Najnowsze wpisy

  • Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Zdrowa dieta, bogata szczególnie w warzywa i owoce nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie fizyczne – jak wskazują specjaliści, to również klucz do dobrego samopoczucia i sposób na poprawę nastroju. W poprzednim artykule wspomniałam o doskonałym wpływie wit. C na naszą odporność, jak i poprawę humoru. Jej bogatym źródłem są rodzime warzywa i owoce. Kolejnym […]Czytaj więcej »
  • „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    Gdy jesteśmy głodni często stajemy się rozdrażnieni, a nasza energia i koncentracja znacznie się osłabiają. Dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego niezwykle ważne są  przede wszystkim węglowodany, których źródłem są m.in. świeże warzywa i owoce. Spożywane na surowo dostarczają energii oraz nawadniają organizm. Są także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na […]Czytaj więcej »

Idealne rozwiązanie zarówno w domu, jak i na wynos. Pełnowartościowy posiłek zapewniający dużo witamin, minerałów, białka do regeneracji oraz energii do pracy i treningu, a wszystko w pięknych tonacjach kolorystycznych, które sprzyjają konsumpcji posiłku nawet przez osoby stroniące od warzyw. Talerz można wzbogacić świeżą papryką w dowolnym kolorze, obfitującą w witaminę C i wiele składników wpływających na sprawnie działający układ odpornościowy, ale też skórę i wzrok.

Składniki (1 porcja):

  • 1 większa cukinia
  • 100-120 g mięsa mielonego (drobiowego lub wołowego)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty z pieczonych warzyw (ajvar)
  • 2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej lub pęczak
  • 50 g mozzarelli
  • ½ papryki
  • zioła do smaku – tymianek, bazylia, majeranek

Wydrąż gniazda nasienne z cukinii, posyp ją ziołami, następnie zmieszaj razem uduszone chude mięso z czosnkiem, ugotowaną kaszę jaglaną lub pęczak i pastę z pieczonej papryki i bakłażana. Wypełnij farszem wydrążone cukinie. To wszystko zapiecz z dodatkiem sera mozzarella lub sera żółtego. Uzupełnij danie papryką.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.