Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Burak może być bardzo pomocny w okresie przesilenia wiosennego, gdyż wspomaga układ odpornościowy i łagodzi on objawy wielu chorób – zwłaszcza wirusowych, jak np. grypa oraz działa wykrztuśnie. Dodatkowo buraki wspomagają układ krwionośny, gdyż mają właściwości krwiotwórcze, a zawarte w nich barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Warzywo to jest także dobrym źródłem kwasu foliowego. Pomaga również unormować poziom cholesterolu, przeciwdziała zwapnieniom naczyń krwionośnych.

Burak kojarzy się przede wszystkim z barszczem lub dodatkiem do kotleta. My chcemy pokazać go w zupełnie innej odsłonie. O marchewkowym cieście każdy słyszał, a może tak spróbować czekoladowego ciasta z buraków?

Składniki ( 8-10 porcji):

  • 1 duży burak (400-500g)
  • 100g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 75g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 50g prawdziwego kakao
  • 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady (75%)

Wykonanie

Buraka umyj i gotuj w wodzie bez dodatków, około 1 godziny – do momentu aż burak będzie miękki. Ostudź go, obierz ze skórki i zmiksuj na puree.
Wymieszaj oba rodzaje mąki, kakao, proszek do pieczenia i cukier.

Zmiksuj puree z buraczków, jajka i olej. Do zmiksowanych mokrych składników dodaj wcześniej wymieszane suche. Całość połącz ze sobą i wymieszaj. Rozdrobnij czekoladę, i połącz z całą masą. Rozgrzej piekarnik do 170ºC. Wylej masę do foremki, tortownicy. Piecz około 45-50 minut.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.