Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Jeśli chcesz dobrze zacząć dzień pamiętaj o kaszach – jaglanka na śniadanie to idealny wybór zamiast kanapki. Dorzuć do niej świeże, sezonowe owoce, które wzbogacą smak, ale również dostarczą witamin i minerałów.

Kasza jaglana uważana jest za królową wśród kasz. Dlaczego? Jest lekkostrawna, bezglutenowa, nie uczula, ma sporą ilość łatwo przyswajalnego białka oraz działanie zasadotwórcze. Zawiera krzemionkę, dzięki której zadbasz o włosy i paznokcie oraz odpowiednią mineralizację kości.  Zawiera wit. E, czyli witaminę młodości oraz lecytynę, która wpływa na pamięć oraz koncentrację. Obecne w niej także witaminy z grupy B oraz żelazo czy miedź doskonale wpłyną na nasz zestresowany układ nerwowy. Dodatkowa obecność sezonowych owoców np. truskawek czy malin w wzbogaci danie o wit. C, zwiększy przyswajalność żelaza i wpłynie na poprawę odporności.

Składniki (2-3 porcje): 

  • 500 ml mleka roślinnego lub zwykłego mleka krowiego 2%
  • ½ szklanka kaszy jaglanej
  • 1 łyżka miodu
  • dowolne sezonowe owoce: truskawki, maliny, borówki, śliwki, gruszki itp.

Wykonanie:

Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz na sicie i przelej gorącą wodą.

Mleko zagotuj i dodaj kaszę jaglaną. Od momentu zagotowania zmniejsz grzanie do minimum, przykryj pokrywką i gotuj 10-15 min. Pod koniec dodaj miód, zdejmij z ognia i zostaw na kolejne 10 min. pod przykryciem.

W tym czasie umyj i pokrój owoce.

Rozłóż jaglankę do miseczek – jeśli lubisz możesz dodać dodatkową porcję mleka do pożądanej konsystencji i ułożyć ulubione owoce.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.