Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Posiłek przed aktywnością fizyczną powinien zabezpieczać energetycznie na cały trening, a jednocześnie nie może być ciężkostrawny. Dlatego też w tym daniu głównym źródłem energii są ziarna w postaci ryżu bądź ulubionej kaszy. By zbyt szybko nie podniosły poziomu cukru we krwi, pojawiają się warzywa, a także porcja pełnowartościowego białka z sera, który także daje wyrazisty smak. Pieczarki lub grzyby sezonowe to dodatek smakowy, ale pieczarki także mają swoje wartości odżywcze. Danie szybkie do przygotowania i łatwe do podgrzania, więc idealnie sprawdzi się u osób zapracowanych.

Składniki:

  • 2 średnie papryki w dowolnym kolorze
  • 100 g ryżu jaśminowego lub kaszy jaglanej
  • 200 g pieczarek
  • 15 g masła klarowanego
  • 100 g koziego sera pleśniowego lub rolady

Wykonanie:

Ryż gotujemy z dodatkiem soli, pieczarki dusimy z dodatkiem masła, przyprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami. Ugotowany ryż mieszamy z pieczarkami. Odkrawamy „czapkę” z papryk, wydrążamy gniazda nasienne. Papryki wypełniamy dokładnie farszem, na wierzch układamy kawałki sera, przykrywamy czapką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z termo obiegiem. Pieczemy ok. 35-40 minut, uważając, by papryka się nie przypaliła.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.