Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Dlatego warto spożywać rozgrzewające zupy w okresie jesienno-zimowym? Biały krem z warzyw z kulkami jaglanymi z pietruszką jest zupą, która wzmocni odporność i pomoże Ci w tej nierównej walce. Jest to krem z czosnku, ziemniaku i pora z kulkami z kaszy jaglanej i natki pietruszki.  Głównym składnikiem są ziemniaki – zawierają więcej witaminy C niż jabłka! Por wspomaga układ odpornościowy, stabilizuje poziom cukru we krwi i działa bakteriobójczo. Kasza jaglana jest lekkostrawna a co najważniejsze nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Natka pietruszki jest również bogata w witaminy i działa przeciwzapalnie. Posiada więcej witaminy C niż cytryna! Dodawana regularnie do posiłków ogranicza ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca. Jak widać każdy składnik jest ważny i ma swoje unikalne zadanie. Całość tworzy super zdrową kompozycję która oprócz walki z klasycznymi przeziębieniami i pochodnymi wpływa zbawiennie na cały organizm. No i oczywiście bosko smakuje. Czego chcieć więcej?

Składniki :

Krem:

  • 2 łyżki masła
  • 4 ziemniaki
  • 1 por ( biała część )
  • 4 ząbki czosnku
  • bulion warzywny
  • sól
  • pieprz

Kulki:

  • 100g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 1/2 natki pietruszki
  • bułka tarta (u mnie kukurydziana)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

W garnku rozpuść masło.
Wrzuć pokrojone ziemniaki, por i czosnek.
Smaż chwilę. Wlej bulion i duś na wolnym ogniu 20 minut.
Całą zupę zblenduj. Dopraw solą i pieprzem.

Kaszę przełóż do miski.Wbij jajko i wsyp dwie
łyżki bułki tartej. Wsyp posiekaną natkę pietruszki.
Dokładnie połącz składniki.
W dłoniach uformuj niewielkie kulki.
Każdą obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju
Smaż na złoty kolor kulki.

Gorącą zupę podawaj z jaglanymi kulkami.

Autorem przepisu jest blog Anyżkowo

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.