Śliwki są uznawane za owoce “rozweselające” ze względu na sporą zawartość witamin grupy B, zwłaszcza tiaminy – B1. Zaś dzięki niacynie – witaminie PP mają korzystny wpływ na układ nerwowy i sprawność intelektualną oraz łagodzą stany napięcia emocjonalnego i nerwowego. Śliwki są też dobrym źródłem tryptofanu – egzogennego aminokwasu, który jest niezbędny do produkcji serotoniny- hormonu szczęścia. Zawierają też rzadko występującą w owocach witaminę E, która jest tzw. „witaminą młodości”, opóźniającą procesy starzenia i wspomagającą płodność.
Owoce te mają też sporo składników mineralnych – potasu, żelaza, magnezu, wapnia i fosforu. Śliwki są też dobrym źródłem miedzi, która zapobiega chorobom układu krążenia, chroni serce, służy też koncentracji i dobrej pamięci, wzmacnia odporność.
W proponowanym daniu mamy śliwki „przemycone” w 2 wariantach – w knedlach, których jedzenie samo w sobie nas uszczęśliwi oraz w sosie ze świeżych śliwek, jeszcze bardziej wzmocni smak, a w efekcie uśmiech z twarzy nie zniknie 🙂
Składniki (4 porcje):
Knedle:
- 500 g ziemniaków
- 300-400 g śliwek
- 1 jajko
- 1 szklanka (ok. 150 g) mąki pszennej
- sól
Sos śliwkowy:
- 100 g śliwek
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1-2 goździki
Wykonanie:
Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Ziemniaki umyj i ugotuj w łupinkach. Po ugotowaniu przestudź i obierz. Ziemniaki przepuść przez praskę. Wymieszaj z jajkiem, mąką, szczyptą soli i połącz ręcznie w jednolitą masę. W razie potrzeby oprósz dłonie mąką (można ewentualnie dodać troszkę więcej mąki do ciasta, ale im mniej mąki, tym knedle delikatniejsze, bardziej miękkie).
Z ciasta ulep wałeczki, odrywaj po kawałku ciasta i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki rozpłaszcz na cienkie placuszki (dobrze, żeby ciasto wkoło śliwki było jak najcieńsze) i w każdym umieść śliwkę bez pestki, zlep brzegi i uformuj znowu kulkę. Zgotuj dużą ilość wody, lekko ją posól. Knedle gotuj 2–3 minuty we wrzątku (licząc od wypłynięcia na powierzchnię). Wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na talerzach, przed podaniem zlej wodę z talerzy. Podawaj z sosem ze świeżych śliwek.
Przygotuj sos – umyj śliwki, przekrój i wyjmij pestki. W małym rondelku na dno nalej wody, dorzuć przekrojone śliwki i duś pod przykryciem (mieszając, żeby owoce się nie przypaliły) aż owoce się rozpadną- około 5 minut. Na koniec dopraw miodem, cynamonem i goździkami, zagotuj. Chwilę wystudź, wyjmij goździki i zmiksuj blenderem na jednolity sos. Sos nadaje się jako dodatek do knedli, ale też do mięsa, np. pieczonego schabu.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.