Najnowsze wpisy

  • Treningi na czczo – czy warto?

    Treningi na czczo – czy warto?

    Modne i powszechnie praktykowane stały się treningi, zwłaszcza odchudzające, wykonywane na czczo. Wielu trenerów zaleca bieganie kilku kilometrów zaraz po przebudzeniu i bez dostarczania jakichkolwiek substratów energetycznych. Otóż takie praktyki z dietetycznego i fizjologicznego punktu widzenia nie mają większego sensu, jeśli chodzi o skuteczność, a do tego mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. […]Czytaj więcej »
  • Skoncentruj się!

    Skoncentruj się!

    Bywają dni/tygodnie, gdy okoliczności nie sprzyjają naszym treningowym wysiłkom, i to pomimo dużego zaangażowania i dbania o pozytywny dialog wewnętrzny z naszej strony. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, poza codziennymi obowiązkami, zmagamy się przecież także z pogodą. Deszcz, śnieg i niskie temperatury zwykle nie zachęcają do kontynuowania treningów, dając przy tym dość wiarygodne usprawiedliwienie… Lecz choć […]Czytaj więcej »

To danie to tradycja polskiej kuchni. Proste, niewyszukane i smakuje każdemu.  Mięso dostarczy pełnowartościowego białka, marchewka – beta karotenu, kiszony ogórek ze swym probiotycznym działaniem – dopełni kompozycję smaków. Możesz podać z ziemniakami, ale też świetnie pasuje z kaszą gryczaną.

Możesz dodatkowo całe danie udekorować i posypać posiekaną natką pietruszki, która w obecności witaminy C z ogórka kiszonego będzie świetnym źródłem żelaza i korzystnie wpłynie na zdrowie.

 

Składniki (4 porcje):

  • 600 g łopatki wieprzowej lub szynki
  • 2 marchewki
  • 8 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz, sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 szklanka bulionu
  • Do podania: ziemniaki, ogórek kiszony

Wykonanie:

Mięso pokrój w grubą kostkę, osusz i podsmaż na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przełóż do garnka, dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, bulion. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu ok. 1 godziny (możesz użyć szybkowaru – 30 minut).

Na tej samej patelni, na której smażone było mięso, podduś cebulę i czosnek posiekane w kostkę oraz pokrojone na ćwiartki pieczarki i marchew w plastrach. Podduś razem 2-3 minuty i przełóż do garnka z mięsem, wymieszaj i duś kolejną godzinę pod przykryciem do miękkości mięsa (10 minut w szybkowarze).

Podaj z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.