Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Jabłko od wieków było symbolem ludzkich pragnień, władzy i dostatku. Z kolei marchewkę utożsamiano z siłą witalną, energią, motywacją do działania… Co może wyniknąć z romansu tych polskich darów? Co powstanie po zeswataniu jabłka z marchewką? Coś niewyobrażalnie … PYSZNEGO i ZDROWEGO! Bomba witaminy C, beta-karotenu, błonnika… i pozytywnej energii! Ten duet wystąpi dziś w przepisie na marchewkowo-jabłkowe owsiane „batony” z nutą cynamonu i posmakiem migdałów. Kawałek takiego ciasta to gwarancja dobrego humoru i energii do działania! Są idealne do popołudniowej kawy, jako przekąska do lunchboxa (razem z pokrojonym w plasterki jabłkiem!) lub niewinna przekąska.

Składniki:

  • duże starte jabłko
  • duża starta marchewka
  • 80 ml oleju
  • 200 ml mleka roślinnego
  • 170 g płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 80 g migdałów zmielonych na mąkę
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru trzcinowego/ ksylitolu
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 50 g nasion słonecznika

Przygotowanie:

Płatki owsiane mieszamy z mąką, proszkiem, solą, cukrem, cynamonem. Dodajemy mleko roślinne, olej, marchew, jabłko, mleko i mieszamy. Dodajemy słonecznik i mieszamy. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 min. Studzimy, kroimy na kawałki, częstujemy naszych bliskich i razem zajadamy!

Autorem przepisu jest blog IdaInHappyland.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.