Najnowsze wpisy

  • Treningi na czczo – czy warto?

    Treningi na czczo – czy warto?

    Modne i powszechnie praktykowane stały się treningi, zwłaszcza odchudzające, wykonywane na czczo. Wielu trenerów zaleca bieganie kilku kilometrów zaraz po przebudzeniu i bez dostarczania jakichkolwiek substratów energetycznych. Otóż takie praktyki z dietetycznego i fizjologicznego punktu widzenia nie mają większego sensu, jeśli chodzi o skuteczność, a do tego mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. […]Czytaj więcej »
  • Skoncentruj się!

    Skoncentruj się!

    Bywają dni/tygodnie, gdy okoliczności nie sprzyjają naszym treningowym wysiłkom, i to pomimo dużego zaangażowania i dbania o pozytywny dialog wewnętrzny z naszej strony. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, poza codziennymi obowiązkami, zmagamy się przecież także z pogodą. Deszcz, śnieg i niskie temperatury zwykle nie zachęcają do kontynuowania treningów, dając przy tym dość wiarygodne usprawiedliwienie… Lecz choć […]Czytaj więcej »

Jeżyna jest mniej popularna niż jej kuzynka malina, a szkoda, gdyż ma nie mniej właściwości prozdrowotnych. Owoce te zawierają w dużych ilościach silne przeciwutleniacze, m.in.: antocyjany, którym zawdzięczają nie tylko swój piękny kolor, ale także właściwości antynowotworowe oraz przeciwzapalne. Jeżyny wśród innych owoców wyróżniają się sporą zawartością kwasu elagowego – substancji bioaktywnej wspierającej układ odpornościowy, która też jest silnym przeciwutleniaczem.

Ze względu na dużą zawartość antyoksydantów jeżyny zostały umieszczone na liście ORAC (skrót od ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli liście produktów, które w wysokim stopniu chronią organizm przed niszczącym wpływem wolnych rodników. Owoce te są także dobrym źródłem żelaza, więc są polecane dla osób cierpiących na anemię, dzieci, kobiet ciężarnych, karmiących, czy wegetarian, wegan. Poza tym mają także sporo korzystnego dla sera potasu, czy niezbędnego dla kośćca wapnia.

Dzięki dużej zawartości witamin C i E chronią też oczy przed chorobami (np. zwyrodnieniem plamki żółtej). Jeżyny należą do owoców polecanych dla diabetyków, gdyż mają niski indeks glikemiczny (IG jeżyn = 25), a do tego sporą ilość błonnika, który spowalnia wchłanianie węglowodanów w przewodzie pokarmowym, co pomaga w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi.

Zaproponowany deser będzie idealny dla osób dbających o linię, gdyż jeżyny są niskokaloryczne oraz jak już wspomniałam mają niskie IG i są bogatym źródłem błonnika, zwłaszcza pektyn – które pod wpływem wody zwiększają swoją objętość i na długi czas wypełniają żołądek, dając uczucie sytości.

Składniki (1 porcja):

  • 1 opakowanie (175 g) jogurtu naturalnego bez cukru
  • 250 g jeżyn
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki bakalii, do wyboru: orzechy laskowe, pestki dyni, rodzynki
  • listki mięty lub melisy do ozdoby

Wykonanie:

Jeżyny dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Kilka sztuk owoców możesz odłożyć do dekoracji. Jeżyny zmiksuj z miodem na gładki mus.

Układaj warstwowo – połowę płatków owsianych, bakalie, jogurt, mus jeżynowy, następnie znowu płatki, jogurt, mus jeżynowy i na koniec do dekoracji bakalie, kilka jeżyn oraz melisa/mięta.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.