Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Śniadaniem zaczynamy każdy dzień, a zimą szczególnie powinniśmy o nie zadbać. Idealną inspiracją na zimowe śniadanie będą francuskie tosty z rozgrzewającym i aromatycznym cynamonem. Do tego pełne wartości odżywczych gruszki. Które przez zawartość jodu regulują pracę tarczycy. Zawierają również bor, który wspomaga pracę mózgu.

Takie śniadanie, na pewno będzie zarówno smaczne, jak i zdrowe. Smacznego.

Składniki na 2 porcje :

  • 6 kromek chałki
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 dojrzała gruszka
  • 50 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • Dodatkowo: świeże owoce do dekoracji

Przygotowanie:

W wysokiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko i cynamon. Całość dokładnie mieszamy ze sobą.

Chałkę kroimy na 2 cm kromki, moczymy we wcześniej przygotowanym mleku z jajkami i cynamonem. Kromki chałki smażymy na rozgrzanym maśle po ok. 2 min. na każdej ze stron. Chałka powinna być zrumieniona na złoto. Usmażone tosty układamy na talerzu.

Gruszkę obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy masło na którym przesmażamy gruszki. Dodajemy sok jabłkowy. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy syrop klonowy. Całość delikatnie mieszamy i redukujemy ok. 1-2 min. aż sos delikatnie zgęstnieje.

Na tostach układamy smażone gruszki wraz z sosem. Całość dekorujemy ulubionymi świeżymi owocami. Smacznego.

Autorem przepisu jest blog KulinarnyJa

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.