Najnowsze wpisy

  • Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Zdrowa dieta, bogata szczególnie w warzywa i owoce nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie fizyczne – jak wskazują specjaliści, to również klucz do dobrego samopoczucia i sposób na poprawę nastroju. W poprzednim artykule wspomniałam o doskonałym wpływie wit. C na naszą odporność, jak i poprawę humoru. Jej bogatym źródłem są rodzime warzywa i owoce. Kolejnym […]Czytaj więcej »
  • „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    Gdy jesteśmy głodni często stajemy się rozdrażnieni, a nasza energia i koncentracja znacznie się osłabiają. Dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego niezwykle ważne są  przede wszystkim węglowodany, których źródłem są m.in. świeże warzywa i owoce. Spożywane na surowo dostarczają energii oraz nawadniają organizm. Są także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na […]Czytaj więcej »

To propozycja dla osób lubiących kanapki, ale tym razem w nowej odsłonie. Pełnoziarniste pieczywo z dodatkiem ziaren stanowi źródło węglowodanów złożonych, dla słodszego smaku mamy gruszkę – mniej bądź bardziej dojrzałą, a do tego źródło pełnowartościowego białka oraz tłuszczu z sera pleśniowego. Zaleca się podawać na ciepło, z lekko rozpuszczonym serem. Na koniec posypane płatkami migdałowymi, dla łasuchów można skropić kilkoma kropelkami miodu. Takie połączenie to nie tylko smak, ale też długo uwalniająca się energia dająca poczucie sytości do kolejnego posiłku lub zabezpieczająca przed kilkudziesięciominutowym treningiem, zatem można skorzystać z tej propozycji o różnych porach dnia.

Składniki:

  • 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem ziaren (dynia, słonecznik, siemię lniane)
  • 1/2 gruszki
  • 60 g sera pleśniowego typu camembert
  • płatki migdałowe / orzechy włoskie
  • 1/4 łyżeczki miodu

Na kromki układamy pokrojoną w cienkie plastry gruszkę, a następnie pokrojony w plastry ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 5-8 minut. Po wyjęciu skrapiamy miodem i posypujemy płatkami migdałów lub orzechami włoskimi.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.