Najnowsze wpisy

  • Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Johann Wolfgang von Goethe, jeden z najwybitniejszych poetów w historii, przekonywał, że „Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe”. Trudno znaleźć lepsze słowa opisujące chęć rozpoczęcia sportowej aktywności. Początkowy zapał i oczekiwanie na szybkie rezultaty mogą niestety zostać skutecznie zneutralizowane przez konieczność zaplanowania kolejnych treningów i uwzględniania w swoim planie regularnych ćwiczeń. Prawdą jest to, […]Czytaj więcej »
  • Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    1. Zasada wszystko albo nic – zaplanowałeś, że będziesz ćwiczyć trzy razy w tygodniu, ale w poniedziałek nie dałeś rady, bo spotkanie w pracy się przedłużyło, więc zrezygnowany odpuszczasz już cały tydzień treningowy? Obiecałaś sobie, że będziesz trzymać odpowiednią dietę, skoro rozpoczęłaś treningi, ale tort bezowy na urodzinach syna był silniejszy niż wola, zatem rozczarowana […]Czytaj więcej »

Oto i one! Piękne, smukłe i zielone – szparagi. Dla wielu z nas to otwarcie sezonu warzywnego w pełni. Dzięki nim w szybki i prosty, a jednak wykwintny sposób możesz zaserwować wartościowy i smaczny posiłek swojej rodzinie czy przyjaciołom.

W szparagach znajdziesz kwas foliowy, witaminę C, E i beta-karoten, wapń, fosfor, błonnik oraz inulinę. Są to warzywa niskoenergetyczne, lecz gdy podasz je z jajkiem i grzanką stworzysz sycące i pyszne danie.

Smacznej majówki!

Składniki (2 porcje)

  • bagietka (ok. 12-13cm)
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • koperek lub szczypiorek

Sos holenderski:

  • 2 żółtka
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Wykonanie:

Jajka do przygotowania sosu i jajek w koszulkach najpierw dokładnie umyj i zalej wrzątkiem (ok.3-5 sekund). Przygotowując sos holenderski – wybij dwa żółtka i razem z octem jabłkowym, solą i pieprzem ubij na puszystą masę. W między czasie w małym garnuszku należy roztopić masło (musi być gorące). Do ubitych żółtek dodaj powoli masło, cały czas ubijając. Powinien powstać gęsty puszysty sos.

W małym garnku zagotuj wodę, lekko posól. Do miseczki wybij jedno jajko. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejsz gaz i zamieszaj łyżką, robiąc wir, wrzuć wybite jajko i gotuj 3-4 minuty. Wyjmij delikatnie łyżką cedzakową na talerz. To samo zrób z drugim jajkiem.

Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe części i gotuj w gorącej, lekko posolonej wodzie ok. 4-5 minut. Wyjmij i osusz na papierowym ręczniku, a następnie przekrój wzdłuż.

Bułkę przekrój na pół, posmaruj delikatnie masłem i zapiecz w piekarniku. Ułóż szparagi, jajko i polej sosem. Udekoruj posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.