Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Z czym kojarzy się wiosna? Nam z rzodkiewką, rzeżuchą, sałatą, szczypiorkiem oraz świeżym zapachem zielonego ogórka. Takie nowości to zwiastun wiosny i sezonu warzywnego w pełni!

Pachnące, dobre pieczywo, pożywne jajko, twarożek oraz moc warzyw to łatwy sposób na zapewnienie całej rodzinie wartościowych składników odżywczych. Dzięki wiosennym kanapkom, dostarczysz pełnowartościowego białka, błonnika, witaminy C, A oraz z grupy B, PP, K, a także sporej ilości żelaza, magnezu, wapnia i jodu.

Co powiecie na wiosenne kanapki podczas wielkanocnego śniadania? 🙂

Prosto, a jak smacznie i zdrowo!

Składniki (2 porcje):

  • 2 kromki chleba żytniego z pełnego przemiału
  • 3 łyżki twarożku do kanapek
  • 1 jajko
  • sałata
  • rzeżucha
  • rzodkiewki
  • ogórek
  • pomidorki
  • koperek
  • szczypiorek

Wykonanie:

Warzywa pokrój w plastry, szczypiorek i koperek drobno posiekaj.

Jajko wbij do małej filiżanki. W małym garnku, zagotuj wodę z odrobiną soli. Gdy woda zagotuje się, zrób wir łyżką i wrzucić jajko, zmniejsz gaz i gotuj 2-2,5 minuty.

Jedną kromkę pieczywa posmaruj grubą warstwą serka, udekoruj warzywami w dowolnej konfiguracji.

Na drugą kromkę połóż sałatę, ugotowane jajko oraz warzywa i rzeżuchę.

Całość posyp szczypiorkiem i koperkiem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.