Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Jabłka! Polskie, rumiane i najpyszniejsze na świecie! Najlepsze i najzdrowsze na surowo, ale też jako prosty deser po niedzielnym jesiennym obiedzie. Jabłka dostarczają sporo błonnika, co korzystnie wpływa na trawienie, ale też skutecznie zapobiega miażdżycy i chorobom serca. Zawarta w nich witamina C wzmacnia odporność, a dzięki małej liczbie kalorii owoce te są bezpiecznym deserem również dla osób dbających o linię.

Składniki (2 porcje):

  • 1 czerwone, polskie jabłko
  • 2 łyżki orzechów włoskich + 1-2 szt. do dekoracji
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • cynamon
  • 1 łyżeczka miodu
  • rozmaryn

Wykonanie:

Jabłko przekrój na pół, wydrąż środek. Ułóż w blaszce. Orzechy razem z żurawiną zmiksuj w blenderze z odrobiną wody i miodu na gładką pastę. Do wydrążonego jabłka włóż masę, zapiecz w rozgrzanym piekarniku 10-15 minut. Udekoruj posiekanymi i uprażonymi orzechami, miodem i rozmarynem.

 

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.