Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Jabłko od wieków było symbolem ludzkich pragnień, władzy i dostatku. Z kolei marchewkę utożsamiano z siłą witalną, energią, motywacją do działania… Co może wyniknąć z romansu tych polskich darów? Co powstanie po zeswataniu jabłka z marchewką? Coś niewyobrażalnie … PYSZNEGO i ZDROWEGO! Bomba witaminy C, beta-karotenu, błonnika… i pozytywnej energii! Ten duet wystąpi dziś w przepisie na marchewkowo-jabłkowe owsiane „batony” z nutą cynamonu i posmakiem migdałów. Kawałek takiego ciasta to gwarancja dobrego humoru i energii do działania! Są idealne do popołudniowej kawy, jako przekąska do lunchboxa (razem z pokrojonym w plasterki jabłkiem!) lub niewinna przekąska.

Składniki:

  • duże starte jabłko
  • duża starta marchewka
  • 80 ml oleju
  • 200 ml mleka roślinnego
  • 170 g płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 80 g migdałów zmielonych na mąkę
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru trzcinowego/ ksylitolu
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 50 g nasion słonecznika

Przygotowanie:

Płatki owsiane mieszamy z mąką, proszkiem, solą, cukrem, cynamonem. Dodajemy mleko roślinne, olej, marchew, jabłko, mleko i mieszamy. Dodajemy słonecznik i mieszamy. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 min. Studzimy, kroimy na kawałki, częstujemy naszych bliskich i razem zajadamy!

Autorem przepisu jest blog IdaInHappyland.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.