Najnowsze wpisy

  • Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Johann Wolfgang von Goethe, jeden z najwybitniejszych poetów w historii, przekonywał, że „Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe”. Trudno znaleźć lepsze słowa opisujące chęć rozpoczęcia sportowej aktywności. Początkowy zapał i oczekiwanie na szybkie rezultaty mogą niestety zostać skutecznie zneutralizowane przez konieczność zaplanowania kolejnych treningów i uwzględniania w swoim planie regularnych ćwiczeń. Prawdą jest to, […]Czytaj więcej »
  • Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    1. Zasada wszystko albo nic – zaplanowałeś, że będziesz ćwiczyć trzy razy w tygodniu, ale w poniedziałek nie dałeś rady, bo spotkanie w pracy się przedłużyło, więc zrezygnowany odpuszczasz już cały tydzień treningowy? Obiecałaś sobie, że będziesz trzymać odpowiednią dietę, skoro rozpoczęłaś treningi, ale tort bezowy na urodzinach syna był silniejszy niż wola, zatem rozczarowana […]Czytaj więcej »

Czy wiesz, że PAPRYKA… zawiera nawet cztery razy więcej witaminy C niż cytryna?! Albo, że pod wpływem temperatury staje się jeszcze bardziej wartościowa, a likopen i beta karoten są bardziej biodostępne i lepiej wykorzystywane przez nasz organizm?!

Pamiętajcie o tym warzywie w sezonie, aby wzmocnić swój organizm i zadbać o odporność. Dzięki niej zadbacie też o skórę (również po słonecznych kąpielach) i poprawicie kondycje naczyń krwionośnych.

Odmiany ostre papryki, które zawierają więcej kapsaicyny wpłyną pozytywnie na nasz nastrój, bo pobudzą organizm do wydzielanie większej ilości endorfin, ale też przyspieszają metabolizm. Papryka ma niewiele kalorii, można ją jeść na surowo, ale też świetnie nadaje się do leczo, gulaszu czy faszerowania.

 

Składniki (4 porcje):

 

  • 4 kolorowe papryki
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • ½ cukinii (ok. 200 g)
  • 1 cebula
  • 400 g mięsa mielonego (drobiowe)
  • 400 ml sosu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • 4 łyżki startego ulubionego sera
  • świeża bazylia

 

Wykonanie:

 

Papryki dokładnie umyj i przekrój na pół, lekko posól, odstaw na bok. Kaszę ugotuj w wodzie w proporcjach 2:1 z odrobiną soli. Cebulę i cukinie posiekaj w kostkę. Na rozgrzanym oleju podduś cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, dopraw do smaku i duś 2-3 minuty, przełóż do miski.

Mięso mielone podduś na patelni na której dusiłaś cebulę, dodaj sos pomidorowy, dopraw do smaku solą i pieprzem, oregano i bazylią, duś aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. Ugotowaną kaszę, mięso z pomidorowym sosem, cebulkę i cukinię wymieszaj.

Papryki dokładnie wypełnij farszem, ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową i piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 45-50 minut.  Na 5-7 minut przed końcem pieczenia wysuń naczynie, zdejmij folię i posyp papryki startym serem.

Udekoruj świeżą bazylią przed podaniem.