Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Szybkie danie na posiłek potreningowy. Zapewnia zarówno białko na regenerację mięśni, jak i antyoksydanty pochodzące z jeżyn. Płatki jaglane natomiast uzupełnią częściowo zasoby glikogenu mięśniowego. Owoce można stosować wymiennie, jednak należy pamiętać, że właśnie te jagodowe czy leśne cechuje wysoki potencjał antyoksydacyjny, więc nie może ich zabraknąć w menu osób aktywnych.

Składniki:

  • 200 g jeżyn świeżych lub z mrożonki
  • 250 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 30 g płatków jaglanych
  • 10 g masła klarowanego
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie miód

Przygotowanie:

Do jogurtu dodajemy rozmrożone wcześniej jeżyny, na patelni rozgrzewamy masło i prażymy lekko płatki, by były chrupiące. Wsypujemy do jeżynowego jogurtu, posypujemy cynamonem. Opcjonalnie możemy dodać łyżeczkę miodu.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.