Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Posiłek przed aktywnością fizyczną powinien zabezpieczać energetycznie na cały trening, a jednocześnie nie może być ciężkostrawny. Dlatego też w tym daniu głównym źródłem energii są ziarna w postaci ryżu bądź ulubionej kaszy. By zbyt szybko nie podniosły poziomu cukru we krwi, pojawiają się warzywa, a także porcja pełnowartościowego białka z sera, który także daje wyrazisty smak. Pieczarki lub grzyby sezonowe to dodatek smakowy, ale pieczarki także mają swoje wartości odżywcze. Danie szybkie do przygotowania i łatwe do podgrzania, więc idealnie sprawdzi się u osób zapracowanych.

Składniki:

  • 2 średnie papryki w dowolnym kolorze
  • 100 g ryżu jaśminowego lub kaszy jaglanej
  • 200 g pieczarek
  • 15 g masła klarowanego
  • 100 g koziego sera pleśniowego lub rolady

Wykonanie:

Ryż gotujemy z dodatkiem soli, pieczarki dusimy z dodatkiem masła, przyprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami. Ugotowany ryż mieszamy z pieczarkami. Odkrawamy „czapkę” z papryk, wydrążamy gniazda nasienne. Papryki wypełniamy dokładnie farszem, na wierzch układamy kawałki sera, przykrywamy czapką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z termo obiegiem. Pieczemy ok. 35-40 minut, uważając, by papryka się nie przypaliła.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.