Najnowsze wpisy

  • Treningi na czczo – czy warto?

    Treningi na czczo – czy warto?

    Modne i powszechnie praktykowane stały się treningi, zwłaszcza odchudzające, wykonywane na czczo. Wielu trenerów zaleca bieganie kilku kilometrów zaraz po przebudzeniu i bez dostarczania jakichkolwiek substratów energetycznych. Otóż takie praktyki z dietetycznego i fizjologicznego punktu widzenia nie mają większego sensu, jeśli chodzi o skuteczność, a do tego mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. […]Czytaj więcej »
  • Skoncentruj się!

    Skoncentruj się!

    Bywają dni/tygodnie, gdy okoliczności nie sprzyjają naszym treningowym wysiłkom, i to pomimo dużego zaangażowania i dbania o pozytywny dialog wewnętrzny z naszej strony. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, poza codziennymi obowiązkami, zmagamy się przecież także z pogodą. Deszcz, śnieg i niskie temperatury zwykle nie zachęcają do kontynuowania treningów, dając przy tym dość wiarygodne usprawiedliwienie… Lecz choć […]Czytaj więcej »

Deser dzieciństwa? Dla mnie kisiel J Proponuję go w wersji domowej, nie instant, no i w mniej popularnym smaku – porzeczkowym. Czerwone porzeczki są cenne dla zdrowia i dla urody. Zawierają dużo pektyn, dzięki czemu kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Łagodzą dolegliwości żołądkowo-jelitowe oraz wskazane są przy niewydolności wątrobowej lub przy przewlekłych schorzeniach wątroby i zgadze. Wzmagają apetyt, dlatego polecane są dla małych niejadków i osób starszych, mających problemy z łaknieniem.

Porzeczki, jako źródło silnych przeciwutleniaczy zwiększają odporność oraz pomagają w leczeniu infekcji dróg oddechowych – przeziębień, anginy czy grypy. Zawarte w czerwonych porzeczkach witamina C, PP, żelazo i garbniki działają ściągająco, tonizująco i antybakteryjnie, co doskonale sprawdzi się przy cerze tłustej i trądzikowej. Z porzeczek można zrobić także maseczkę, która spowolni starzenie skóry.


Składniki (2 porcje):

  • 250-300 g czerwonych porzeczek
  • 0,5 l wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • do dekoracji: porzeczki, mięta/melisa

Umyj porzeczki i oberwij szypułki, możesz zostawić kilka gałązek do dekoracji. Z 0,5 l wody odlej pół szklanki. Resztę wody zagotuj, wsyp porzeczki i cukier. Gotuj porzeczki kilka minut aż się zrobią miękkie.

Zestaw garnek z ognia, zblenduj rozgotowane porzeczki. W pozostawionej połowie szklanki wody wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia mąkę ziemniaczaną. Ponownie ustaw na ogniu garnek z porzeczkami i dodawaj wodę z mąką cały czas mieszając. Zagotuj chwilę.

Można zjadać na ciepło i na zimno. Udekoruj przed podaniem całymi porzeczkami i ewentualnie miętą lub melisą.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.