Najnowsze wpisy

  • Treningi na czczo – czy warto?

    Treningi na czczo – czy warto?

    Modne i powszechnie praktykowane stały się treningi, zwłaszcza odchudzające, wykonywane na czczo. Wielu trenerów zaleca bieganie kilku kilometrów zaraz po przebudzeniu i bez dostarczania jakichkolwiek substratów energetycznych. Otóż takie praktyki z dietetycznego i fizjologicznego punktu widzenia nie mają większego sensu, jeśli chodzi o skuteczność, a do tego mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. […]Czytaj więcej »
  • Skoncentruj się!

    Skoncentruj się!

    Bywają dni/tygodnie, gdy okoliczności nie sprzyjają naszym treningowym wysiłkom, i to pomimo dużego zaangażowania i dbania o pozytywny dialog wewnętrzny z naszej strony. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, poza codziennymi obowiązkami, zmagamy się przecież także z pogodą. Deszcz, śnieg i niskie temperatury zwykle nie zachęcają do kontynuowania treningów, dając przy tym dość wiarygodne usprawiedliwienie… Lecz choć […]Czytaj więcej »

Jeśli chcesz dobrze zacząć dzień pamiętaj o kaszach – jaglanka na śniadanie to idealny wybór zamiast kanapki. Dorzuć do niej świeże, sezonowe owoce, które wzbogacą smak, ale również dostarczą witamin i minerałów.

Kasza jaglana uważana jest za królową wśród kasz. Dlaczego? Jest lekkostrawna, bezglutenowa, nie uczula, ma sporą ilość łatwo przyswajalnego białka oraz działanie zasadotwórcze. Zawiera krzemionkę, dzięki której zadbasz o włosy i paznokcie oraz odpowiednią mineralizację kości.  Zawiera wit. E, czyli witaminę młodości oraz lecytynę, która wpływa na pamięć oraz koncentrację. Obecne w niej także witaminy z grupy B oraz żelazo czy miedź doskonale wpłyną na nasz zestresowany układ nerwowy. Dodatkowa obecność sezonowych owoców np. truskawek czy malin w wzbogaci danie o wit. C, zwiększy przyswajalność żelaza i wpłynie na poprawę odporności.

Składniki (2-3 porcje): 

  • 500 ml mleka roślinnego lub zwykłego mleka krowiego 2%
  • ½ szklanka kaszy jaglanej
  • 1 łyżka miodu
  • dowolne sezonowe owoce: truskawki, maliny, borówki, śliwki, gruszki itp.

Wykonanie:

Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz na sicie i przelej gorącą wodą.

Mleko zagotuj i dodaj kaszę jaglaną. Od momentu zagotowania zmniejsz grzanie do minimum, przykryj pokrywką i gotuj 10-15 min. Pod koniec dodaj miód, zdejmij z ognia i zostaw na kolejne 10 min. pod przykryciem.

W tym czasie umyj i pokrój owoce.

Rozłóż jaglankę do miseczek – jeśli lubisz możesz dodać dodatkową porcję mleka do pożądanej konsystencji i ułożyć ulubione owoce.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.