Jabłko od wieków było symbolem ludzkich pragnień, władzy i dostatku. Z kolei marchewkę utożsamiano z siłą witalną, energią, motywacją do działania… Co może wyniknąć z romansu tych polskich darów? Co powstanie po zeswataniu jabłka z marchewką? Coś niewyobrażalnie … PYSZNEGO i ZDROWEGO! Bomba witaminy C, beta-karotenu, błonnika… i pozytywnej energii! Ten duet wystąpi dziś w przepisie na marchewkowo-jabłkowe owsiane „batony” z nutą cynamonu i posmakiem migdałów. Kawałek takiego ciasta to gwarancja dobrego humoru i energii do działania! Są idealne do popołudniowej kawy, jako przekąska do lunchboxa (razem z pokrojonym w plasterki jabłkiem!) lub niewinna przekąska.
Składniki:
- duże starte jabłko
- duża starta marchewka
- 80 ml oleju
- 200 ml mleka roślinnego
- 170 g płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 80 g migdałów zmielonych na mąkę
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g cukru trzcinowego/ ksylitolu
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 50 g nasion słonecznika
Przygotowanie:
Płatki owsiane mieszamy z mąką, proszkiem, solą, cukrem, cynamonem. Dodajemy mleko roślinne, olej, marchew, jabłko, mleko i mieszamy. Dodajemy słonecznik i mieszamy. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 min. Studzimy, kroimy na kawałki, częstujemy naszych bliskich i razem zajadamy!
Autorem przepisu jest blog IdaInHappyland.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.