Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Posiłek przed aktywnością fizyczną powinien zabezpieczać energetycznie na cały trening, a jednocześnie nie może być ciężkostrawny. Dlatego też w tym daniu głównym źródłem energii są ziarna w postaci ryżu bądź ulubionej kaszy. By zbyt szybko nie podniosły poziomu cukru we krwi, pojawiają się warzywa, a także porcja pełnowartościowego białka z sera, który także daje wyrazisty smak. Pieczarki lub grzyby sezonowe to dodatek smakowy, ale pieczarki także mają swoje wartości odżywcze. Danie szybkie do przygotowania i łatwe do podgrzania, więc idealnie sprawdzi się u osób zapracowanych.

Składniki:

  • 2 średnie papryki w dowolnym kolorze
  • 100 g ryżu jaśminowego lub kaszy jaglanej
  • 200 g pieczarek
  • 15 g masła klarowanego
  • 100 g koziego sera pleśniowego lub rolady

Wykonanie:

Ryż gotujemy z dodatkiem soli, pieczarki dusimy z dodatkiem masła, przyprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami. Ugotowany ryż mieszamy z pieczarkami. Odkrawamy „czapkę” z papryk, wydrążamy gniazda nasienne. Papryki wypełniamy dokładnie farszem, na wierzch układamy kawałki sera, przykrywamy czapką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z termo obiegiem. Pieczemy ok. 35-40 minut, uważając, by papryka się nie przypaliła.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.