Najnowsze wpisy

  • Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Zdrowa dieta, bogata szczególnie w warzywa i owoce nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie fizyczne – jak wskazują specjaliści, to również klucz do dobrego samopoczucia i sposób na poprawę nastroju. W poprzednim artykule wspomniałam o doskonałym wpływie wit. C na naszą odporność, jak i poprawę humoru. Jej bogatym źródłem są rodzime warzywa i owoce. Kolejnym […]Czytaj więcej »
  • „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    Gdy jesteśmy głodni często stajemy się rozdrażnieni, a nasza energia i koncentracja znacznie się osłabiają. Dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego niezwykle ważne są  przede wszystkim węglowodany, których źródłem są m.in. świeże warzywa i owoce. Spożywane na surowo dostarczają energii oraz nawadniają organizm. Są także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na […]Czytaj więcej »

Dlatego warto spożywać rozgrzewające zupy w okresie jesienno-zimowym? Biały krem z warzyw z kulkami jaglanymi z pietruszką jest zupą, która wzmocni odporność i pomoże Ci w tej nierównej walce. Jest to krem z czosnku, ziemniaku i pora z kulkami z kaszy jaglanej i natki pietruszki.  Głównym składnikiem są ziemniaki – zawierają więcej witaminy C niż jabłka! Por wspomaga układ odpornościowy, stabilizuje poziom cukru we krwi i działa bakteriobójczo. Kasza jaglana jest lekkostrawna a co najważniejsze nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Natka pietruszki jest również bogata w witaminy i działa przeciwzapalnie. Posiada więcej witaminy C niż cytryna! Dodawana regularnie do posiłków ogranicza ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca. Jak widać każdy składnik jest ważny i ma swoje unikalne zadanie. Całość tworzy super zdrową kompozycję która oprócz walki z klasycznymi przeziębieniami i pochodnymi wpływa zbawiennie na cały organizm. No i oczywiście bosko smakuje. Czego chcieć więcej?

Składniki :

Krem:

  • 2 łyżki masła
  • 4 ziemniaki
  • 1 por ( biała część )
  • 4 ząbki czosnku
  • bulion warzywny
  • sól
  • pieprz

Kulki:

  • 100g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 1/2 natki pietruszki
  • bułka tarta (u mnie kukurydziana)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

W garnku rozpuść masło.
Wrzuć pokrojone ziemniaki, por i czosnek.
Smaż chwilę. Wlej bulion i duś na wolnym ogniu 20 minut.
Całą zupę zblenduj. Dopraw solą i pieprzem.

Kaszę przełóż do miski.Wbij jajko i wsyp dwie
łyżki bułki tartej. Wsyp posiekaną natkę pietruszki.
Dokładnie połącz składniki.
W dłoniach uformuj niewielkie kulki.
Każdą obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju
Smaż na złoty kolor kulki.

Gorącą zupę podawaj z jaglanymi kulkami.

Autorem przepisu jest blog Anyżkowo

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.