Najnowsze wpisy

  • Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Johann Wolfgang von Goethe, jeden z najwybitniejszych poetów w historii, przekonywał, że „Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe”. Trudno znaleźć lepsze słowa opisujące chęć rozpoczęcia sportowej aktywności. Początkowy zapał i oczekiwanie na szybkie rezultaty mogą niestety zostać skutecznie zneutralizowane przez konieczność zaplanowania kolejnych treningów i uwzględniania w swoim planie regularnych ćwiczeń. Prawdą jest to, […]Czytaj więcej »
  • Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    1. Zasada wszystko albo nic – zaplanowałeś, że będziesz ćwiczyć trzy razy w tygodniu, ale w poniedziałek nie dałeś rady, bo spotkanie w pracy się przedłużyło, więc zrezygnowany odpuszczasz już cały tydzień treningowy? Obiecałaś sobie, że będziesz trzymać odpowiednią dietę, skoro rozpoczęłaś treningi, ale tort bezowy na urodzinach syna był silniejszy niż wola, zatem rozczarowana […]Czytaj więcej »

Z czym kojarzy się wiosna? Nam z rzodkiewką, rzeżuchą, sałatą, szczypiorkiem oraz świeżym zapachem zielonego ogórka. Takie nowości to zwiastun wiosny i sezonu warzywnego w pełni!

Pachnące, dobre pieczywo, pożywne jajko, twarożek oraz moc warzyw to łatwy sposób na zapewnienie całej rodzinie wartościowych składników odżywczych. Dzięki wiosennym kanapkom, dostarczysz pełnowartościowego białka, błonnika, witaminy C, A oraz z grupy B, PP, K, a także sporej ilości żelaza, magnezu, wapnia i jodu.

Co powiecie na wiosenne kanapki podczas wielkanocnego śniadania? 🙂

Prosto, a jak smacznie i zdrowo!

Składniki (2 porcje):

  • 2 kromki chleba żytniego z pełnego przemiału
  • 3 łyżki twarożku do kanapek
  • 1 jajko
  • sałata
  • rzeżucha
  • rzodkiewki
  • ogórek
  • pomidorki
  • koperek
  • szczypiorek

Wykonanie:

Warzywa pokrój w plastry, szczypiorek i koperek drobno posiekaj.

Jajko wbij do małej filiżanki. W małym garnku, zagotuj wodę z odrobiną soli. Gdy woda zagotuje się, zrób wir łyżką i wrzucić jajko, zmniejsz gaz i gotuj 2-2,5 minuty.

Jedną kromkę pieczywa posmaruj grubą warstwą serka, udekoruj warzywami w dowolnej konfiguracji.

Na drugą kromkę połóż sałatę, ugotowane jajko oraz warzywa i rzeżuchę.

Całość posyp szczypiorkiem i koperkiem.