Najnowsze wpisy

  • Treningi na czczo – czy warto?

    Treningi na czczo – czy warto?

    Modne i powszechnie praktykowane stały się treningi, zwłaszcza odchudzające, wykonywane na czczo. Wielu trenerów zaleca bieganie kilku kilometrów zaraz po przebudzeniu i bez dostarczania jakichkolwiek substratów energetycznych. Otóż takie praktyki z dietetycznego i fizjologicznego punktu widzenia nie mają większego sensu, jeśli chodzi o skuteczność, a do tego mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. […]Czytaj więcej »
  • Skoncentruj się!

    Skoncentruj się!

    Bywają dni/tygodnie, gdy okoliczności nie sprzyjają naszym treningowym wysiłkom, i to pomimo dużego zaangażowania i dbania o pozytywny dialog wewnętrzny z naszej strony. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, poza codziennymi obowiązkami, zmagamy się przecież także z pogodą. Deszcz, śnieg i niskie temperatury zwykle nie zachęcają do kontynuowania treningów, dając przy tym dość wiarygodne usprawiedliwienie… Lecz choć […]Czytaj więcej »

Idealne rozwiązanie zarówno w domu, jak i na wynos. Pełnowartościowy posiłek zapewniający dużo witamin, minerałów, białka do regeneracji oraz energii do pracy i treningu, a wszystko w pięknych tonacjach kolorystycznych, które sprzyjają konsumpcji posiłku nawet przez osoby stroniące od warzyw. Talerz można wzbogacić świeżą papryką w dowolnym kolorze, obfitującą w witaminę C i wiele składników wpływających na sprawnie działający układ odpornościowy, ale też skórę i wzrok.

Składniki (1 porcja):

  • 1 większa cukinia
  • 100-120 g mięsa mielonego (drobiowego lub wołowego)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty z pieczonych warzyw (ajvar)
  • 2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej lub pęczak
  • 50 g mozzarelli
  • ½ papryki
  • zioła do smaku – tymianek, bazylia, majeranek

Wydrąż gniazda nasienne z cukinii, posyp ją ziołami, następnie zmieszaj razem uduszone chude mięso z czosnkiem, ugotowaną kaszę jaglaną lub pęczak i pastę z pieczonej papryki i bakłażana. Wypełnij farszem wydrążone cukinie. To wszystko zapiecz z dodatkiem sera mozzarella lub sera żółtego. Uzupełnij danie papryką.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.