Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Latem, najczęstszym uprawianym sportem Polaków jest … grillowanie! 🙂 Poza mięsem z grilla warto urozmaicić swoje menu i zadbać o porcję błonnika na lepsze trawienie, beta-karotenu na bezpieczniejsze opalanie latem, potasu do utrzymania równowagi elektrolitowej w upalne dni oraz dostarczyć biesiadnikom innych cennych witamin i minerałów. To wszystko znajdziecie w naszej kolorowej sałatce z grillowanych warzyw.


Składniki (2 porcje):

  • ½ zielona cukinia
  • ½ żółta cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • natka pietruszki
  • 200 g piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra mielona
  • olej rzepakowy

Sos:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 płaskie łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Cukinię dokładnie umyj, pokrój w plastry delikatnie posyp solą i pieprzem. Bakłażana umyj, osusz, pokrój w plastry, posyp solą i zostaw na 10-15 minut, po tym czasie umyj ponownie i osusz plastry papierowym ręcznikiem. Paprykę umyj, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w grube paski. Warzywa dopraw jeszcze pieprzem i polej olejem. Grilluj na grillu elektrycznym lub na tackach na grillu opalanym węglem drzewnym.

Kurczaka pokrój w plastry dowolnej wielkości, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką i odrobiną oleju rzepakowego, przygotuj na grillu.

Składniki sosu wymieszaj trzepaczką na jednolitą emulsję. Warzywa umieść w misie, polej sosem i udekoruj natką pietruszki.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.