Latem, najczęstszym uprawianym sportem Polaków jest … grillowanie! 🙂 Poza mięsem z grilla warto urozmaicić swoje menu i zadbać o porcję błonnika na lepsze trawienie, beta-karotenu na bezpieczniejsze opalanie latem, potasu do utrzymania równowagi elektrolitowej w upalne dni oraz dostarczyć biesiadnikom innych cennych witamin i minerałów. To wszystko znajdziecie w naszej kolorowej sałatce z grillowanych warzyw.

Składniki (2 porcje):
- ½ zielona cukinia
- ½ żółta cukinia
- 1 mały bakłażan
- 1 czerwona papryka
- natka pietruszki
- 200 g piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
- papryka ostra mielona
- olej rzepakowy
Sos:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 płaskie łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Cukinię dokładnie umyj, pokrój w plastry delikatnie posyp solą i pieprzem. Bakłażana umyj, osusz, pokrój w plastry, posyp solą i zostaw na 10-15 minut, po tym czasie umyj ponownie i osusz plastry papierowym ręcznikiem. Paprykę umyj, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w grube paski. Warzywa dopraw jeszcze pieprzem i polej olejem. Grilluj na grillu elektrycznym lub na tackach na grillu opalanym węglem drzewnym.
Kurczaka pokrój w plastry dowolnej wielkości, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką i odrobiną oleju rzepakowego, przygotuj na grillu.
Składniki sosu wymieszaj trzepaczką na jednolitą emulsję. Warzywa umieść w misie, polej sosem i udekoruj natką pietruszki.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.