Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Bakłażan w połączeniu z ostrością papryki, aromatem czosnku i smakiem jeszcze obecnych polskich pomidorów to świetny wybór na jesienne obiady. Jednogarnkowe, szybkie w przygotowaniu i lekkie. Takie danie dostarczy Ci sporo błonnika, ale też wapnia, potasu i magnezu oraz antocyjanów z fioletowej skórki bakłażana czy likopenu z pomidorów.

Dodatkowo zawarta w bakłażanie nesunina ma działanie antynowotworowe, podobnie jak likopen i inne związki fenolowe zawarte w pomidorach czy papryce. Czosnek i cebula dodatkowo wzmocnią odporność w tym coraz chłodniejszym czasie.

 

Składniki (2 porcje):

  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 świeże pomidory
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ¾ łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Wykonania:

Bakłażana pokrój w plastry o grubości 1 cm, posyp solą, odstaw na 20 minut, a następnie wytrzyj papierowym ręcznikiem i pokrój w paseczki. Paprykę i cukinię posiekaj w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę i zeszklij, dodaj paprykę, przyprawy, duś 2-3 minuty. Dodaj bakłażana i duś ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Pomidory w międzyczasie sparz, obierz i pokrój w kosteczkę. Dodaj do bakłażana razem z koncentratem pomidorowym.

Duś razem ok. 15-17 minut. Dopraw do smaku. Możesz podawać z kaszą lub razowym pieczywem. Smacznego!

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.