Najnowsze wpisy

  • Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Zdrowa dieta, bogata szczególnie w warzywa i owoce nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie fizyczne – jak wskazują specjaliści, to również klucz do dobrego samopoczucia i sposób na poprawę nastroju. W poprzednim artykule wspomniałam o doskonałym wpływie wit. C na naszą odporność, jak i poprawę humoru. Jej bogatym źródłem są rodzime warzywa i owoce. Kolejnym […]Czytaj więcej »
  • „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    Gdy jesteśmy głodni często stajemy się rozdrażnieni, a nasza energia i koncentracja znacznie się osłabiają. Dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego niezwykle ważne są  przede wszystkim węglowodany, których źródłem są m.in. świeże warzywa i owoce. Spożywane na surowo dostarczają energii oraz nawadniają organizm. Są także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na […]Czytaj więcej »

Deser dzieciństwa? Dla mnie kisiel J Proponuję go w wersji domowej, nie instant, no i w mniej popularnym smaku – porzeczkowym. Czerwone porzeczki są cenne dla zdrowia i dla urody. Zawierają dużo pektyn, dzięki czemu kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Łagodzą dolegliwości żołądkowo-jelitowe oraz wskazane są przy niewydolności wątrobowej lub przy przewlekłych schorzeniach wątroby i zgadze. Wzmagają apetyt, dlatego polecane są dla małych niejadków i osób starszych, mających problemy z łaknieniem.

Porzeczki, jako źródło silnych przeciwutleniaczy zwiększają odporność oraz pomagają w leczeniu infekcji dróg oddechowych – przeziębień, anginy czy grypy. Zawarte w czerwonych porzeczkach witamina C, PP, żelazo i garbniki działają ściągająco, tonizująco i antybakteryjnie, co doskonale sprawdzi się przy cerze tłustej i trądzikowej. Z porzeczek można zrobić także maseczkę, która spowolni starzenie skóry.


Składniki (2 porcje):

  • 250-300 g czerwonych porzeczek
  • 0,5 l wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • do dekoracji: porzeczki, mięta/melisa

Umyj porzeczki i oberwij szypułki, możesz zostawić kilka gałązek do dekoracji. Z 0,5 l wody odlej pół szklanki. Resztę wody zagotuj, wsyp porzeczki i cukier. Gotuj porzeczki kilka minut aż się zrobią miękkie.

Zestaw garnek z ognia, zblenduj rozgotowane porzeczki. W pozostawionej połowie szklanki wody wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia mąkę ziemniaczaną. Ponownie ustaw na ogniu garnek z porzeczkami i dodawaj wodę z mąką cały czas mieszając. Zagotuj chwilę.

Można zjadać na ciepło i na zimno. Udekoruj przed podaniem całymi porzeczkami i ewentualnie miętą lub melisą.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.