Dla zapracowanych, niemających czasu na skomplikowane śniadanie, idealnym rozwiązaniem będzie energetyczny koktajl. Owoce sezonowe jak maliny można zamrozić, a potem czerpać z nich mnóstwo antyoksydantów w okresie zimowym. Jabłka czy gruszki dostępne są przez cały rok, więc mogą stanowić dobre źródło błonnika oraz mikroelementów. By wydłużyć czas uwalniania energii z owoców, warto dodać otręby i trochę zdrowych tłuszczy w postaci siemienia lnianego, orzechów włoskich czy masła orzechowego. Wówczas mamy kompletny posiłek, po którym uczucie sytości pozostanie nawet na kilka godzin.
Składniki (1 porcja):
- 150 g malin
- 1 szt. (ok. 150 g) jabłka lub gruszki
- 30 g orzechów włoskich
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka kakao naturalnego
ok. 200 ml napoju roślinnego, np. owsianego (dla konsystencji)
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.