Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Jeśli chcesz dobrze zacząć dzień pamiętaj o kaszach – jaglanka na śniadanie to idealny wybór zamiast kanapki. Dorzuć do niej świeże, sezonowe owoce, które wzbogacą smak, ale również dostarczą witamin i minerałów.

Kasza jaglana uważana jest za królową wśród kasz. Dlaczego? Jest lekkostrawna, bezglutenowa, nie uczula, ma sporą ilość łatwo przyswajalnego białka oraz działanie zasadotwórcze. Zawiera krzemionkę, dzięki której zadbasz o włosy i paznokcie oraz odpowiednią mineralizację kości.  Zawiera wit. E, czyli witaminę młodości oraz lecytynę, która wpływa na pamięć oraz koncentrację. Obecne w niej także witaminy z grupy B oraz żelazo czy miedź doskonale wpłyną na nasz zestresowany układ nerwowy. Dodatkowa obecność sezonowych owoców np. truskawek czy malin w wzbogaci danie o wit. C, zwiększy przyswajalność żelaza i wpłynie na poprawę odporności.

Składniki (2-3 porcje): 

  • 500 ml mleka roślinnego lub zwykłego mleka krowiego 2%
  • ½ szklanka kaszy jaglanej
  • 1 łyżka miodu
  • dowolne sezonowe owoce: truskawki, maliny, borówki, śliwki, gruszki itp.

Wykonanie:

Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz na sicie i przelej gorącą wodą.

Mleko zagotuj i dodaj kaszę jaglaną. Od momentu zagotowania zmniejsz grzanie do minimum, przykryj pokrywką i gotuj 10-15 min. Pod koniec dodaj miód, zdejmij z ognia i zostaw na kolejne 10 min. pod przykryciem.

W tym czasie umyj i pokrój owoce.

Rozłóż jaglankę do miseczek – jeśli lubisz możesz dodać dodatkową porcję mleka do pożądanej konsystencji i ułożyć ulubione owoce.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.