Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Pyszne danie z kilku składników to nie problem. Zupy, sosy i gulasze to idealne dania na tę porę roku. Do przygotowania pysznego, sycącego i gęstego dania wcale nie trzeba mąki, śmietany czy zasmażki. Wystarczy, że pod ręką jest nasza polska… marchewka! To dzięki mieszance marchewki i cebuli można stworzyć esencjonalny sos o zapachu przypraw i papryki. Mój gulasz podaję z kaszą i klopsikami z wołowiny, z myślą o mięsożercach, którzy często nie wyobrażają sobie bez niego obiadu. Ale mój gulasz jest równie pyszny bez nich – w wersji totalnie wegetariańskiej, bo to warzywa są esencją – sercem – tego dania. 

Składniki:

  • 5 cebul
  • 1 kg marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • natka pietruszki do dekoracji

klopsiki dla mięsożerców:

  • 350 g mielonej wołowiny
  • ½ kajzerki
  • ½ szklanki śmietanki 30 %
  • 1 ząbek lub 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu
  • Olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo:

  • Kasza gryczana niepalona lub ryż, ziemniaki

Przygotowanie:

Cebule przetnij na połowy, obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Nie zrażaj się dużą ilością cebuli – to właśnie dzięki niej uzyskasz pyszny, pachnący ala pieczeniowy sos. W garnku rozgrzej olej i masło. Gdy będą gorące wrzuć cebulę i 1 łyżeczkę soli. Mieszaj cebulę i smaż ją na dużym, a później na średnim ogniu, przez około 20 minut, mieszając co jakiś czas, aby cebula równomiernie się zezłociła – musi być złoto-brązowa i zmniejszyć swoją objętość o 2/3.

Następnie dodaj do cebuli marchewkę, przyprawy (w tym posiekany czosnek) i smaż je kolejne 6-8 minut – dzięki temu przyprawy oddadzą daniu swój aromat. Warzywa zalej bulionem i duś 20 minut. Na średnim ogniu. Z sosu wyłów liście i ziele angielskie, po czym zmiksuj go na gęsty gulasz i dopraw solą i pieprzem.

Bułkę zamocz w gorącej wodzie wymieszanej w równej proporcji ze śmietaną. Odstaw na 5 minut, po czym odciśnij i wymieszaj z resztą składników. Masę wyrabiaj chwilę, aby była puszysta. Na rozgrzanym oleju smaż nieduże klopsy – wielkości małego orzecha włoskiego. Smaż klopsiki na rumiano przez około 10 minut, po czym przełóż je do sosu i duś jeszcze 10 minut. Danie podawaj np. z kaszą.

Autorem przepisu jest blog Ania Pastuszka Lifestyle

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.