Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

To danie to tradycja polskiej kuchni. Proste, niewyszukane i smakuje każdemu.  Mięso dostarczy pełnowartościowego białka, marchewka – beta karotenu, kiszony ogórek ze swym probiotycznym działaniem – dopełni kompozycję smaków. Możesz podać z ziemniakami, ale też świetnie pasuje z kaszą gryczaną.

Możesz dodatkowo całe danie udekorować i posypać posiekaną natką pietruszki, która w obecności witaminy C z ogórka kiszonego będzie świetnym źródłem żelaza i korzystnie wpłynie na zdrowie.

 

Składniki (4 porcje):

  • 600 g łopatki wieprzowej lub szynki
  • 2 marchewki
  • 8 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz, sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 szklanka bulionu
  • Do podania: ziemniaki, ogórek kiszony

Wykonanie:

Mięso pokrój w grubą kostkę, osusz i podsmaż na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przełóż do garnka, dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, bulion. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu ok. 1 godziny (możesz użyć szybkowaru – 30 minut).

Na tej samej patelni, na której smażone było mięso, podduś cebulę i czosnek posiekane w kostkę oraz pokrojone na ćwiartki pieczarki i marchew w plastrach. Podduś razem 2-3 minuty i przełóż do garnka z mięsem, wymieszaj i duś kolejną godzinę pod przykryciem do miękkości mięsa (10 minut w szybkowarze).

Podaj z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.