Najnowsze wpisy

  • Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Zdrowa dieta, bogata szczególnie w warzywa i owoce nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie fizyczne – jak wskazują specjaliści, to również klucz do dobrego samopoczucia i sposób na poprawę nastroju. W poprzednim artykule wspomniałam o doskonałym wpływie wit. C na naszą odporność, jak i poprawę humoru. Jej bogatym źródłem są rodzime warzywa i owoce. Kolejnym […]Czytaj więcej »
  • „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    Gdy jesteśmy głodni często stajemy się rozdrażnieni, a nasza energia i koncentracja znacznie się osłabiają. Dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego niezwykle ważne są  przede wszystkim węglowodany, których źródłem są m.in. świeże warzywa i owoce. Spożywane na surowo dostarczają energii oraz nawadniają organizm. Są także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na […]Czytaj więcej »

Gdy na dworze jest ciepło lekki chłodnik jest świetnym rozwiązaniem. Piękny kolor cieszy oko, a różne dodatki pozwolą zadowolić i nasycić każdego. Można go zjeść z ugotowanym jajkiem i młodymi ziemniakami lub z serem twarogowym czy też z kawałkiem gotowanej cielęciny.

Jajko dostarczy pełnowartościowego białka, a sezonowe aromatyczne warzywa – witamin i składników mineralnych.

 

Składniki (4 porcje):

  • 1 pęczek botwinki (najlepiej jeśli wybierzesz z większymi buraczkami)
  • 500 ml wody
  • 400 ml kefiru
  • 400 ml śmietany 12%
  • 4 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4 małe ogórki gruntowe
  • 4 rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu
  • sól, pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 4 jajka

Wykonanie:

Botwinkę razem z buraczkami umyj dokładnie, oczyść, pokrój w drobną kosteczkę. Liście i łodyżki również posiekaj. Buraki i łodyżki zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj do miękkości ok. 15-20 minut, na  ostatnie 2-3 minuty dodaj liście. Na koniec gotowania dodaj ocet. Zostaw wywar do wystygnięcia.

W między czasie ugotuj jajka na twardo, posiekaj szczypiorek, koperek oraz przeciśnij przez praskę albo drobno posiekaj i rozetrzyj czosnek. Ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę. Rzodkiewkę umyj i posiekaj. Do zimnego wywaru dodaj śmietanę, kefir, posiekane warzywa, dopraw do smaku jeśli potrzebujesz. Włóż do lodówki, aby schłodzić.

Rozlej chłodnik do miseczek, dodaj połówki jaja i udekoruj koperkiem lub szczypiorkiem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.