Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Sylwester otwiera przed nami najbardziej kolorowy okres w roku. Karnawałowe szaleństwo będzie objawiało się hucznymi imprezami, koniecznie w mieniących się i błyszczących brokatem kreacjach. Co podać do jedzenia na domowe party? Proponuję kolorowe frytki z pieca z naszych polskich, sezonowych warzyw.

Królewskie trio na talerzu składa się z selera korzeniowego obfitującego w wapń, sód, fosfor, żelazo i magnez. Warto pamiętać, że seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy! Do tego proponuje podać chrupiącego buraka dzięki któremu mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy nowotworom. A dla prawidłowego funkcjonowania wzroku i przeciw zmarszczkom warto pochrupać marchewkę.

Kolorowe frytki z warzyw

Składniki:
  • 1 duży burak
  • 1 duży korzeń selera
  • 2 grube marchewki
  • Sól himalajska
  • Olej rzepakowy

Sos

Składniki:
  • jogurt grecki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • cukier trzcinowy do smaku
  • szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

Warzywa umyć, ubrać i pokroić w paski. Warzywne frytki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Kolorowe frytki należy posolić i delikatnie skropić olejem rzepakowym. Wszystko pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym.

Kolorowe frytki z warzyw to najprostsze, najszybsze, najzdrowsze, a zarazem najbardziej efektowne danie, nadające się na karnawałowe imprezy. Upieczone warzywa smakują pysznie zarówno podane na ciepło jak i na zimno.

Autorem przepisu jest blog Nieidealnaanna.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.