Najnowsze wpisy

  • Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Johann Wolfgang von Goethe, jeden z najwybitniejszych poetów w historii, przekonywał, że „Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe”. Trudno znaleźć lepsze słowa opisujące chęć rozpoczęcia sportowej aktywności. Początkowy zapał i oczekiwanie na szybkie rezultaty mogą niestety zostać skutecznie zneutralizowane przez konieczność zaplanowania kolejnych treningów i uwzględniania w swoim planie regularnych ćwiczeń. Prawdą jest to, […]Czytaj więcej »
  • Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    1. Zasada wszystko albo nic – zaplanowałeś, że będziesz ćwiczyć trzy razy w tygodniu, ale w poniedziałek nie dałeś rady, bo spotkanie w pracy się przedłużyło, więc zrezygnowany odpuszczasz już cały tydzień treningowy? Obiecałaś sobie, że będziesz trzymać odpowiednią dietę, skoro rozpoczęłaś treningi, ale tort bezowy na urodzinach syna był silniejszy niż wola, zatem rozczarowana […]Czytaj więcej »

Gdy na dworze jest ciepło lekki chłodnik jest świetnym rozwiązaniem. Piękny kolor cieszy oko, a różne dodatki pozwolą zadowolić i nasycić każdego. Można go zjeść z ugotowanym jajkiem i młodymi ziemniakami lub z serem twarogowym czy też z kawałkiem gotowanej cielęciny.

Jajko dostarczy pełnowartościowego białka, a sezonowe aromatyczne warzywa – witamin i składników mineralnych.

 

Składniki (4 porcje):

  • 1 pęczek botwinki (najlepiej jeśli wybierzesz z większymi buraczkami)
  • 500 ml wody
  • 400 ml kefiru
  • 400 ml śmietany 12%
  • 4 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4 małe ogórki gruntowe
  • 4 rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu
  • sól, pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 4 jajka

Wykonanie:

Botwinkę razem z buraczkami umyj dokładnie, oczyść, pokrój w drobną kosteczkę. Liście i łodyżki również posiekaj. Buraki i łodyżki zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj do miękkości ok. 15-20 minut, na  ostatnie 2-3 minuty dodaj liście. Na koniec gotowania dodaj ocet. Zostaw wywar do wystygnięcia.

W między czasie ugotuj jajka na twardo, posiekaj szczypiorek, koperek oraz przeciśnij przez praskę albo drobno posiekaj i rozetrzyj czosnek. Ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę. Rzodkiewkę umyj i posiekaj. Do zimnego wywaru dodaj śmietanę, kefir, posiekane warzywa, dopraw do smaku jeśli potrzebujesz. Włóż do lodówki, aby schłodzić.

Rozlej chłodnik do miseczek, dodaj połówki jaja i udekoruj koperkiem lub szczypiorkiem.