Najnowsze wpisy

  • Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Zdrowa dieta, bogata szczególnie w warzywa i owoce nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie fizyczne – jak wskazują specjaliści, to również klucz do dobrego samopoczucia i sposób na poprawę nastroju. W poprzednim artykule wspomniałam o doskonałym wpływie wit. C na naszą odporność, jak i poprawę humoru. Jej bogatym źródłem są rodzime warzywa i owoce. Kolejnym […]Czytaj więcej »
  • „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    Gdy jesteśmy głodni często stajemy się rozdrażnieni, a nasza energia i koncentracja znacznie się osłabiają. Dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego niezwykle ważne są  przede wszystkim węglowodany, których źródłem są m.in. świeże warzywa i owoce. Spożywane na surowo dostarczają energii oraz nawadniają organizm. Są także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na […]Czytaj więcej »

Czy wiesz, że PAPRYKA… zawiera nawet cztery razy więcej witaminy C niż cytryna?! Albo, że pod wpływem temperatury staje się jeszcze bardziej wartościowa, a likopen i beta karoten są bardziej biodostępne i lepiej wykorzystywane przez nasz organizm?!

Pamiętajcie o tym warzywie w sezonie, aby wzmocnić swój organizm i zadbać o odporność. Dzięki niej zadbacie też o skórę (również po słonecznych kąpielach) i poprawicie kondycje naczyń krwionośnych.

Odmiany ostre papryki, które zawierają więcej kapsaicyny wpłyną pozytywnie na nasz nastrój, bo pobudzą organizm do wydzielanie większej ilości endorfin, ale też przyspieszają metabolizm. Papryka ma niewiele kalorii, można ją jeść na surowo, ale też świetnie nadaje się do leczo, gulaszu czy faszerowania.

 

Składniki (4 porcje):

 

  • 4 kolorowe papryki
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • ½ cukinii (ok. 200 g)
  • 1 cebula
  • 400 g mięsa mielonego (drobiowe)
  • 400 ml sosu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • 4 łyżki startego ulubionego sera
  • świeża bazylia

 

Wykonanie:

 

Papryki dokładnie umyj i przekrój na pół, lekko posól, odstaw na bok. Kaszę ugotuj w wodzie w proporcjach 2:1 z odrobiną soli. Cebulę i cukinie posiekaj w kostkę. Na rozgrzanym oleju podduś cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, dopraw do smaku i duś 2-3 minuty, przełóż do miski.

Mięso mielone podduś na patelni na której dusiłaś cebulę, dodaj sos pomidorowy, dopraw do smaku solą i pieprzem, oregano i bazylią, duś aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. Ugotowaną kaszę, mięso z pomidorowym sosem, cebulkę i cukinię wymieszaj.

Papryki dokładnie wypełnij farszem, ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową i piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 45-50 minut.  Na 5-7 minut przed końcem pieczenia wysuń naczynie, zdejmij folię i posyp papryki startym serem.

Udekoruj świeżą bazylią przed podaniem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.