Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Z czym kojarzy się wiosna? Nam z rzodkiewką, rzeżuchą, sałatą, szczypiorkiem oraz świeżym zapachem zielonego ogórka. Takie nowości to zwiastun wiosny i sezonu warzywnego w pełni!

Pachnące, dobre pieczywo, pożywne jajko, twarożek oraz moc warzyw to łatwy sposób na zapewnienie całej rodzinie wartościowych składników odżywczych. Dzięki wiosennym kanapkom, dostarczysz pełnowartościowego białka, błonnika, witaminy C, A oraz z grupy B, PP, K, a także sporej ilości żelaza, magnezu, wapnia i jodu.

Co powiecie na wiosenne kanapki podczas wielkanocnego śniadania? 🙂

Prosto, a jak smacznie i zdrowo!

Składniki (2 porcje):

  • 2 kromki chleba żytniego z pełnego przemiału
  • 3 łyżki twarożku do kanapek
  • 1 jajko
  • sałata
  • rzeżucha
  • rzodkiewki
  • ogórek
  • pomidorki
  • koperek
  • szczypiorek

Wykonanie:

Warzywa pokrój w plastry, szczypiorek i koperek drobno posiekaj.

Jajko wbij do małej filiżanki. W małym garnku, zagotuj wodę z odrobiną soli. Gdy woda zagotuje się, zrób wir łyżką i wrzucić jajko, zmniejsz gaz i gotuj 2-2,5 minuty.

Jedną kromkę pieczywa posmaruj grubą warstwą serka, udekoruj warzywami w dowolnej konfiguracji.

Na drugą kromkę połóż sałatę, ugotowane jajko oraz warzywa i rzeżuchę.

Całość posyp szczypiorkiem i koperkiem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.