Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Śniadaniem zaczynamy każdy dzień, a zimą szczególnie powinniśmy o nie zadbać. Idealną inspiracją na zimowe śniadanie będą francuskie tosty z rozgrzewającym i aromatycznym cynamonem. Do tego pełne wartości odżywczych gruszki. Które przez zawartość jodu regulują pracę tarczycy. Zawierają również bor, który wspomaga pracę mózgu.

Takie śniadanie, na pewno będzie zarówno smaczne, jak i zdrowe. Smacznego.

Składniki na 2 porcje :

  • 6 kromek chałki
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 dojrzała gruszka
  • 50 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • Dodatkowo: świeże owoce do dekoracji

Przygotowanie:

W wysokiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko i cynamon. Całość dokładnie mieszamy ze sobą.

Chałkę kroimy na 2 cm kromki, moczymy we wcześniej przygotowanym mleku z jajkami i cynamonem. Kromki chałki smażymy na rozgrzanym maśle po ok. 2 min. na każdej ze stron. Chałka powinna być zrumieniona na złoto. Usmażone tosty układamy na talerzu.

Gruszkę obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy masło na którym przesmażamy gruszki. Dodajemy sok jabłkowy. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy syrop klonowy. Całość delikatnie mieszamy i redukujemy ok. 1-2 min. aż sos delikatnie zgęstnieje.

Na tostach układamy smażone gruszki wraz z sosem. Całość dekorujemy ulubionymi świeżymi owocami. Smacznego.

Autorem przepisu jest blog KulinarnyJa

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.