Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Dla zapracowanych, niemających czasu na skomplikowane śniadanie, idealnym rozwiązaniem będzie energetyczny koktajl. Owoce sezonowe jak maliny można zamrozić, a potem czerpać z nich mnóstwo antyoksydantów w okresie zimowym. Jabłka czy gruszki dostępne są przez cały rok, więc mogą stanowić dobre źródło błonnika oraz mikroelementów. By wydłużyć czas uwalniania energii z owoców, warto dodać otręby i trochę zdrowych tłuszczy w postaci siemienia lnianego, orzechów włoskich czy masła orzechowego. Wówczas mamy kompletny posiłek, po którym uczucie sytości pozostanie nawet na kilka godzin.

Składniki (1 porcja):

  • 150 g malin
  • 1 szt. (ok. 150 g) jabłka lub gruszki
  • 30 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka kakao naturalnego

ok. 200 ml napoju roślinnego, np. owsianego (dla konsystencji)

 

 

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.