To propozycja dla osób lubiących kanapki, ale tym razem w nowej odsłonie. Pełnoziarniste pieczywo z dodatkiem ziaren stanowi źródło węglowodanów złożonych, dla słodszego smaku mamy gruszkę – mniej bądź bardziej dojrzałą, a do tego źródło pełnowartościowego białka oraz tłuszczu z sera pleśniowego. Zaleca się podawać na ciepło, z lekko rozpuszczonym serem. Na koniec posypane płatkami migdałowymi, dla łasuchów można skropić kilkoma kropelkami miodu. Takie połączenie to nie tylko smak, ale też długo uwalniająca się energia dająca poczucie sytości do kolejnego posiłku lub zabezpieczająca przed kilkudziesięciominutowym treningiem, zatem można skorzystać z tej propozycji o różnych porach dnia.
Składniki:
- 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem ziaren (dynia, słonecznik, siemię lniane)
- 1/2 gruszki
- 60 g sera pleśniowego typu camembert
- płatki migdałowe / orzechy włoskie
- 1/4 łyżeczki miodu
Na kromki układamy pokrojoną w cienkie plastry gruszkę, a następnie pokrojony w plastry ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 5-8 minut. Po wyjęciu skrapiamy miodem i posypujemy płatkami migdałów lub orzechami włoskimi.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.