Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Dlatego warto spożywać rozgrzewające zupy w okresie jesienno-zimowym? Biały krem z warzyw z kulkami jaglanymi z pietruszką jest zupą, która wzmocni odporność i pomoże Ci w tej nierównej walce. Jest to krem z czosnku, ziemniaku i pora z kulkami z kaszy jaglanej i natki pietruszki.  Głównym składnikiem są ziemniaki – zawierają więcej witaminy C niż jabłka! Por wspomaga układ odpornościowy, stabilizuje poziom cukru we krwi i działa bakteriobójczo. Kasza jaglana jest lekkostrawna a co najważniejsze nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Natka pietruszki jest również bogata w witaminy i działa przeciwzapalnie. Posiada więcej witaminy C niż cytryna! Dodawana regularnie do posiłków ogranicza ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca. Jak widać każdy składnik jest ważny i ma swoje unikalne zadanie. Całość tworzy super zdrową kompozycję która oprócz walki z klasycznymi przeziębieniami i pochodnymi wpływa zbawiennie na cały organizm. No i oczywiście bosko smakuje. Czego chcieć więcej?

Składniki :

Krem:

  • 2 łyżki masła
  • 4 ziemniaki
  • 1 por ( biała część )
  • 4 ząbki czosnku
  • bulion warzywny
  • sól
  • pieprz

Kulki:

  • 100g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 1/2 natki pietruszki
  • bułka tarta (u mnie kukurydziana)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

W garnku rozpuść masło.
Wrzuć pokrojone ziemniaki, por i czosnek.
Smaż chwilę. Wlej bulion i duś na wolnym ogniu 20 minut.
Całą zupę zblenduj. Dopraw solą i pieprzem.

Kaszę przełóż do miski.Wbij jajko i wsyp dwie
łyżki bułki tartej. Wsyp posiekaną natkę pietruszki.
Dokładnie połącz składniki.
W dłoniach uformuj niewielkie kulki.
Każdą obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju
Smaż na złoty kolor kulki.

Gorącą zupę podawaj z jaglanymi kulkami.

Autorem przepisu jest blog Anyżkowo

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.