Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Idealne rozwiązanie zarówno w domu, jak i na wynos. Pełnowartościowy posiłek zapewniający dużo witamin, minerałów, białka do regeneracji oraz energii do pracy i treningu, a wszystko w pięknych tonacjach kolorystycznych, które sprzyjają konsumpcji posiłku nawet przez osoby stroniące od warzyw. Talerz można wzbogacić świeżą papryką w dowolnym kolorze, obfitującą w witaminę C i wiele składników wpływających na sprawnie działający układ odpornościowy, ale też skórę i wzrok.

Składniki (1 porcja):

  • 1 większa cukinia
  • 100-120 g mięsa mielonego (drobiowego lub wołowego)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty z pieczonych warzyw (ajvar)
  • 2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej lub pęczak
  • 50 g mozzarelli
  • ½ papryki
  • zioła do smaku – tymianek, bazylia, majeranek

Wydrąż gniazda nasienne z cukinii, posyp ją ziołami, następnie zmieszaj razem uduszone chude mięso z czosnkiem, ugotowaną kaszę jaglaną lub pęczak i pastę z pieczonej papryki i bakłażana. Wypełnij farszem wydrążone cukinie. To wszystko zapiecz z dodatkiem sera mozzarella lub sera żółtego. Uzupełnij danie papryką.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.