Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

To propozycja dla osób lubiących kanapki, ale tym razem w nowej odsłonie. Pełnoziarniste pieczywo z dodatkiem ziaren stanowi źródło węglowodanów złożonych, dla słodszego smaku mamy gruszkę – mniej bądź bardziej dojrzałą, a do tego źródło pełnowartościowego białka oraz tłuszczu z sera pleśniowego. Zaleca się podawać na ciepło, z lekko rozpuszczonym serem. Na koniec posypane płatkami migdałowymi, dla łasuchów można skropić kilkoma kropelkami miodu. Takie połączenie to nie tylko smak, ale też długo uwalniająca się energia dająca poczucie sytości do kolejnego posiłku lub zabezpieczająca przed kilkudziesięciominutowym treningiem, zatem można skorzystać z tej propozycji o różnych porach dnia.

Składniki:

  • 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem ziaren (dynia, słonecznik, siemię lniane)
  • 1/2 gruszki
  • 60 g sera pleśniowego typu camembert
  • płatki migdałowe / orzechy włoskie
  • 1/4 łyżeczki miodu

Na kromki układamy pokrojoną w cienkie plastry gruszkę, a następnie pokrojony w plastry ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 5-8 minut. Po wyjęciu skrapiamy miodem i posypujemy płatkami migdałów lub orzechami włoskimi.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.