Najnowsze wpisy

  • Treningi na czczo – czy warto?

    Treningi na czczo – czy warto?

    Modne i powszechnie praktykowane stały się treningi, zwłaszcza odchudzające, wykonywane na czczo. Wielu trenerów zaleca bieganie kilku kilometrów zaraz po przebudzeniu i bez dostarczania jakichkolwiek substratów energetycznych. Otóż takie praktyki z dietetycznego i fizjologicznego punktu widzenia nie mają większego sensu, jeśli chodzi o skuteczność, a do tego mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. […]Czytaj więcej »
  • Skoncentruj się!

    Skoncentruj się!

    Bywają dni/tygodnie, gdy okoliczności nie sprzyjają naszym treningowym wysiłkom, i to pomimo dużego zaangażowania i dbania o pozytywny dialog wewnętrzny z naszej strony. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, poza codziennymi obowiązkami, zmagamy się przecież także z pogodą. Deszcz, śnieg i niskie temperatury zwykle nie zachęcają do kontynuowania treningów, dając przy tym dość wiarygodne usprawiedliwienie… Lecz choć […]Czytaj więcej »

Latem, najczęstszym uprawianym sportem Polaków jest … grillowanie! 🙂 Poza mięsem z grilla warto urozmaicić swoje menu i zadbać o porcję błonnika na lepsze trawienie, beta-karotenu na bezpieczniejsze opalanie latem, potasu do utrzymania równowagi elektrolitowej w upalne dni oraz dostarczyć biesiadnikom innych cennych witamin i minerałów. To wszystko znajdziecie w naszej kolorowej sałatce z grillowanych warzyw.


Składniki (2 porcje):

  • ½ zielona cukinia
  • ½ żółta cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • natka pietruszki
  • 200 g piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra mielona
  • olej rzepakowy

Sos:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 płaskie łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Cukinię dokładnie umyj, pokrój w plastry delikatnie posyp solą i pieprzem. Bakłażana umyj, osusz, pokrój w plastry, posyp solą i zostaw na 10-15 minut, po tym czasie umyj ponownie i osusz plastry papierowym ręcznikiem. Paprykę umyj, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w grube paski. Warzywa dopraw jeszcze pieprzem i polej olejem. Grilluj na grillu elektrycznym lub na tackach na grillu opalanym węglem drzewnym.

Kurczaka pokrój w plastry dowolnej wielkości, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką i odrobiną oleju rzepakowego, przygotuj na grillu.

Składniki sosu wymieszaj trzepaczką na jednolitą emulsję. Warzywa umieść w misie, polej sosem i udekoruj natką pietruszki.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.