Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Jabłko od wieków było symbolem ludzkich pragnień, władzy i dostatku. Z kolei marchewkę utożsamiano z siłą witalną, energią, motywacją do działania… Co może wyniknąć z romansu tych polskich darów? Co powstanie po zeswataniu jabłka z marchewką? Coś niewyobrażalnie … PYSZNEGO i ZDROWEGO! Bomba witaminy C, beta-karotenu, błonnika… i pozytywnej energii! Ten duet wystąpi dziś w przepisie na marchewkowo-jabłkowe owsiane „batony” z nutą cynamonu i posmakiem migdałów. Kawałek takiego ciasta to gwarancja dobrego humoru i energii do działania! Są idealne do popołudniowej kawy, jako przekąska do lunchboxa (razem z pokrojonym w plasterki jabłkiem!) lub niewinna przekąska.

Składniki:

  • duże starte jabłko
  • duża starta marchewka
  • 80 ml oleju
  • 200 ml mleka roślinnego
  • 170 g płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 80 g migdałów zmielonych na mąkę
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru trzcinowego/ ksylitolu
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 50 g nasion słonecznika

Przygotowanie:

Płatki owsiane mieszamy z mąką, proszkiem, solą, cukrem, cynamonem. Dodajemy mleko roślinne, olej, marchew, jabłko, mleko i mieszamy. Dodajemy słonecznik i mieszamy. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 min. Studzimy, kroimy na kawałki, częstujemy naszych bliskich i razem zajadamy!

Autorem przepisu jest blog IdaInHappyland.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.