Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Sylwester otwiera przed nami najbardziej kolorowy okres w roku. Karnawałowe szaleństwo będzie objawiało się hucznymi imprezami, koniecznie w mieniących się i błyszczących brokatem kreacjach. Co podać do jedzenia na domowe party? Proponuję kolorowe frytki z pieca z naszych polskich, sezonowych warzyw.

Królewskie trio na talerzu składa się z selera korzeniowego obfitującego w wapń, sód, fosfor, żelazo i magnez. Warto pamiętać, że seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy! Do tego proponuje podać chrupiącego buraka dzięki któremu mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy nowotworom. A dla prawidłowego funkcjonowania wzroku i przeciw zmarszczkom warto pochrupać marchewkę.

Kolorowe frytki z warzyw

Składniki:
  • 1 duży burak
  • 1 duży korzeń selera
  • 2 grube marchewki
  • Sól himalajska
  • Olej rzepakowy

Sos

Składniki:
  • jogurt grecki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • cukier trzcinowy do smaku
  • szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

Warzywa umyć, ubrać i pokroić w paski. Warzywne frytki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Kolorowe frytki należy posolić i delikatnie skropić olejem rzepakowym. Wszystko pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym.

Kolorowe frytki z warzyw to najprostsze, najszybsze, najzdrowsze, a zarazem najbardziej efektowne danie, nadające się na karnawałowe imprezy. Upieczone warzywa smakują pysznie zarówno podane na ciepło jak i na zimno.

Autorem przepisu jest blog Nieidealnaanna.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.