Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Jeśli chcesz dobrze zacząć dzień pamiętaj o kaszach – jaglanka na śniadanie to idealny wybór zamiast kanapki. Dorzuć do niej świeże, sezonowe owoce, które wzbogacą smak, ale również dostarczą witamin i minerałów.

Kasza jaglana uważana jest za królową wśród kasz. Dlaczego? Jest lekkostrawna, bezglutenowa, nie uczula, ma sporą ilość łatwo przyswajalnego białka oraz działanie zasadotwórcze. Zawiera krzemionkę, dzięki której zadbasz o włosy i paznokcie oraz odpowiednią mineralizację kości.  Zawiera wit. E, czyli witaminę młodości oraz lecytynę, która wpływa na pamięć oraz koncentrację. Obecne w niej także witaminy z grupy B oraz żelazo czy miedź doskonale wpłyną na nasz zestresowany układ nerwowy. Dodatkowa obecność sezonowych owoców np. truskawek czy malin w wzbogaci danie o wit. C, zwiększy przyswajalność żelaza i wpłynie na poprawę odporności.

Składniki (2-3 porcje): 

  • 500 ml mleka roślinnego lub zwykłego mleka krowiego 2%
  • ½ szklanka kaszy jaglanej
  • 1 łyżka miodu
  • dowolne sezonowe owoce: truskawki, maliny, borówki, śliwki, gruszki itp.

Wykonanie:

Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz na sicie i przelej gorącą wodą.

Mleko zagotuj i dodaj kaszę jaglaną. Od momentu zagotowania zmniejsz grzanie do minimum, przykryj pokrywką i gotuj 10-15 min. Pod koniec dodaj miód, zdejmij z ognia i zostaw na kolejne 10 min. pod przykryciem.

W tym czasie umyj i pokrój owoce.

Rozłóż jaglankę do miseczek – jeśli lubisz możesz dodać dodatkową porcję mleka do pożądanej konsystencji i ułożyć ulubione owoce.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.