Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Czy wiesz, że PAPRYKA… zawiera nawet cztery razy więcej witaminy C niż cytryna?! Albo, że pod wpływem temperatury staje się jeszcze bardziej wartościowa, a likopen i beta karoten są bardziej biodostępne i lepiej wykorzystywane przez nasz organizm?!

Pamiętajcie o tym warzywie w sezonie, aby wzmocnić swój organizm i zadbać o odporność. Dzięki niej zadbacie też o skórę (również po słonecznych kąpielach) i poprawicie kondycje naczyń krwionośnych.

Odmiany ostre papryki, które zawierają więcej kapsaicyny wpłyną pozytywnie na nasz nastrój, bo pobudzą organizm do wydzielanie większej ilości endorfin, ale też przyspieszają metabolizm. Papryka ma niewiele kalorii, można ją jeść na surowo, ale też świetnie nadaje się do leczo, gulaszu czy faszerowania.

 

Składniki (4 porcje):

 

  • 4 kolorowe papryki
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • ½ cukinii (ok. 200 g)
  • 1 cebula
  • 400 g mięsa mielonego (drobiowe)
  • 400 ml sosu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • 4 łyżki startego ulubionego sera
  • świeża bazylia

 

Wykonanie:

 

Papryki dokładnie umyj i przekrój na pół, lekko posól, odstaw na bok. Kaszę ugotuj w wodzie w proporcjach 2:1 z odrobiną soli. Cebulę i cukinie posiekaj w kostkę. Na rozgrzanym oleju podduś cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, dopraw do smaku i duś 2-3 minuty, przełóż do miski.

Mięso mielone podduś na patelni na której dusiłaś cebulę, dodaj sos pomidorowy, dopraw do smaku solą i pieprzem, oregano i bazylią, duś aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. Ugotowaną kaszę, mięso z pomidorowym sosem, cebulkę i cukinię wymieszaj.

Papryki dokładnie wypełnij farszem, ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową i piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 45-50 minut.  Na 5-7 minut przed końcem pieczenia wysuń naczynie, zdejmij folię i posyp papryki startym serem.

Udekoruj świeżą bazylią przed podaniem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.