Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Bakłażan w połączeniu z ostrością papryki, aromatem czosnku i smakiem jeszcze obecnych polskich pomidorów to świetny wybór na jesienne obiady. Jednogarnkowe, szybkie w przygotowaniu i lekkie. Takie danie dostarczy Ci sporo błonnika, ale też wapnia, potasu i magnezu oraz antocyjanów z fioletowej skórki bakłażana czy likopenu z pomidorów.

Dodatkowo zawarta w bakłażanie nesunina ma działanie antynowotworowe, podobnie jak likopen i inne związki fenolowe zawarte w pomidorach czy papryce. Czosnek i cebula dodatkowo wzmocnią odporność w tym coraz chłodniejszym czasie.

 

Składniki (2 porcje):

  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 świeże pomidory
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ¾ łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Wykonania:

Bakłażana pokrój w plastry o grubości 1 cm, posyp solą, odstaw na 20 minut, a następnie wytrzyj papierowym ręcznikiem i pokrój w paseczki. Paprykę i cukinię posiekaj w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę i zeszklij, dodaj paprykę, przyprawy, duś 2-3 minuty. Dodaj bakłażana i duś ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Pomidory w międzyczasie sparz, obierz i pokrój w kosteczkę. Dodaj do bakłażana razem z koncentratem pomidorowym.

Duś razem ok. 15-17 minut. Dopraw do smaku. Możesz podawać z kaszą lub razowym pieczywem. Smacznego!

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.