Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Czy wiesz, że PAPRYKA… zawiera nawet cztery razy więcej witaminy C niż cytryna?! Albo, że pod wpływem temperatury staje się jeszcze bardziej wartościowa, a likopen i beta karoten są bardziej biodostępne i lepiej wykorzystywane przez nasz organizm?!

Pamiętajcie o tym warzywie w sezonie, aby wzmocnić swój organizm i zadbać o odporność. Dzięki niej zadbacie też o skórę (również po słonecznych kąpielach) i poprawicie kondycje naczyń krwionośnych.

Odmiany ostre papryki, które zawierają więcej kapsaicyny wpłyną pozytywnie na nasz nastrój, bo pobudzą organizm do wydzielanie większej ilości endorfin, ale też przyspieszają metabolizm. Papryka ma niewiele kalorii, można ją jeść na surowo, ale też świetnie nadaje się do leczo, gulaszu czy faszerowania.

 

Składniki (4 porcje):

 

  • 4 kolorowe papryki
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • ½ cukinii (ok. 200 g)
  • 1 cebula
  • 400 g mięsa mielonego (drobiowe)
  • 400 ml sosu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • 4 łyżki startego ulubionego sera
  • świeża bazylia

 

Wykonanie:

 

Papryki dokładnie umyj i przekrój na pół, lekko posól, odstaw na bok. Kaszę ugotuj w wodzie w proporcjach 2:1 z odrobiną soli. Cebulę i cukinie posiekaj w kostkę. Na rozgrzanym oleju podduś cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, dopraw do smaku i duś 2-3 minuty, przełóż do miski.

Mięso mielone podduś na patelni na której dusiłaś cebulę, dodaj sos pomidorowy, dopraw do smaku solą i pieprzem, oregano i bazylią, duś aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. Ugotowaną kaszę, mięso z pomidorowym sosem, cebulkę i cukinię wymieszaj.

Papryki dokładnie wypełnij farszem, ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową i piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 45-50 minut.  Na 5-7 minut przed końcem pieczenia wysuń naczynie, zdejmij folię i posyp papryki startym serem.

Udekoruj świeżą bazylią przed podaniem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.