Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Bakłażan w połączeniu z ostrością papryki, aromatem czosnku i smakiem jeszcze obecnych polskich pomidorów to świetny wybór na jesienne obiady. Jednogarnkowe, szybkie w przygotowaniu i lekkie. Takie danie dostarczy Ci sporo błonnika, ale też wapnia, potasu i magnezu oraz antocyjanów z fioletowej skórki bakłażana czy likopenu z pomidorów.

Dodatkowo zawarta w bakłażanie nesunina ma działanie antynowotworowe, podobnie jak likopen i inne związki fenolowe zawarte w pomidorach czy papryce. Czosnek i cebula dodatkowo wzmocnią odporność w tym coraz chłodniejszym czasie.

 

Składniki (2 porcje):

  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 świeże pomidory
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ¾ łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Wykonania:

Bakłażana pokrój w plastry o grubości 1 cm, posyp solą, odstaw na 20 minut, a następnie wytrzyj papierowym ręcznikiem i pokrój w paseczki. Paprykę i cukinię posiekaj w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę i zeszklij, dodaj paprykę, przyprawy, duś 2-3 minuty. Dodaj bakłażana i duś ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Pomidory w międzyczasie sparz, obierz i pokrój w kosteczkę. Dodaj do bakłażana razem z koncentratem pomidorowym.

Duś razem ok. 15-17 minut. Dopraw do smaku. Możesz podawać z kaszą lub razowym pieczywem. Smacznego!

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.