Najnowsze wpisy

  • Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Johann Wolfgang von Goethe, jeden z najwybitniejszych poetów w historii, przekonywał, że „Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe”. Trudno znaleźć lepsze słowa opisujące chęć rozpoczęcia sportowej aktywności. Początkowy zapał i oczekiwanie na szybkie rezultaty mogą niestety zostać skutecznie zneutralizowane przez konieczność zaplanowania kolejnych treningów i uwzględniania w swoim planie regularnych ćwiczeń. Prawdą jest to, […]Czytaj więcej »
  • Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    1. Zasada wszystko albo nic – zaplanowałeś, że będziesz ćwiczyć trzy razy w tygodniu, ale w poniedziałek nie dałeś rady, bo spotkanie w pracy się przedłużyło, więc zrezygnowany odpuszczasz już cały tydzień treningowy? Obiecałaś sobie, że będziesz trzymać odpowiednią dietę, skoro rozpoczęłaś treningi, ale tort bezowy na urodzinach syna był silniejszy niż wola, zatem rozczarowana […]Czytaj więcej »

Marchewka – warzywo dostępne niemalże cały rok, bogate źródło beta karotenu. Nadaje on marchewce charakterystyczną barwę, ale przede wszystkim jest antyoksydantem korzystnie wpływającym na nasz wzrok, wzmacniającym odporność, przyspieszającym opalanie i utrzymującym efekty kąpieli słonecznych. Dlatego dobrze jest, aby przed intensywną ekspozycją na słońce, przygotować skórę do kontaktu z promieniowaniem UV.

Babeczki marchewkowe to jedna z przyjemniejszych form w jakiej można przyswoić beta karoten i inne cenne składniki z pomarańczowego warzywa. Smacznego!

Składniki (14 porcji):

Ciasto:

  • 2 szklanki grubo startej marchewki
  • 4 małe jajka
  • 1 i ½  szklanki mąki
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • szczypta soli

Lukier:

  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, olej i marchewkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 30 minut (do suchego patyczka). Cukier rozetrzyj z sokiem z cytryny (na początek dodaj niewielką ilość do uzyskania lejącej, ale gęstej konsystencji). Na koniec udekoruj babeczki lukrem.