Najnowsze wpisy

  • Treningi na czczo – czy warto?

    Treningi na czczo – czy warto?

    Modne i powszechnie praktykowane stały się treningi, zwłaszcza odchudzające, wykonywane na czczo. Wielu trenerów zaleca bieganie kilku kilometrów zaraz po przebudzeniu i bez dostarczania jakichkolwiek substratów energetycznych. Otóż takie praktyki z dietetycznego i fizjologicznego punktu widzenia nie mają większego sensu, jeśli chodzi o skuteczność, a do tego mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. […]Czytaj więcej »
  • Skoncentruj się!

    Skoncentruj się!

    Bywają dni/tygodnie, gdy okoliczności nie sprzyjają naszym treningowym wysiłkom, i to pomimo dużego zaangażowania i dbania o pozytywny dialog wewnętrzny z naszej strony. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, poza codziennymi obowiązkami, zmagamy się przecież także z pogodą. Deszcz, śnieg i niskie temperatury zwykle nie zachęcają do kontynuowania treningów, dając przy tym dość wiarygodne usprawiedliwienie… Lecz choć […]Czytaj więcej »

Dlatego warto spożywać rozgrzewające zupy w okresie jesienno-zimowym? Biały krem z warzyw z kulkami jaglanymi z pietruszką jest zupą, która wzmocni odporność i pomoże Ci w tej nierównej walce. Jest to krem z czosnku, ziemniaku i pora z kulkami z kaszy jaglanej i natki pietruszki.  Głównym składnikiem są ziemniaki – zawierają więcej witaminy C niż jabłka! Por wspomaga układ odpornościowy, stabilizuje poziom cukru we krwi i działa bakteriobójczo. Kasza jaglana jest lekkostrawna a co najważniejsze nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Natka pietruszki jest również bogata w witaminy i działa przeciwzapalnie. Posiada więcej witaminy C niż cytryna! Dodawana regularnie do posiłków ogranicza ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca. Jak widać każdy składnik jest ważny i ma swoje unikalne zadanie. Całość tworzy super zdrową kompozycję która oprócz walki z klasycznymi przeziębieniami i pochodnymi wpływa zbawiennie na cały organizm. No i oczywiście bosko smakuje. Czego chcieć więcej?

Składniki :

2 łyżki masła
4 ziemniaki
1 por ( biała część )
4 ząbki czosnku
bulion warzywny
sól
pieprz

100g ugotowanej kaszy jaglanej
1 jajko
1/2 natki pietruszki
bułka tarta ( u mnie kukurydziana )
sól
pieprz
olej do smażenia

W garnku rozpuść masło.
Wrzuć pokrojone ziemniaki, por i czosnek.
Smaż chwilę. Wlej bulion i duś na wolnym ogniu 20 minut.
Całą zupę zblenduj. Dopraw solą i pieprzem.

Kaszę przełóż do miski.Wbij jajko i wsyp dwie
łyżki bułki tartej. Wsyp posiekaną natkę pietruszki.
Dokładnie połącz składniki.
W dłoniach uformuj niewielkie kulki.
Każdą obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju
Smaż na złoty kolor kulki.

Gorącą zupę podawaj z jaglanymi kulkami.

Autorem przepisu jest blog Anyżkowo

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.