Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Sylwester otwiera przed nami najbardziej kolorowy okres w roku. Karnawałowe szaleństwo będzie objawiało się hucznymi imprezami, koniecznie w mieniących się i błyszczących brokatem kreacjach. Co podać do jedzenia na domowe party? Proponuję kolorowe frytki z pieca z naszych polskich, sezonowych warzyw.

Królewskie trio na talerzu składa się z selera korzeniowego obfitującego w wapń, sód, fosfor, żelazo i magnez. Warto pamiętać, że seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy! Do tego proponuje podać chrupiącego buraka dzięki któremu mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy nowotworom. A dla prawidłowego funkcjonowania wzroku i przeciw zmarszczkom warto pochrupać marchewkę.

Kolorowe frytki z warzyw

Składniki:
  • 1 duży burak
  • 1 duży korzeń selera
  • 2 grube marchewki
  • Sól himalajska
  • Olej rzepakowy

Sos

Składniki:
  • jogurt grecki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • cukier trzcinowy do smaku
  • szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

Warzywa umyć, ubrać i pokroić w paski. Warzywne frytki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Kolorowe frytki należy posolić i delikatnie skropić olejem rzepakowym. Wszystko pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym.

Kolorowe frytki z warzyw to najprostsze, najszybsze, najzdrowsze, a zarazem najbardziej efektowne danie, nadające się na karnawałowe imprezy. Upieczone warzywa smakują pysznie zarówno podane na ciepło jak i na zimno.

Autorem przepisu jest blog Nieidealnaanna.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.