Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Buraczki nie muszą się kojarzyć tylko z zupą lub dodatkiem do obiadu. Ich smak i kolor pozwala wykorzystać je znacznie bardziej kreatywnie. Upieczone i zmiksowane na gładkie puree można dodać do naleśników, babeczek i ciast. Smak jest charakterystyczny, ale ciągle słodki. Tutaj wykorzystane w babeczkach, ale taki piękny i naturalnie uzyskany kolor kremu  będzie się wyśmienicie prezentował na przykład  w urodzinowym torcie.

Kruche spody

Składniki:
  • 250 g mąki
  • 80 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy dużym nożem. Następnie w środku robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy cukier i śmietanę.  Wyrabiamy na gładkie ciasto i dzielimy na połowę, do jednej dodajemy przesiane kakao i jeszcze raz zagniatamy.  Oba ciasta wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Schłodzone ciasto (każde osobno) rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm i za pomocą foremki lub dużej szklanki wykrawamy kółka. Przekładamy ciasto do wysmarowanych masłem form na babeczki (muffinki) i lekko dociskamy boki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni  i pieczemy spody babeczek przez ok. 15-18  minut.  Odstawiamy do wystygnięcia.

Krem

Składniki:
  • 2 średnie czerwone buraczki
  • 300 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 50 g cukru pudru
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny
Wykonanie:

Buraczki myjemy, zawijamy każdy osobno w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Zimne buraczki miksujemy na puree.

Śmietanę kremówkę ubijamy, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy puree z buraczków (można dodawać partiami, w zależności jaki kolor końcowy chcemy uzyskać).

Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na kilka minut. Kiedy napęcznieje, zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą i przelewamy przez sitko bezpośrednio do kremu.  Kiedy krem zacznie tężeć, nakładamy łyżką na upieczone spody z kruchego ciasta. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby krem dobrze stężał.

Autorem przepisu jest blog Bistro Mama.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.