Najnowsze wpisy

  • Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Johann Wolfgang von Goethe, jeden z najwybitniejszych poetów w historii, przekonywał, że „Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe”. Trudno znaleźć lepsze słowa opisujące chęć rozpoczęcia sportowej aktywności. Początkowy zapał i oczekiwanie na szybkie rezultaty mogą niestety zostać skutecznie zneutralizowane przez konieczność zaplanowania kolejnych treningów i uwzględniania w swoim planie regularnych ćwiczeń. Prawdą jest to, […]Czytaj więcej »
  • Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    1. Zasada wszystko albo nic – zaplanowałeś, że będziesz ćwiczyć trzy razy w tygodniu, ale w poniedziałek nie dałeś rady, bo spotkanie w pracy się przedłużyło, więc zrezygnowany odpuszczasz już cały tydzień treningowy? Obiecałaś sobie, że będziesz trzymać odpowiednią dietę, skoro rozpoczęłaś treningi, ale tort bezowy na urodzinach syna był silniejszy niż wola, zatem rozczarowana […]Czytaj więcej »

Burak może być bardzo pomocny w okresie przesilenia wiosennego, gdyż wspomaga układ odpornościowy i łagodzi on objawy wielu chorób – zwłaszcza wirusowych, jak np. grypa oraz działa wykrztuśnie. Dodatkowo buraki wspomagają układ krwionośny, gdyż mają właściwości krwiotwórcze, a zawarte w nich barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Warzywo to jest także dobrym źródłem kwasu foliowego. Pomaga również unormować poziom cholesterolu, przeciwdziała zwapnieniom naczyń krwionośnych.

Burak kojarzy się przede wszystkim z barszczem lub dodatkiem do kotleta. My chcemy pokazać go w zupełnie innej odsłonie. O marchewkowym cieście każdy słyszał, a może tak spróbować czekoladowego ciasta z buraków?

Składniki ( 8-10 porcji):

  • 1 duży burak (400-500g)
  • 100g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 75g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 50g prawdziwego kakao
  • 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady (75%)

Wykonanie

Buraka umyj i gotuj w wodzie bez dodatków, około 1 godziny – do momentu aż burak będzie miękki. Ostudź go, obierz ze skórki i zmiksuj na puree.
Wymieszaj oba rodzaje mąki, kakao, proszek do pieczenia i cukier.

Zmiksuj puree z buraczków, jajka i olej. Do zmiksowanych mokrych składników dodaj wcześniej wymieszane suche. Całość połącz ze sobą i wymieszaj. Rozdrobnij czekoladę, i połącz z całą masą. Rozgrzej piekarnik do 170ºC. Wylej masę do foremki, tortownicy. Piecz około 45-50 minut.