Najnowsze wpisy

  • Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Johann Wolfgang von Goethe, jeden z najwybitniejszych poetów w historii, przekonywał, że „Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe”. Trudno znaleźć lepsze słowa opisujące chęć rozpoczęcia sportowej aktywności. Początkowy zapał i oczekiwanie na szybkie rezultaty mogą niestety zostać skutecznie zneutralizowane przez konieczność zaplanowania kolejnych treningów i uwzględniania w swoim planie regularnych ćwiczeń. Prawdą jest to, […]Czytaj więcej »
  • Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    1. Zasada wszystko albo nic – zaplanowałeś, że będziesz ćwiczyć trzy razy w tygodniu, ale w poniedziałek nie dałeś rady, bo spotkanie w pracy się przedłużyło, więc zrezygnowany odpuszczasz już cały tydzień treningowy? Obiecałaś sobie, że będziesz trzymać odpowiednią dietę, skoro rozpoczęłaś treningi, ale tort bezowy na urodzinach syna był silniejszy niż wola, zatem rozczarowana […]Czytaj więcej »

Bakłażan w połączeniu z ostrością papryki, aromatem czosnku i smakiem jeszcze obecnych polskich pomidorów to świetny wybór na jesienne obiady. Jednogarnkowe, szybkie w przygotowaniu i lekkie. Takie danie dostarczy Ci sporo błonnika, ale też wapnia, potasu i magnezu oraz antocyjanów z fioletowej skórki bakłażana czy likopenu z pomidorów.

Dodatkowo zawarta w bakłażanie nesunina ma działanie antynowotworowe, podobnie jak likopen i inne związki fenolowe zawarte w pomidorach czy papryce. Czosnek i cebula dodatkowo wzmocnią odporność w tym coraz chłodniejszym czasie.

 

Składniki (2 porcje):

  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 świeże pomidory
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ¾ łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Wykonania:

Bakłażana pokrój w plastry o grubości 1 cm, posyp solą, odstaw na 20 minut, a następnie wytrzyj papierowym ręcznikiem i pokrój w paseczki. Paprykę i cukinię posiekaj w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę i zeszklij, dodaj paprykę, przyprawy, duś 2-3 minuty. Dodaj bakłażana i duś ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Pomidory w międzyczasie sparz, obierz i pokrój w kosteczkę. Dodaj do bakłażana razem z koncentratem pomidorowym.

Duś razem ok. 15-17 minut. Dopraw do smaku. Możesz podawać z kaszą lub razowym pieczywem. Smacznego!