Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Są zwolennicy truskawek i zwolennicy czereśni, do której grupy Ty należysz? Jeśli czekasz na piękne, dorodne i słodkie polskie czereśnie to ten deser jest dla ciebie! Delikatne, biszkoptowe ciasto oraz słodkie, jędrne czereśnie to wspaniały duet – nawet dla najmłodszych.

Pamiętaj czereśnie dostarczą Ci potasu, który wpływa pozytywnie na serce oraz nerki, a zawarta w nich spora ilość witaminy B5 wspomaga w leczeniu artretyzmu. Te czerwone odmiany są bogatym źródłem bioflawonoidów, czyli przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Porcja czereśni dostarczy nam też żelaza, wapnia i dużej ilości jodu. Samo zdrowie!

Składniki (kilka porcji):

  • 500 g wydrylowanych czereśni
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • laska wanilii
  • szczypta soli

Wykonanie:

Czereśnie umyj, osusz i wyjmij pestkę. Jaja wybij do misy miksera, dodaj ziarenka wanilii, cukier i zmiksuj na puszystą jasną masę. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką – już nie miksuj. Czereśnie ułóż w tortownicy lub ceramicznym naczyniu do pieczenia tart (średnica ok. 25 cm). Czereśnie zalej masą biszkoptową. Wstaw do rozgrzanego do 180 C° piekarnika. Piecz 12-15 minut. Można posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.