Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Czekoladowa kanapka z buraka na słodko zrodziła się w mojej głowie jako alternatywa na słodycze ze sklepu. Jako mama dwóch córek staram się wykorzystywać sezonowe owoce i  warzywa nie tylko do codziennej diety rodziny, ale również przemycam je w słodkościach domowej roboty. W tej czekoladowej kanapce, w ogóle nie czuć, że je się buraka. Jest to bardzo smaczny deser, który spokojnie może zastąpić podwieczorek lub drugie śniadanie.

Składniki na ciasto:

  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka startych buraków
  • tabliczka  gorzkiej czekolady 90% kakao
  • szczypta sody oczyszczonej i cynamonu
  • 2 gruszki

Krem do „kanapki”:

  • serek naturalny 125 g
  • 3 łyżeczki ksylitolu
  • garść orzechów laskowych

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy ciasto. Buraki należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z gruszki usunąć gniazda, obrać i pokroić  w kostkę.  Następnie przygotowujemy czekoladę krojąc ją nożem w małe kawałki. Jaja trzeba ubić mikserem.. Później dodać olej, mąkę, kakao z sodą i utrzeć wszystko na gładką masę. Na końcu dodajemy buraki, gruszki oraz czekoladę. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do kwadratowej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia ciasta robimy krem, który schłodzimy w lodówce. Małe opakowanie serka naturalnego, miksujemy z 3 łyżeczkami ksylolitu, dodajemy pół łyżeczki wyciśniętej cytrynu oraz pokruszoną garść orzechów laskowych. Wystudzone ciasto kroimy w kwadraty i rozkrawamy jak kanapkę. Całość smarujemy kremem w środku. „Kinder kanapka” jest gotowa. Delektujemy się chwilą słodkiej przyjemności.

Autorem przepisu jest blog Nieidealnaanna.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.