Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Jabłka! Polskie, rumiane i najpyszniejsze na świecie! Najlepsze i najzdrowsze na surowo, ale też jako prosty deser po niedzielnym jesiennym obiedzie. Jabłka dostarczają sporo błonnika, co korzystnie wpływa na trawienie, ale też skutecznie zapobiega miażdżycy i chorobom serca. Zawarta w nich witamina C wzmacnia odporność, a dzięki małej liczbie kalorii owoce te są bezpiecznym deserem również dla osób dbających o linię.

Składniki (2 porcje):

  • 1 czerwone, polskie jabłko
  • 2 łyżki orzechów włoskich + 1-2 szt. do dekoracji
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • cynamon
  • 1 łyżeczka miodu
  • rozmaryn

Wykonanie:

Jabłko przekrój na pół, wydrąż środek. Ułóż w blaszce. Orzechy razem z żurawiną zmiksuj w blenderze z odrobiną wody i miodu na gładką pastę. Do wydrążonego jabłka włóż masę, zapiecz w rozgrzanym piekarniku 10-15 minut. Udekoruj posiekanymi i uprażonymi orzechami, miodem i rozmarynem.

 

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.