Jeśli chcesz dobrze zacząć dzień pamiętaj o kaszach – jaglanka na śniadanie to idealny wybór zamiast kanapki. Dorzuć do niej świeże, sezonowe owoce, które wzbogacą smak, ale również dostarczą witamin i minerałów.
Kasza jaglana uważana jest za królową wśród kasz. Dlaczego? Jest lekkostrawna, bezglutenowa, nie uczula, ma sporą ilość łatwo przyswajalnego białka oraz działanie zasadotwórcze. Zawiera krzemionkę, dzięki której zadbasz o włosy i paznokcie oraz odpowiednią mineralizację kości. Zawiera wit. E, czyli witaminę młodości oraz lecytynę, która wpływa na pamięć oraz koncentrację. Obecne w niej także witaminy z grupy B oraz żelazo czy miedź doskonale wpłyną na nasz zestresowany układ nerwowy. Dodatkowa obecność sezonowych owoców np. truskawek czy malin w wzbogaci danie o wit. C, zwiększy przyswajalność żelaza i wpłynie na poprawę odporności.
Składniki (2-3 porcje):
- 500 ml mleka roślinnego lub zwykłego mleka krowiego 2%
- ½ szklanka kaszy jaglanej
- 1 łyżka miodu
- dowolne sezonowe owoce: truskawki, maliny, borówki, śliwki, gruszki itp.
Wykonanie:
Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz na sicie i przelej gorącą wodą.
Mleko zagotuj i dodaj kaszę jaglaną. Od momentu zagotowania zmniejsz grzanie do minimum, przykryj pokrywką i gotuj 10-15 min. Pod koniec dodaj miód, zdejmij z ognia i zostaw na kolejne 10 min. pod przykryciem.
W tym czasie umyj i pokrój owoce.
Rozłóż jaglankę do miseczek – jeśli lubisz możesz dodać dodatkową porcję mleka do pożądanej konsystencji i ułożyć ulubione owoce.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.