Idealne rozwiązanie zarówno w domu, jak i na wynos. Pełnowartościowy posiłek zapewniający dużo witamin, minerałów, białka do regeneracji oraz energii do pracy i treningu, a wszystko w pięknych tonacjach kolorystycznych, które sprzyjają konsumpcji posiłku nawet przez osoby stroniące od warzyw. Talerz można wzbogacić świeżą papryką w dowolnym kolorze, obfitującą w witaminę C i wiele składników wpływających na sprawnie działający układ odpornościowy, ale też skórę i wzrok.
Składniki (1 porcja):
- 1 większa cukinia
- 100-120 g mięsa mielonego (drobiowego lub wołowego)
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty z pieczonych warzyw (ajvar)
- 2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej lub pęczak
- 50 g mozzarelli
- ½ papryki
- zioła do smaku – tymianek, bazylia, majeranek
Wydrąż gniazda nasienne z cukinii, posyp ją ziołami, następnie zmieszaj razem uduszone chude mięso z czosnkiem, ugotowaną kaszę jaglaną lub pęczak i pastę z pieczonej papryki i bakłażana. Wypełnij farszem wydrążone cukinie. To wszystko zapiecz z dodatkiem sera mozzarella lub sera żółtego. Uzupełnij danie papryką.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.