Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

To smaczna i szybka przekąska po treningu, która zapewnia pierwszy etap regeneracji. Zawiera szybko i wolno uwalniające się węglowodany, a także pełnowartościowe białko. Dodatkowo jest wygodny w użyciu, bo można go zabrać od razu na trening. Taki baton także dobrze sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia czy też posiłek w podróży.

Składniki (przepis na 5 sztuk):

  • 80 g odżywki białkowej (np. waniliowej)
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g orzechów (włoskie i migdały lub laskowe)
  • 50 g owoców suszonych (np. żurawina i śliwki)
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka dowolnej konfitury
  • 1 łyżeczka masła orzechowego

Przygotowanie:

W misce mieszamy płatki, odżywkę, posiekane suszone owoce i orzechy. W garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, masło orzechowe i konfiturę. Mieszamy mokre składniki z suchymi i ugniatamy je dłonią, aż się połączą. Jeśli masa będzie za sucha (zależy to od odżywki), dolewamy odrobinę mleka. Plastikowy pojemnik na żywność wykładamy folią spożywczą. Przekładamy masę, równo wygładzamy i dociskamy ręką. Chłodzimy i przechowujemy w lodówce. Dzielimy na pięć porcji.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.