Jabłka! Polskie, rumiane i najpyszniejsze na świecie! Najlepsze i najzdrowsze na surowo, ale też jako prosty deser po niedzielnym jesiennym obiedzie. Jabłka dostarczają sporo błonnika, co korzystnie wpływa na trawienie, ale też skutecznie zapobiega miażdżycy i chorobom serca. Zawarta w nich witamina C wzmacnia odporność, a dzięki małej liczbie kalorii owoce te są bezpiecznym deserem również dla osób dbających o linię.
Składniki (2 porcje):
- 1 czerwone, polskie jabłko
- 2 łyżki orzechów włoskich + 1-2 szt. do dekoracji
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- cynamon
- 1 łyżeczka miodu
- rozmaryn
Wykonanie:
Jabłko przekrój na pół, wydrąż środek. Ułóż w blaszce. Orzechy razem z żurawiną zmiksuj w blenderze z odrobiną wody i miodu na gładką pastę. Do wydrążonego jabłka włóż masę, zapiecz w rozgrzanym piekarniku 10-15 minut. Udekoruj posiekanymi i uprażonymi orzechami, miodem i rozmarynem.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.