Najnowsze wpisy

  • Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Zdrowa dieta, bogata szczególnie w warzywa i owoce nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie fizyczne – jak wskazują specjaliści, to również klucz do dobrego samopoczucia i sposób na poprawę nastroju. W poprzednim artykule wspomniałam o doskonałym wpływie wit. C na naszą odporność, jak i poprawę humoru. Jej bogatym źródłem są rodzime warzywa i owoce. Kolejnym […]Czytaj więcej »
  • „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    Gdy jesteśmy głodni często stajemy się rozdrażnieni, a nasza energia i koncentracja znacznie się osłabiają. Dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego niezwykle ważne są  przede wszystkim węglowodany, których źródłem są m.in. świeże warzywa i owoce. Spożywane na surowo dostarczają energii oraz nawadniają organizm. Są także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na […]Czytaj więcej »

Są zwolennicy truskawek i zwolennicy czereśni, do której grupy Ty należysz? Jeśli czekasz na piękne, dorodne i słodkie polskie czereśnie to ten deser jest dla ciebie! Delikatne, biszkoptowe ciasto oraz słodkie, jędrne czereśnie to wspaniały duet – nawet dla najmłodszych.

Pamiętaj czereśnie dostarczą Ci potasu, który wpływa pozytywnie na serce oraz nerki, a zawarta w nich spora ilość witaminy B5 wspomaga w leczeniu artretyzmu. Te czerwone odmiany są bogatym źródłem bioflawonoidów, czyli przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Porcja czereśni dostarczy nam też żelaza, wapnia i dużej ilości jodu. Samo zdrowie!

Składniki (kilka porcji):

  • 500 g wydrylowanych czereśni
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • laska wanilii
  • szczypta soli

Wykonanie:

Czereśnie umyj, osusz i wyjmij pestkę. Jaja wybij do misy miksera, dodaj ziarenka wanilii, cukier i zmiksuj na puszystą jasną masę. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką – już nie miksuj. Czereśnie ułóż w tortownicy lub ceramicznym naczyniu do pieczenia tart (średnica ok. 25 cm). Czereśnie zalej masą biszkoptową. Wstaw do rozgrzanego do 180 C° piekarnika. Piecz 12-15 minut. Można posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.