Najnowsze wpisy

  • Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Johann Wolfgang von Goethe, jeden z najwybitniejszych poetów w historii, przekonywał, że „Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe”. Trudno znaleźć lepsze słowa opisujące chęć rozpoczęcia sportowej aktywności. Początkowy zapał i oczekiwanie na szybkie rezultaty mogą niestety zostać skutecznie zneutralizowane przez konieczność zaplanowania kolejnych treningów i uwzględniania w swoim planie regularnych ćwiczeń. Prawdą jest to, […]Czytaj więcej »
  • Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    1. Zasada wszystko albo nic – zaplanowałeś, że będziesz ćwiczyć trzy razy w tygodniu, ale w poniedziałek nie dałeś rady, bo spotkanie w pracy się przedłużyło, więc zrezygnowany odpuszczasz już cały tydzień treningowy? Obiecałaś sobie, że będziesz trzymać odpowiednią dietę, skoro rozpoczęłaś treningi, ale tort bezowy na urodzinach syna był silniejszy niż wola, zatem rozczarowana […]Czytaj więcej »

Jabłka! Polskie, rumiane i najpyszniejsze na świecie! Najlepsze i najzdrowsze na surowo, ale też jako prosty deser po niedzielnym jesiennym obiedzie. Jabłka dostarczają sporo błonnika, co korzystnie wpływa na trawienie, ale też skutecznie zapobiega miażdżycy i chorobom serca. Zawarta w nich witamina C wzmacnia odporność, a dzięki małej liczbie kalorii owoce te są bezpiecznym deserem również dla osób dbających o linię.

Składniki (2 porcje):

  • 1 czerwone, polskie jabłko
  • 2 łyżki orzechów włoskich + 1-2 szt. do dekoracji
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • cynamon
  • 1 łyżeczka miodu
  • rozmaryn

Wykonanie:

Jabłko przekrój na pół, wydrąż środek. Ułóż w blaszce. Orzechy razem z żurawiną zmiksuj w blenderze z odrobiną wody i miodu na gładką pastę. Do wydrążonego jabłka włóż masę, zapiecz w rozgrzanym piekarniku 10-15 minut. Udekoruj posiekanymi i uprażonymi orzechami, miodem i rozmarynem.