Sylwester otwiera przed nami najbardziej kolorowy okres w roku. Karnawałowe szaleństwo będzie objawiało się hucznymi imprezami, koniecznie w mieniących się i błyszczących brokatem kreacjach. Co podać do jedzenia na domowe party? Proponuję kolorowe frytki z pieca z naszych polskich, sezonowych warzyw.
Królewskie trio na talerzu składa się z selera korzeniowego obfitującego w wapń, sód, fosfor, żelazo i magnez. Warto pamiętać, że seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy! Do tego proponuje podać chrupiącego buraka dzięki któremu mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy nowotworom. A dla prawidłowego funkcjonowania wzroku i przeciw zmarszczkom warto pochrupać marchewkę.
Kolorowe frytki z warzyw
Składniki:
- 1 duży burak
- 1 duży korzeń selera
- 2 grube marchewki
- Sól himalajska
- Olej rzepakowy
Sos
Składniki:
- jogurt grecki
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka octu jabłkowego
- cukier trzcinowy do smaku
- szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
Warzywa umyć, ubrać i pokroić w paski. Warzywne frytki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Kolorowe frytki należy posolić i delikatnie skropić olejem rzepakowym. Wszystko pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym.
Kolorowe frytki z warzyw to najprostsze, najszybsze, najzdrowsze, a zarazem najbardziej efektowne danie, nadające się na karnawałowe imprezy. Upieczone warzywa smakują pysznie zarówno podane na ciepło jak i na zimno.
Autorem przepisu jest blog Nieidealnaanna.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.