Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Idealne rozwiązanie zarówno w domu, jak i na wynos. Pełnowartościowy posiłek zapewniający dużo witamin, minerałów, białka do regeneracji oraz energii do pracy i treningu, a wszystko w pięknych tonacjach kolorystycznych, które sprzyjają konsumpcji posiłku nawet przez osoby stroniące od warzyw. Talerz można wzbogacić świeżą papryką w dowolnym kolorze, obfitującą w witaminę C i wiele składników wpływających na sprawnie działający układ odpornościowy, ale też skórę i wzrok.

Składniki (1 porcja):

  • 1 większa cukinia
  • 100-120 g mięsa mielonego (drobiowego lub wołowego)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty z pieczonych warzyw (ajvar)
  • 2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej lub pęczak
  • 50 g mozzarelli
  • ½ papryki
  • zioła do smaku – tymianek, bazylia, majeranek

Wydrąż gniazda nasienne z cukinii, posyp ją ziołami, następnie zmieszaj razem uduszone chude mięso z czosnkiem, ugotowaną kaszę jaglaną lub pęczak i pastę z pieczonej papryki i bakłażana. Wypełnij farszem wydrążone cukinie. To wszystko zapiecz z dodatkiem sera mozzarella lub sera żółtego. Uzupełnij danie papryką.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.