Najnowsze wpisy

  • Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Johann Wolfgang von Goethe, jeden z najwybitniejszych poetów w historii, przekonywał, że „Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe”. Trudno znaleźć lepsze słowa opisujące chęć rozpoczęcia sportowej aktywności. Początkowy zapał i oczekiwanie na szybkie rezultaty mogą niestety zostać skutecznie zneutralizowane przez konieczność zaplanowania kolejnych treningów i uwzględniania w swoim planie regularnych ćwiczeń. Prawdą jest to, […]Czytaj więcej »
  • Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    1. Zasada wszystko albo nic – zaplanowałeś, że będziesz ćwiczyć trzy razy w tygodniu, ale w poniedziałek nie dałeś rady, bo spotkanie w pracy się przedłużyło, więc zrezygnowany odpuszczasz już cały tydzień treningowy? Obiecałaś sobie, że będziesz trzymać odpowiednią dietę, skoro rozpoczęłaś treningi, ale tort bezowy na urodzinach syna był silniejszy niż wola, zatem rozczarowana […]Czytaj więcej »

Są zwolennicy truskawek i zwolennicy czereśni, do której grupy Ty należysz? Jeśli czekasz na piękne, dorodne i słodkie polskie czereśnie to ten deser jest dla ciebie! Delikatne, biszkoptowe ciasto oraz słodkie, jędrne czereśnie to wspaniały duet – nawet dla najmłodszych.

Pamiętaj czereśnie dostarczą Ci potasu, który wpływa pozytywnie na serce oraz nerki, a zawarta w nich spora ilość witaminy B5 wspomaga w leczeniu artretyzmu. Te czerwone odmiany są bogatym źródłem bioflawonoidów, czyli przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Porcja czereśni dostarczy nam też żelaza, wapnia i dużej ilości jodu. Samo zdrowie!

Składniki (kilka porcji):

  • 500 g wydrylowanych czereśni
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • laska wanilii
  • szczypta soli

Wykonanie:

Czereśnie umyj, osusz i wyjmij pestkę. Jaja wybij do misy miksera, dodaj ziarenka wanilii, cukier i zmiksuj na puszystą jasną masę. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką – już nie miksuj. Czereśnie ułóż w tortownicy lub ceramicznym naczyniu do pieczenia tart (średnica ok. 25 cm). Czereśnie zalej masą biszkoptową. Wstaw do rozgrzanego do 180 C° piekarnika. Piecz 12-15 minut. Można posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.