Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

To danie to tradycja polskiej kuchni. Proste, niewyszukane i smakuje każdemu.  Mięso dostarczy pełnowartościowego białka, marchewka – beta karotenu, kiszony ogórek ze swym probiotycznym działaniem – dopełni kompozycję smaków. Możesz podać z ziemniakami, ale też świetnie pasuje z kaszą gryczaną.

Możesz dodatkowo całe danie udekorować i posypać posiekaną natką pietruszki, która w obecności witaminy C z ogórka kiszonego będzie świetnym źródłem żelaza i korzystnie wpłynie na zdrowie.

 

Składniki (4 porcje):

  • 600 g łopatki wieprzowej lub szynki
  • 2 marchewki
  • 8 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz, sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 szklanka bulionu
  • Do podania: ziemniaki, ogórek kiszony

Wykonanie:

Mięso pokrój w grubą kostkę, osusz i podsmaż na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przełóż do garnka, dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, bulion. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu ok. 1 godziny (możesz użyć szybkowaru – 30 minut).

Na tej samej patelni, na której smażone było mięso, podduś cebulę i czosnek posiekane w kostkę oraz pokrojone na ćwiartki pieczarki i marchew w plastrach. Podduś razem 2-3 minuty i przełóż do garnka z mięsem, wymieszaj i duś kolejną godzinę pod przykryciem do miękkości mięsa (10 minut w szybkowarze).

Podaj z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.