Najnowsze wpisy

  • Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Zdrowa dieta, bogata szczególnie w warzywa i owoce nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie fizyczne – jak wskazują specjaliści, to również klucz do dobrego samopoczucia i sposób na poprawę nastroju. W poprzednim artykule wspomniałam o doskonałym wpływie wit. C na naszą odporność, jak i poprawę humoru. Jej bogatym źródłem są rodzime warzywa i owoce. Kolejnym […]Czytaj więcej »
  • „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    Gdy jesteśmy głodni często stajemy się rozdrażnieni, a nasza energia i koncentracja znacznie się osłabiają. Dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego niezwykle ważne są  przede wszystkim węglowodany, których źródłem są m.in. świeże warzywa i owoce. Spożywane na surowo dostarczają energii oraz nawadniają organizm. Są także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na […]Czytaj więcej »

To danie to tradycja polskiej kuchni. Proste, niewyszukane i smakuje każdemu.  Mięso dostarczy pełnowartościowego białka, marchewka – beta karotenu, kiszony ogórek ze swym probiotycznym działaniem – dopełni kompozycję smaków. Możesz podać z ziemniakami, ale też świetnie pasuje z kaszą gryczaną.

Możesz dodatkowo całe danie udekorować i posypać posiekaną natką pietruszki, która w obecności witaminy C z ogórka kiszonego będzie świetnym źródłem żelaza i korzystnie wpłynie na zdrowie.

 

Składniki (4 porcje):

  • 600 g łopatki wieprzowej lub szynki
  • 2 marchewki
  • 8 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz, sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 szklanka bulionu
  • Do podania: ziemniaki, ogórek kiszony

Wykonanie:

Mięso pokrój w grubą kostkę, osusz i podsmaż na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przełóż do garnka, dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, bulion. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu ok. 1 godziny (możesz użyć szybkowaru – 30 minut).

Na tej samej patelni, na której smażone było mięso, podduś cebulę i czosnek posiekane w kostkę oraz pokrojone na ćwiartki pieczarki i marchew w plastrach. Podduś razem 2-3 minuty i przełóż do garnka z mięsem, wymieszaj i duś kolejną godzinę pod przykryciem do miękkości mięsa (10 minut w szybkowarze).

Podaj z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.