Najnowsze wpisy

  • Treningi na czczo – czy warto?

    Treningi na czczo – czy warto?

    Modne i powszechnie praktykowane stały się treningi, zwłaszcza odchudzające, wykonywane na czczo. Wielu trenerów zaleca bieganie kilku kilometrów zaraz po przebudzeniu i bez dostarczania jakichkolwiek substratów energetycznych. Otóż takie praktyki z dietetycznego i fizjologicznego punktu widzenia nie mają większego sensu, jeśli chodzi o skuteczność, a do tego mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. […]Czytaj więcej »
  • Skoncentruj się!

    Skoncentruj się!

    Bywają dni/tygodnie, gdy okoliczności nie sprzyjają naszym treningowym wysiłkom, i to pomimo dużego zaangażowania i dbania o pozytywny dialog wewnętrzny z naszej strony. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, poza codziennymi obowiązkami, zmagamy się przecież także z pogodą. Deszcz, śnieg i niskie temperatury zwykle nie zachęcają do kontynuowania treningów, dając przy tym dość wiarygodne usprawiedliwienie… Lecz choć […]Czytaj więcej »

Marchewka – warzywo dostępne niemalże cały rok, bogate źródło beta karotenu. Nadaje on marchewce charakterystyczną barwę, ale przede wszystkim jest antyoksydantem korzystnie wpływającym na nasz wzrok, wzmacniającym odporność, przyspieszającym opalanie i utrzymującym efekty kąpieli słonecznych. Dlatego dobrze jest, aby przed intensywną ekspozycją na słońce, przygotować skórę do kontaktu z promieniowaniem UV.

Babeczki marchewkowe to jedna z przyjemniejszych form w jakiej można przyswoić beta karoten i inne cenne składniki z pomarańczowego warzywa. Smacznego!

Składniki (14 porcji):

Ciasto:

  • 2 szklanki grubo startej marchewki
  • 4 małe jajka
  • 1 i ½  szklanki mąki
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • szczypta soli

Lukier:

  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, olej i marchewkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 30 minut (do suchego patyczka). Cukier rozetrzyj z sokiem z cytryny (na początek dodaj niewielką ilość do uzyskania lejącej, ale gęstej konsystencji). Na koniec udekoruj babeczki lukrem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.