Bakłażan w połączeniu z ostrością papryki, aromatem czosnku i smakiem jeszcze obecnych polskich pomidorów to świetny wybór na jesienne obiady. Jednogarnkowe, szybkie w przygotowaniu i lekkie. Takie danie dostarczy Ci sporo błonnika, ale też wapnia, potasu i magnezu oraz antocyjanów z fioletowej skórki bakłażana czy likopenu z pomidorów.
Dodatkowo zawarta w bakłażanie nesunina ma działanie antynowotworowe, podobnie jak likopen i inne związki fenolowe zawarte w pomidorach czy papryce. Czosnek i cebula dodatkowo wzmocnią odporność w tym coraz chłodniejszym czasie.
Składniki (2 porcje):
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 4 świeże pomidory
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ¾ łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Wykonania:
Bakłażana pokrój w plastry o grubości 1 cm, posyp solą, odstaw na 20 minut, a następnie wytrzyj papierowym ręcznikiem i pokrój w paseczki. Paprykę i cukinię posiekaj w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę i zeszklij, dodaj paprykę, przyprawy, duś 2-3 minuty. Dodaj bakłażana i duś ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Pomidory w międzyczasie sparz, obierz i pokrój w kosteczkę. Dodaj do bakłażana razem z koncentratem pomidorowym.
Duś razem ok. 15-17 minut. Dopraw do smaku. Możesz podawać z kaszą lub razowym pieczywem. Smacznego!
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.