Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

To propozycja dla osób lubiących kanapki, ale tym razem w nowej odsłonie. Pełnoziarniste pieczywo z dodatkiem ziaren stanowi źródło węglowodanów złożonych, dla słodszego smaku mamy gruszkę – mniej bądź bardziej dojrzałą, a do tego źródło pełnowartościowego białka oraz tłuszczu z sera pleśniowego. Zaleca się podawać na ciepło, z lekko rozpuszczonym serem. Na koniec posypane płatkami migdałowymi, dla łasuchów można skropić kilkoma kropelkami miodu. Takie połączenie to nie tylko smak, ale też długo uwalniająca się energia dająca poczucie sytości do kolejnego posiłku lub zabezpieczająca przed kilkudziesięciominutowym treningiem, zatem można skorzystać z tej propozycji o różnych porach dnia.

Składniki:

  • 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem ziaren (dynia, słonecznik, siemię lniane)
  • 1/2 gruszki
  • 60 g sera pleśniowego typu camembert
  • płatki migdałowe / orzechy włoskie
  • 1/4 łyżeczki miodu

Na kromki układamy pokrojoną w cienkie plastry gruszkę, a następnie pokrojony w plastry ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 5-8 minut. Po wyjęciu skrapiamy miodem i posypujemy płatkami migdałów lub orzechami włoskimi.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.