Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Szybkie danie na posiłek potreningowy. Zapewnia zarówno białko na regenerację mięśni, jak i antyoksydanty pochodzące z jeżyn. Płatki jaglane natomiast uzupełnią częściowo zasoby glikogenu mięśniowego. Owoce można stosować wymiennie, jednak należy pamiętać, że właśnie te jagodowe czy leśne cechuje wysoki potencjał antyoksydacyjny, więc nie może ich zabraknąć w menu osób aktywnych.

Składniki:

  • 200 g jeżyn świeżych lub z mrożonki
  • 250 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 30 g płatków jaglanych
  • 10 g masła klarowanego
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie miód

Przygotowanie:

Do jogurtu dodajemy rozmrożone wcześniej jeżyny, na patelni rozgrzewamy masło i prażymy lekko płatki, by były chrupiące. Wsypujemy do jeżynowego jogurtu, posypujemy cynamonem. Opcjonalnie możemy dodać łyżeczkę miodu.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.