Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Nie ma nic zdrowszego, zwłaszcza zimą, niż własne kiszonki. Zawierają one mnóstwo probiotyków potrzebnych naszemu organizmowi. Najlepiej przygotować je w sezonie na dany produkt i przechowywać w chłodnym miejscu. W moim domu kiszonki jemy przez cały rok, dzięki czemu nasz system odpornościowy jest wzmocniony i rzadziej chorujemy. Połączenie świeżych polskich warzyw z kiszonymi oraz kiszoną gruszką (tak, tak – owoce też można kisić) zainspirowało mnie do przygotowania lekkich, bardzo smacznych i zdrowych shushi – Kiszi. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Składniki (2 porcje)

  • 200 g ugotowanego ryżu do shushi, przestudzonego
  • 150 g łososia wędzonego
  • 150 g paluszków surimi
  • 1 średnia marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średni burak kiszony
  • 1 gruszka kiszona
  • kilka plastrów kiszonej dyni
  • 1 mała czerwona cebula
  • pęczek szczypiorku (najlepiej drobnego)
  • 4 sparzone, ostudzone liście kapusty czerwonej
  • 4 duże liście sałaty

Dodatki:

Kiszony czosnek z rzodkiewką
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 kiszonych rzodkiewek
  • 1/3 szklanki zakwasu buraczanego
  • szczypta soli
  • szczypta ostrej papryki
Sos
  • 6 śliwek węgierek suszonych w dymie
  • 1 średni ząbek czosnku
  • zakwas buraczany spod kiszonego czosnku
  • odrobina miodu (opcjonalnie)
  • szczypta papryki wędzonej (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. 2 dni wcześniej obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki czosnek i rzodkiewkę. Zalewamy go zakwasem buraczanym, dodajemy przyprawy, mieszamy. Przykrywamy talerzykiem i zostawiamy w temperaturze pokojowej.
  2. W przeddzień, wieczorem zalewamy śliwki wędzone wodą i odstawiamy. Następnego dnia osączamy czosnek, dodajemy spod niego zakwas buraczany oraz przyprawy. Całość dokładnie blendujemy.
  3. Warzywa (oprócz: sałaty, kapusty i cebuli, którą kroimy w kosteczkę) oraz gruszkę kroimy w cieniutkie paseczki. Łososia także kroimy w paseczki.
  4. Na macie bambusowej układamy liść kapusty, wcześniej sparzonej, z wyciętymi grubymi nerwami.
  5. Od brzegu, od nas, nakładamy do połowy liścia porcję ryżu, lekko go uklepując. Następnie układamy rybę lub surimi i warzywa. Przy pomocy maty ściśle zawijamy całość, tworząc rolkę. Brzeg kapusty możemy skleić odrobiną twarożku. Pozostawiamy w macie, mocno zwiniętej. Tak samo postępujemy z pozostałymi liśćmi kapusty.
  6. Podobnie postępujemy z sałatą, wcześniej odcinamy wąskie zgrubienie z jednego z brzegów.
  7. Tuż przed podaniem rozwijamy maty i kroimy nasze shushi w średniej grubości plastry.
  8. Shushi podajemy z kiszonym czosnkiem i rzodkiewką oraz sosem śliwkowo-buraczanym.

Autorem przepisu jest blog Apetyt na kuchnię

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.