Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Marchewka – warzywo dostępne niemalże cały rok, bogate źródło beta karotenu. Nadaje on marchewce charakterystyczną barwę, ale przede wszystkim jest antyoksydantem korzystnie wpływającym na nasz wzrok, wzmacniającym odporność, przyspieszającym opalanie i utrzymującym efekty kąpieli słonecznych. Dlatego dobrze jest, aby przed intensywną ekspozycją na słońce, przygotować skórę do kontaktu z promieniowaniem UV.

Babeczki marchewkowe to jedna z przyjemniejszych form w jakiej można przyswoić beta karoten i inne cenne składniki z pomarańczowego warzywa. Smacznego!

Składniki (14 porcji):

Ciasto:

  • 2 szklanki grubo startej marchewki
  • 4 małe jajka
  • 1 i ½  szklanki mąki
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • szczypta soli

Lukier:

  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, olej i marchewkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 30 minut (do suchego patyczka). Cukier rozetrzyj z sokiem z cytryny (na początek dodaj niewielką ilość do uzyskania lejącej, ale gęstej konsystencji). Na koniec udekoruj babeczki lukrem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.