Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

To smaczna i szybka przekąska po treningu, która zapewnia pierwszy etap regeneracji. Zawiera szybko i wolno uwalniające się węglowodany, a także pełnowartościowe białko. Dodatkowo jest wygodny w użyciu, bo można go zabrać od razu na trening. Taki baton także dobrze sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia czy też posiłek w podróży.

Składniki (przepis na 5 sztuk):

  • 80 g odżywki białkowej (np. waniliowej)
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g orzechów (włoskie i migdały lub laskowe)
  • 50 g owoców suszonych (np. żurawina i śliwki)
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka dowolnej konfitury
  • 1 łyżeczka masła orzechowego

Przygotowanie:

W misce mieszamy płatki, odżywkę, posiekane suszone owoce i orzechy. W garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, masło orzechowe i konfiturę. Mieszamy mokre składniki z suchymi i ugniatamy je dłonią, aż się połączą. Jeśli masa będzie za sucha (zależy to od odżywki), dolewamy odrobinę mleka. Plastikowy pojemnik na żywność wykładamy folią spożywczą. Przekładamy masę, równo wygładzamy i dociskamy ręką. Chłodzimy i przechowujemy w lodówce. Dzielimy na pięć porcji.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.