Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

To propozycja dla osób lubiących kanapki, ale tym razem w nowej odsłonie. Pełnoziarniste pieczywo z dodatkiem ziaren stanowi źródło węglowodanów złożonych, dla słodszego smaku mamy gruszkę – mniej bądź bardziej dojrzałą, a do tego źródło pełnowartościowego białka oraz tłuszczu z sera pleśniowego. Zaleca się podawać na ciepło, z lekko rozpuszczonym serem. Na koniec posypane płatkami migdałowymi, dla łasuchów można skropić kilkoma kropelkami miodu. Takie połączenie to nie tylko smak, ale też długo uwalniająca się energia dająca poczucie sytości do kolejnego posiłku lub zabezpieczająca przed kilkudziesięciominutowym treningiem, zatem można skorzystać z tej propozycji o różnych porach dnia.

Składniki:

  • 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem ziaren (dynia, słonecznik, siemię lniane)
  • 1/2 gruszki
  • 60 g sera pleśniowego typu camembert
  • płatki migdałowe / orzechy włoskie
  • 1/4 łyżeczki miodu

Na kromki układamy pokrojoną w cienkie plastry gruszkę, a następnie pokrojony w plastry ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 5-8 minut. Po wyjęciu skrapiamy miodem i posypujemy płatkami migdałów lub orzechami włoskimi.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.