Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Dlatego warto spożywać rozgrzewające zupy w okresie jesienno-zimowym? Biały krem z warzyw z kulkami jaglanymi z pietruszką jest zupą, która wzmocni odporność i pomoże Ci w tej nierównej walce. Jest to krem z czosnku, ziemniaku i pora z kulkami z kaszy jaglanej i natki pietruszki.  Głównym składnikiem są ziemniaki – zawierają więcej witaminy C niż jabłka! Por wspomaga układ odpornościowy, stabilizuje poziom cukru we krwi i działa bakteriobójczo. Kasza jaglana jest lekkostrawna a co najważniejsze nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Natka pietruszki jest również bogata w witaminy i działa przeciwzapalnie. Posiada więcej witaminy C niż cytryna! Dodawana regularnie do posiłków ogranicza ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca. Jak widać każdy składnik jest ważny i ma swoje unikalne zadanie. Całość tworzy super zdrową kompozycję która oprócz walki z klasycznymi przeziębieniami i pochodnymi wpływa zbawiennie na cały organizm. No i oczywiście bosko smakuje. Czego chcieć więcej?

Składniki :

Krem:

  • 2 łyżki masła
  • 4 ziemniaki
  • 1 por ( biała część )
  • 4 ząbki czosnku
  • bulion warzywny
  • sól
  • pieprz

Kulki:

  • 100g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 1/2 natki pietruszki
  • bułka tarta (u mnie kukurydziana)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

W garnku rozpuść masło.
Wrzuć pokrojone ziemniaki, por i czosnek.
Smaż chwilę. Wlej bulion i duś na wolnym ogniu 20 minut.
Całą zupę zblenduj. Dopraw solą i pieprzem.

Kaszę przełóż do miski.Wbij jajko i wsyp dwie
łyżki bułki tartej. Wsyp posiekaną natkę pietruszki.
Dokładnie połącz składniki.
W dłoniach uformuj niewielkie kulki.
Każdą obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju
Smaż na złoty kolor kulki.

Gorącą zupę podawaj z jaglanymi kulkami.

Autorem przepisu jest blog Anyżkowo

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.