Gdy na dworze jest ciepło lekki chłodnik jest świetnym rozwiązaniem. Piękny kolor cieszy oko, a różne dodatki pozwolą zadowolić i nasycić każdego. Można go zjeść z ugotowanym jajkiem i młodymi ziemniakami lub z serem twarogowym czy też z kawałkiem gotowanej cielęciny.
Jajko dostarczy pełnowartościowego białka, a sezonowe aromatyczne warzywa – witamin i składników mineralnych.
Składniki (4 porcje):
- 1 pęczek botwinki (najlepiej jeśli wybierzesz z większymi buraczkami)
- 500 ml wody
- 400 ml kefiru
- 400 ml śmietany 12%
- 4 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 4 małe ogórki gruntowe
- 4 rzodkiewki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu
- sól, pieprz
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 4 jajka
Wykonanie:
Botwinkę razem z buraczkami umyj dokładnie, oczyść, pokrój w drobną kosteczkę. Liście i łodyżki również posiekaj. Buraki i łodyżki zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj do miękkości ok. 15-20 minut, na ostatnie 2-3 minuty dodaj liście. Na koniec gotowania dodaj ocet. Zostaw wywar do wystygnięcia.
W między czasie ugotuj jajka na twardo, posiekaj szczypiorek, koperek oraz przeciśnij przez praskę albo drobno posiekaj i rozetrzyj czosnek. Ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę. Rzodkiewkę umyj i posiekaj. Do zimnego wywaru dodaj śmietanę, kefir, posiekane warzywa, dopraw do smaku jeśli potrzebujesz. Włóż do lodówki, aby schłodzić.
Rozlej chłodnik do miseczek, dodaj połówki jaja i udekoruj koperkiem lub szczypiorkiem.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.