozycja dobra zarówno na pierwszy, jak i ostatni posiłek w ciągu dnia. Jajka dają długie uczucie sytości, a także pełnowartościowe białko. Dodatek sezonowych owoców albo w okresie zimowym tych z mrożonek to zastrzyk witaminy C i składników o działaniu...

czytaj dalej

Karnawałowe kolorowe frytki

Sylwester otwiera przed nami najbardziej kolorowy okres w roku. Karnawałowe szaleństwo będzie objawiało się hucznymi imprezami, koniecznie w mieniących się i błyszczących brokatem kreacjach. Co podać do jedzenia na domowe party? Proponuję kolorowe frytki z pieca z...

czytaj dalej

Mini kanapeczki z pastami warzywnymi

3, 2, 1, 0... start - KARNAWAŁ  rozpoczęty, a wraz z nim spotkania towarzyskie, na których trzeba zadbać o podniebienia gości. Wychodzimy, więc na przeciw, proponując pyszne pasty kanapkowe - z groszku, z buraka oraz pomidorowa z ciecierzycą. Pasty doskonale sprawdzą...

czytaj dalej

Karnawałowe mini galaretki warzywne

Galareta jako przystawka na imprezach pojawia się rzadko, a szkoda, bo to dość proste do przygotowania danie, można ją zrobić parę dni wcześniej (i nawet jest to wskazane), a i składniki możemy dodawać jakie tylko lubimy. Wytrawne galarety to potrawy takie jak schab w...

czytaj dalej

Muffiny z jajek (kolacja)

Jajka to składnik, który zawiera najlepiej przyswajalne przez człowieka białko, dlatego też nie bójmy się ich w codziennej diecie. Tłuszcz zawarty w żółtku nie podnosi poziomu cholesterolu, więc 2-3 jajka w ciągu dnia są dobrym pomysłem, zarówno dla osób aktywnych,...

czytaj dalej

Tatar ze śledzia z chipsami z buraczków

Tradycja rzecz święta… ale gdyby tak trochę pokombinować i zmienić typowo świąteczne dania Wigilijne? Jeśli ma być smacznie to czemu nie. Przed wami śledzie w nowym, polskim wydaniu -  tatar ze śledzia z chipsami z buraczka. Tradycja jedzenia śledzika w Wigilię będzie...

czytaj dalej

Krokiety z bigosem

W moim rodzinnym domu na świątecznym stole królują tradycyjne dania – barszcz czerwony z uszkami lub zupa grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami, bigos taty i ryby. Nigdy nie robiliśmy krokietów, a ja je uwielbiam i miałam je okazję jeść wiele razy u znajomych. Zawsze...

czytaj dalej

Świąteczne ciasto marchewkowe

Świąteczne ciasto marchewkowe jest świetną alternatywą dla klasycznego piernika. Dodatek marchewki, jabłek i orzechów sprawia że jest zbyt słodkie, a krem którym jest przełożone idealnie równoważy smaki. Ciasto marchewkowe z kremem na pewno zaspokoi niejednego...

czytaj dalej

Krem z pieczonych buraków zamiast wigilijnego barszczu

Na Podlasiu z którego pochodzę, na Wigilii serwowano barszcz czerwony w jego płynnej formie, taki do kubka. Miał służyć do popicia postnych uszek lub pierogów. Jako mama małych dzieci, staram się rozsądnie podchodzić do odżywania , nawet w czasie Świąt. Stąd pomysł,...

czytaj dalej

Wigilijny wieniec z kapustą i grzybami

Święta w moim domu pachną grzybami, kapustą kiszoną, oczywiście rybami i suszonymi, wędzonymi owocami i bakaliami. Kapustę i zakwas na barszcz, który jest u nas obowiązkowy na Wigilię przygotowuję sama. Moja rodzina uwielbia w tym świątecznym czasie wszelkie uszka,...

czytaj dalej

Pierożki z jabłkami

W naszym rodzinnym domu w dzień Wigilii smażyłam z mamą ogromne ilości pierożków z ciasta drożdżowego na słodko - z jabłkami i z makiem. I choć było ich całe mnóstwo, jak i pozostałego jedzenia na tę uroczystą kolację i dwa dni świąt, to właśnie te pierożki znikały...

czytaj dalej

Świąteczny pasztet wegetariański z sosem żurawinowym

W Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć aromatu goździków i cynamonu oraz orzechów i żurawiny. Dlatego chciałbym Wam zaprezentować mój wegetariański pasztet na bazie polskich warzyw i kaszy jaglanej. Do tego aromatyczny sos żurawinowy z dodatkiem świeżego...

czytaj dalej

Orzechowe pulpeciki z sosem żurawinowym

HO, HO, HO - tak często nas wita cudowny człowiek zwany Świętym Mikołajem. Pracy nie ma lekkiej, więc sił sporo potrzebuje. Co więc zaproponować Świętemu Mikołajowi, by zaspokoić oczekiwania Jego kubków smakowych? Orzechowe pulpeciki w sosie żurawinowym, w...

czytaj dalej

Marchewkowo-jabłkowe batony owsiane

Jabłko od wieków było symbolem ludzkich pragnień, władzy i dostatku. Z kolei marchewkę utożsamiano z siłą witalną, energią, motywacją do działania… Co może wyniknąć z romansu tych polskich darów? Co powstanie po zeswataniu jabłka z marchewką? Coś niewyobrażalnie …...

czytaj dalej

Przysmak Shreka

Dlaczego warto jeść brokuły? Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków....

czytaj dalej

Pizza z pieczonym burakiem

Pierwszym skojarzeniem, gdy spytacie o danie dla dzieci odpowiem – pizza! Spytacie dlaczego? Pewnie dlatego, że mój syn ją uwielbia i chętnie jadłby ją codziennie. Od zawsze robiąc pizzę „przemycam” w niej warzywa, ponieważ dzieci mają problemy z ich jedzeniem. W...

czytaj dalej

Lody z topinamburu z karmelizowanym słonecznikiem

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, to dzikie warzywo, którego bulwy są jadalne i mają bardzo intensywny słonecznikowy smak. Nie powinno się go zjadać na surowo w zbyt dużych ilościach ze względu na obecność inuliny, ale czemu nie zrobić lodów topinamburowych? W...

czytaj dalej

Czekoladowa kanapka z buraka na słodko

Czekoladowa kanapka z buraka na słodko zrodziła się w mojej głowie jako alternatywa na słodycze ze sklepu. Jako mama dwóch córek staram się wykorzystywać sezonowe owoce i  warzywa nie tylko do codziennej diety rodziny, ale również przemycam je w słodkościach domowej...

czytaj dalej

Babeczki z kremem buraczkowym

Buraczki nie muszą się kojarzyć tylko z zupą lub dodatkiem do obiadu. Ich smak i kolor pozwala wykorzystać je znacznie bardziej kreatywnie. Upieczone i zmiksowane na gładkie puree można dodać do naleśników, babeczek i ciast. Smak jest charakterystyczny, ale ciągle...

czytaj dalej

Placki ziemniaczane z gulaszem warzywnym

Czy jest coś pyszniejszego niż chrupiące placki ziemniaczane? Tak! Placki ziemniaczane z gulaszem! Na zdrowie wyjdzie nam jedzenie tego, co rośnie w naszym klimacie, czyli polecamy do jedzenia polskie warzywa i owoce. Nasza propozycja na takie właśnie danie to placki...

czytaj dalej

Kolorowa Rewolucja, czyli papryki faszerowane warzywami

Potrawa jest inspirowana kolorami jesieni i oparta w całości na polskich warzywach. Dodatki, w postaci przypraw, wzbogacają ją tworząc wyjątkową i zaskakująca kompozycję. Czerwona papryka wypełniona wyrazistym, pikantnym i bardzo aromatycznym nadzieniem jest...

czytaj dalej

Kiszi – kiszone shushi

Nie ma nic zdrowszego, zwłaszcza zimą, niż własne kiszonki. Zawierają one mnóstwo probiotyków potrzebnych naszemu organizmowi. Najlepiej przygotować je w sezonie na dany produkt i przechowywać w chłodnym miejscu. W moim domu kiszonki jemy przez cały rok, dzięki czemu...

czytaj dalej

Gulasz marchewkowy z klopsikami

Pyszne danie z kilku składników to nie problem. Zupy, sosy i gulasze to idealne dania na tę porę roku. Do przygotowania pysznego, sycącego i gęstego dania wcale nie trzeba mąki, śmietany czy zasmażki. Wystarczy, że pod ręką jest nasza polska… marchewka! To dzięki...

czytaj dalej

Francuskie tosty z cynamonem i gruszkami w syropie klonowym

Śniadaniem zaczynamy każdy dzień, a zimą szczególnie powinniśmy o nie zadbać. Idealną inspiracją na zimowe śniadanie będą francuskie tosty z rozgrzewającym i aromatycznym cynamonem. Do tego pełne wartości odżywczych gruszki. Które przez zawartość jodu regulują pracę...

czytaj dalej

Zimowa kasza manna

Moje skojarzenia związane z zimowym śniadaniem, to przede wszystkim danie ciepłe i sycące. Idealnym dodatkiem do niego mogą być składniki, z których korzystamy w święta, czyli bakalie - orzechy włoskie, żurawina, zmielone pestki dyni. Wszystko skropione...

czytaj dalej

Biały krem z warzyw z kulkami jaglanymi z pietruszką

Dlatego warto spożywać rozgrzewające zupy w okresie jesienno-zimowym? Biały krem z warzyw z kulkami jaglanymi z pietruszką jest zupą, która wzmocni odporność i pomoże Ci w tej nierównej walce. Jest to krem z czosnku, ziemniaku i pora z kulkami z kaszy jaglanej i natki...

czytaj dalej

Smoothie jabłkowo-szpinakowe (poranny koktajl)

Poranny zastrzyk energii, ale przede wszystkim dużej dawki antyoksydantów - to właśnie połączenie jabłek i szpinaku lub jarmużu. Dzięki wykorzystaniu jabłek w całości (nie tylko soku, ale i miąższu) mamy sporą porcję błonnika, który wpływa pozytywnie na pracę jelit,...

czytaj dalej

Lekka sałatka z kozim serem i gruszką (kolacja)

Propozycja na kolację, by zaspokoić uczucie głodu, ale też nie spożyć zbyt dużej ilości węglowodanów, które o tej porze dnia nie są koniecznym źródłem energetycznym. Sałatka wbrew pozorom jest kaloryczna, ale to zdrowe tłuszcze z nasion słonecznika stanowią główny...

czytaj dalej

Zielony energetyk (posiłek poranny)

Poranny zastrzyk energii to bardzo ważny element dla samopoczucia w ciągu całego dnia. Zielone produkty wykazują wiele prozdrowotnych korzyści, jak oczyszczanie organizmu z toksyn, wspomaganie odporności czy walka z wolnymi rodnikami. Dodatkowo dostarczają błonnik,...

czytaj dalej

Ser zapiekany z malinami (kolacja)

Dobre rozwiązanie zarówno po wieczornym treningu, jak i na sycącą kolację. Białko zawarte w twarogu zapewnia długie uczucie sytości, bez konieczności podjadania przed snem. Pamiętajmy, by produkty nabiałowe wybierać w wersji co najmniej półtłustej, a nie chudej, gdyż...

czytaj dalej

Krem z dyni (obiad w pracy/przedtreningowy)

To sezonowe danie idealnie sprawdzi się jako obiad, który można zabrać do pracy, a jednocześnie dobrze zbilansowany posiłek przedtreningowy. Zawiera duże ilości węglowodanów, ale i zdrowe tłuszcze, dzięki którym energia będzie systematycznie uwalniana, nie powodując...

czytaj dalej

Koktajl z malinami (poranne koktajle)

Dla zapracowanych, niemających czasu na skomplikowane śniadanie, idealnym rozwiązaniem będzie energetyczny koktajl. Owoce sezonowe jak maliny można zamrozić, a potem czerpać z nich mnóstwo antyoksydantów w okresie zimowym. Jabłka czy gruszki dostępne są przez cały...

czytaj dalej

Faszerowana cukinia (obiad w pracy/przedtreningowy)

Idealne rozwiązanie zarówno w domu, jak i na wynos. Pełnowartościowy posiłek zapewniający dużo witamin, minerałów, białka do regeneracji oraz energii do pracy i treningu, a wszystko w pięknych tonacjach kolorystycznych, które sprzyjają konsumpcji posiłku nawet przez...

czytaj dalej

Muffiny jajeczne

Zarówno szpinak, jak i jajko są bardzo dobrymi źródłami żelaza, zaś papryka ma bardzo dużo witaminy C, dzięki której to żelazo będzie lepiej wchłaniane. Taki zestaw produktów czyni to danie idealnym dla osób mających problemy z anemią. Poza tym jest to wegetariańska...

czytaj dalej

Pasztet z selera

Seler działa moczopędnie, dzięki czemu oczyszcza organizm z toksyn, wzmaga też perystaltykę jelit, pomaga trawić tłuszcze. Poza tym pobudza przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu (np. kwas moczowy). Seler (zarówno korzeniowy,...

czytaj dalej

Gulasz z pieczarkami i marchewką

To danie to tradycja polskiej kuchni. Proste, niewyszukane i smakuje każdemu.  Mięso dostarczy pełnowartościowego białka, marchewka – beta karotenu, kiszony ogórek ze swym probiotycznym działaniem – dopełni kompozycję smaków. Możesz podać z ziemniakami, ale też...

czytaj dalej

Krem z zielonych warzyw

Zielona barwa jest zasługą chlorofilu, który ma budowę niemal identyczną jak cząsteczka hemoglobiny, tylko zamiast atomu żelaza w centrum cząsteczki jest atom magnezu. Zielone warzywa są też dobrym źródłem żelaza oraz kwasu foliowego. Znajdziemy w nich też sporo...

czytaj dalej

Jabłko z orzechami, żurawiną i cynamonem

Jabłka! Polskie, rumiane i najpyszniejsze na świecie! Najlepsze i najzdrowsze na surowo, ale też jako prosty deser po niedzielnym jesiennym obiedzie. Jabłka dostarczają sporo błonnika, co korzystnie wpływa na trawienie, ale też skutecznie zapobiega miażdżycy i...

czytaj dalej

Pęczak z dynią i jarmużem

Zarówno dynię, jak i jarmuż można określić mianem superfoods, natomiast połączenie ich w jednym daniu z kaszą daje superdanie 🙂 Oba warzywa mają bardzo dużo beta-karotenu, z którego organizm wytwarza witaminę A, niezbędną dla narządu wzroku – między innymi zapobiega...

czytaj dalej

Bakłażan na ostro

Bakłażan w połączeniu z ostrością papryki, aromatem czosnku i smakiem jeszcze obecnych polskich pomidorów to świetny wybór na jesienne obiady. Jednogarnkowe, szybkie w przygotowaniu i lekkie. Takie danie dostarczy Ci sporo błonnika, ale też wapnia, potasu i magnezu...

czytaj dalej

Knedle ze śliwkami i sosem śliwkowym

Śliwki są uznawane za owoce "rozweselające" ze względu na sporą zawartość witamin  grupy B, zwłaszcza tiaminy - B1. Zaś dzięki niacynie - witaminie PP mają korzystny wpływ na układ nerwowy i sprawność intelektualną oraz łagodzą stany napięcia emocjonalnego i...

czytaj dalej

Ryba w pomidorach

Latem i z początkiem jesieni najsmaczniejsze są polskie POMIDORY. Warzywa te są dobrym źródłem witamin z grupy B - odpowiedzialnych między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a właściwa ich podaż z pożywieniem chroni przed bezsennością i spadkiem...

czytaj dalej

Deser jogurtowy z jeżynami

Jeżyna jest mniej popularna niż jej kuzynka malina, a szkoda, gdyż ma nie mniej właściwości prozdrowotnych. Owoce te zawierają w dużych ilościach silne przeciwutleniacze, m.in.: antocyjany, którym zawdzięczają nie tylko swój piękny kolor, ale także właściwości...

czytaj dalej

Proste powidła z moreli

Słoneczne, przyjemne dla oka, smaczne, wartościowe i pożywne – morele! Dzięki obecności beta karotenu – żółtego barwnika – morele mają działanie przeciwutleniające, czyli zapobiegające starzeniu się organizmu. Barwnik ten chroni skórę przed promieniowaniem UV....

czytaj dalej

Sałatka z buraków

Burak to bardzo niedoceniane warzywo. Kojarzy się zazwyczaj z przedszkolną papką, a dzięki zasmażce staje się bombą kaloryczną. Pamiętaj, fakty są jednak inne. Jest to niskoenergetyczne warzywo, dostępne cały rok na rynku! Propozycja lekkiej sałaty z pieczonych...

czytaj dalej

Faszerowana papryka

Czy wiesz, że PAPRYKA… zawiera nawet cztery razy więcej witaminy C niż cytryna?! Albo, że pod wpływem temperatury staje się jeszcze bardziej wartościowa, a likopen i beta karoten są bardziej biodostępne i lepiej wykorzystywane przez nasz organizm?! Pamiętajcie o tym...

czytaj dalej

Szybka tarta z malinami

Maliny… nasze polskie, smaczne i zdrowe! To niskoenergetyczne owoce, korzystnie wpływające na zdrowie. Już przez nasze babki, maliny stosowane były w budowaniu odporności czy różnego rodzaju infekcjach. To źródło beta karotenu, witaminy C, E, z grupy B, potasu, wapnia i żelaza.

czytaj dalej

Surówka z kalafiora

Kalafiora najczęściej jadamy gotowanego, czasami nie wiedząc, że ten surowy smakuje wyśmienicie i zupełnie inaczej. W takim wydaniu jest dużo mocniejszy w smaku, a w dodatku z racji tego, że nie poddajemy go obróbce termicznej nie ma strat witamin i składników mineralnych.

czytaj dalej

Makaron z cukinii z sosem śmietanowym

Cukinia – łagodna w smaku, delikatna, lekkostrawna – po prostu pyszna! To źródło: potasu, żelaza, magnezu, witamin z grupy B czy beta karotenu. Pojawia się na naszych stołach w kolorze zielonym i żółtym. Można ją jeść ze skórką, na surowo, ale też wykorzystać do...

czytaj dalej

Kolorowa sałatka z grillowanych warzyw z kurczakiem

Latem, najczęstszym uprawianym sportem Polaków jest … grillowanie! 🙂 Poza mięsem z grilla warto urozmaicić swoje menu i zadbać o porcję błonnika na lepsze trawienie, beta-karotenu na bezpieczniejsze opalanie latem, potasu do utrzymania równowagi elektrolitowej w...

czytaj dalej

Kisiel z czerwonych porzeczek

Deser dzieciństwa? Dla mnie kisiel J Proponuję go w wersji domowej, nie instant, no i w mniej popularnym smaku - porzeczkowym. Czerwone porzeczki są cenne dla zdrowia i dla urody. Zawierają dużo pektyn, dzięki czemu kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi....

czytaj dalej

Młode ziemniaki z grillowanym kurczakiem i sałatą

Kiedy pojawiają się młode, świeże warzywa, okazuje się, że nic nam więcej do „szczęścia żywieniowego” nie potrzeba. Obserwuję, że im prostszy zestaw obiadowy, tym większa radość na twarzach moich pacjentów! Dlatego warto w tym czasie nie kombinować, ale w prosty i...

czytaj dalej

Sałatka z bobem

Bób to niepozorne, sezonowe warzywo, które ma wiele wartości odżywczych, jest bardzo sycący i zawiera sporą ilość rozpuszczalnego błonnika. Jak większość warzyw strączkowych ma dużą zawartość białka. Jest też doskonałym źródłem kwasu foliowego oraz witaminy C, A, B1 i...

czytaj dalej

Czereśnie pod lekkim biszkoptem

Są zwolennicy truskawek i zwolennicy czereśni, do której grupy Ty należysz? Jeśli czekasz na piękne, dorodne i słodkie polskie czereśnie to ten deser jest dla ciebie! Delikatne, biszkoptowe ciasto oraz słodkie, jędrne czereśnie to wspaniały duet - nawet dla...

czytaj dalej

Chłodnik

Gdy na dworze jest ciepło lekki chłodnik jest świetnym rozwiązaniem. Piękny kolor cieszy oko, a różne dodatki pozwolą zadowolić i nasycić każdego. Można go zjeść z ugotowanym jajkiem i młodymi ziemniakami lub z serem twarogowym czy też z kawałkiem gotowanej cielęciny....

czytaj dalej

Sałatka z truskawkami i grillowanym kurczakiem

Lubisz nietypowe połączenia? Ta sałatka jest właśnie dla Ciebie! Połączenie delikatnej piersi z kurczaka, która zawiera duże ilości białka oraz słodkich, polskich truskawek w towarzystwie innych warzyw, które dostarczają antyoksydantów i  minerałów. To wszystko...

czytaj dalej

Młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta z koperkiem to bardzo smaczne i niskokaloryczne danie. Nie napracujesz się, a zaserwujesz pyszny obiad swojej rodzinie. Dodatek młodych ziemniaków oraz niepowtarzalny aromat koperku dopełni całości. Czy dla Was jest to również wspomnienie obiadu u babci?...

czytaj dalej

Tarta z botwinką

Botwina – najczęściej znana i wykorzystywana jako dodatek do zupy botwinkowej lub chłodników. Tym razem wystąpi w nieco innej odsłonie – prezentujemy tartę botwinkową. Pyszna, sycąca, a dzięki młodym łodygom i liściom buraczka ćwikłowego dostarcza dużo wapnia, żelaza,...

czytaj dalej

Kasza jaglana z owocami

Jeśli chcesz dobrze zacząć dzień pamiętaj o kaszach – jaglanka na śniadanie to idealny wybór zamiast kanapki. Dorzuć do niej świeże, sezonowe owoce, które wzbogacą smak, ale również dostarczą witamin i minerałów. Kasza jaglana uważana jest za królową wśród kasz....

czytaj dalej

Roladki ze szparagami

A o to inny sposób na cudowne, sezonowe warzywo – szparagi jako wypełnienie roladki z kurczaka z szynką parmeńską! Atrakcyjnie wygląda i doskonale smakuje, nawet najmłodszym. Takie danie to ciekawy sposób „przemycenia” zielonego warzywa zawierającego witaminy i...

czytaj dalej

Sałatka z łososiem i wiosennymi warzywami

Przedstawiamy prosty, kolorowy i sezonowy lunch. Łosoś dostarczy Ci pełnowartościowego białka, kwasów omega-3 i doda energii, a obecność świeżych warzyw uzupełni witaminy (szczególnie C, E oraz z grupy B), a także składniki mineralne (potas, wapń, żelazo, magnez,...

czytaj dalej

Rabarbar pod kruszonką

Jedno ze wspomnień z dzieciństwa i wakacji na wsi - rabarbar moczony w cukrze. Kwaskowaty smak przełamany słodyczą to prosta, ale orzeźwiająca i niskokaloryczna przekąska. Dodatkowo rabarbar to doskonałe źródło witaminy C, K oraz wapnia, magnezu i potasu. Zawarta w...

czytaj dalej

Grzanki ze szparagami

Oto i one! Piękne, smukłe i zielone – szparagi. Dla wielu z nas to otwarcie sezonu warzywnego w pełni. Dzięki nim w szybki i prosty, a jednak wykwintny sposób możesz zaserwować wartościowy i smaczny posiłek swojej rodzinie czy przyjaciołom.

czytaj dalej

Pasta z zielonego groszku

Widząc zielony groszek, większość z nas nie wykazuje zbyt dużego entuzjazmu. Te zielone, małe kulki to skarbnica witamin i składników mineralnych.

czytaj dalej

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe to jedna z przyjemniejszych form w jakiej można przyswoić beta karoten i inne cenne składniki z pomarańczowego warzywa. Smacznego!

czytaj dalej

Wiosenne kanapki

Z czym kojarzy się wiosna? Nam z rzodkiewką, rzeżuchą, sałatą, szczypiorkiem oraz świeżym zapachem zielonego ogórka. Takie nowości to zwiastun wiosny i sezonu warzywnego w pełni!

czytaj dalej

Kwaśnica

Okres przedwiośnia to świetny sezon na kiszonki. Kapusta czy ogórki w takiej formie smakują wtedy najlepiej, dostarczając cennych składników odżywczych.

czytaj dalej

Ciasto z buraków

Burak może być bardzo pomocny w okresie przesilenia wiosennego, gdyż wspomaga układ odpornościowy i łagodzi on objawy wielu chorób – zwłaszcza wirusowych.

czytaj dalej