Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Śniadaniem zaczynamy każdy dzień, a zimą szczególnie powinniśmy o nie zadbać. Idealną inspiracją na zimowe śniadanie będą francuskie tosty z rozgrzewającym i aromatycznym cynamonem. Do tego pełne wartości odżywczych gruszki. Które przez zawartość jodu regulują pracę tarczycy. Zawierają również bor, który wspomaga pracę mózgu.

Takie śniadanie, na pewno będzie zarówno smaczne, jak i zdrowe. Smacznego.

Składniki na 2 porcje :

  • 6 kromek chałki
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 dojrzała gruszka
  • 50 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • Dodatkowo: świeże owoce do dekoracji

Przygotowanie:

W wysokiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko i cynamon. Całość dokładnie mieszamy ze sobą.

Chałkę kroimy na 2 cm kromki, moczymy we wcześniej przygotowanym mleku z jajkami i cynamonem. Kromki chałki smażymy na rozgrzanym maśle po ok. 2 min. na każdej ze stron. Chałka powinna być zrumieniona na złoto. Usmażone tosty układamy na talerzu.

Gruszkę obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy masło na którym przesmażamy gruszki. Dodajemy sok jabłkowy. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy syrop klonowy. Całość delikatnie mieszamy i redukujemy ok. 1-2 min. aż sos delikatnie zgęstnieje.

Na tostach układamy smażone gruszki wraz z sosem. Całość dekorujemy ulubionymi świeżymi owocami. Smacznego.

Autorem przepisu jest blog KulinarnyJa

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.