Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Potrawa jest inspirowana kolorami jesieni i oparta w całości na polskich warzywach. Dodatki, w postaci przypraw, wzbogacają ją tworząc wyjątkową i zaskakująca kompozycję. Czerwona papryka wypełniona wyrazistym, pikantnym i bardzo aromatycznym nadzieniem jest rozgrzewającą i pożywna. Żółta papryka łączy proste i powszechnie dostępne składniki, tworząc danie pożywne i nietypowe kolorystycznie. Zielona papryka to kwintesencja świeżości, oparta na nietypowym połączeniu pozornie odmiennych smaków i konsystencji. Dodatek klasycznego pomidorowego sosu, wzbogaconego sosem sojowym i tymiankiem, doskonale uzupełnia każde zestawienie. Razem tworzą danie, które rozgrzewa wyobraźnię i pobudza ją do dalszych poszukiwań.

Czerwona

Składniki:
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 marchewki
  • 250g pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100g czerwonej fasoli z puszki
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Cebulę posiekać. Czosnek wycisnąć przez praskę, posiekać lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wlać oliwę do rondelka lub na dużą patelnię. Rozgrzać. Cebulę zeszklić na oleju. Dodać czosnek. Smażyć, ciągle mieszając przez minutę. Posolić. Dodać przyprawy: kumin, oregano, imbir, chilli. Podsmażyć chwilę, stale mieszając. Dodać marchew, pomidory, cukier, pieprz i sos sojowy. Dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodać czerwoną fasolę. Dusić przez 2 minuty. Dosolić i dopieprzyć do smaku w razie potrzeby. Papryki przekroić w poprzek na dwie, równe części. Wydrążyć gniazda nasienne. Nałożyć farsz do środka. Ułożyć na płasko w żaroodpornym naczyniu.

Żółta

Składniki:
  • 2 żółte papryki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250g pieczarek
  • 100g kapusty białej
  • 50g selera
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Cebulę posiekać. Czosnek wycisnąć przez praskę, posiekać lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pieczarki pokroić w kostkę. Kapustę drobno posiekać. Seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wlać olej do rondelka lub na dużą patelnię. Rozgrzać. Cebulę zeszklić na oleju. Dodać czosnek. Smażyć ciągle mieszając przez minutę. Posolić. Dodać pieczarki, kapustę, sos sojowy, pieprz, tymianek. Dusić pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu. Dodać starty seler i koperek. Dalej dusić przez 10 minut na małym ogniu. Dodać kurkumę i wymieszać. Papryki przekroić w poprzek na dwie, równe części. Wydrążyć gniazda nasienne. Nałożyć farsz do środka. Ułożyć na płasko w żaroodpornym naczyniu.

Zielona

Składniki:
  • 2 zielone papryki
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 gram mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Por pokroić w półkrążki. Czosnek wycisnąć przez praskę, posiekać lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cukinię pokroić w kostkę. Wlać oliwę do rondelka lub na dużą patelnię. Rozgrzać. Por zeszklić na oleju. Dodać czosnek. Smażyć, ciągle mieszając przez minutę. Posolić. Dodać szpinak, wodę, sos sojowy, gałkę muszkatołową i pieprz. Dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodać cukinię, natkę pietruszki i dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 5 minut. Papryki przekroić w poprzek na dwie, równe części. Wydrążyć gniazda nasienne. Nałożyć farsz do środka. Ułożyć na płasko w żaroodpornym naczyniu.

Sos

Składniki:
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • łyżeczka cukru
Wykonanie:

Wodę podgrzać w rondelku i rozprowadzić w niej koncentrat pomidorowy. Dodać sos sojowy, tymianek i cukier. Zagotować. Wlać do naczynia żaroodpornego, pomiędzy papryki.

Przygotowane papryki, wraz z sosem, wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez 25 minut.

Autorem przepisu jest blog Powoli. Po prostu.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.