Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Z czym kojarzy się wiosna? Nam z rzodkiewką, rzeżuchą, sałatą, szczypiorkiem oraz świeżym zapachem zielonego ogórka. Takie nowości to zwiastun wiosny i sezonu warzywnego w pełni!

Pachnące, dobre pieczywo, pożywne jajko, twarożek oraz moc warzyw to łatwy sposób na zapewnienie całej rodzinie wartościowych składników odżywczych. Dzięki wiosennym kanapkom, dostarczysz pełnowartościowego białka, błonnika, witaminy C, A oraz z grupy B, PP, K, a także sporej ilości żelaza, magnezu, wapnia i jodu.

Co powiecie na wiosenne kanapki podczas wielkanocnego śniadania? 🙂

Prosto, a jak smacznie i zdrowo!

Składniki (2 porcje):

  • 2 kromki chleba żytniego z pełnego przemiału
  • 3 łyżki twarożku do kanapek
  • 1 jajko
  • sałata
  • rzeżucha
  • rzodkiewki
  • ogórek
  • pomidorki
  • koperek
  • szczypiorek

Wykonanie:

Warzywa pokrój w plastry, szczypiorek i koperek drobno posiekaj.

Jajko wbij do małej filiżanki. W małym garnku, zagotuj wodę z odrobiną soli. Gdy woda zagotuje się, zrób wir łyżką i wrzucić jajko, zmniejsz gaz i gotuj 2-2,5 minuty.

Jedną kromkę pieczywa posmaruj grubą warstwą serka, udekoruj warzywami w dowolnej konfiguracji.

Na drugą kromkę połóż sałatę, ugotowane jajko oraz warzywa i rzeżuchę.

Całość posyp szczypiorkiem i koperkiem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.