Najnowsze wpisy

  • Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Zdrowa dieta, bogata szczególnie w warzywa i owoce nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie fizyczne – jak wskazują specjaliści, to również klucz do dobrego samopoczucia i sposób na poprawę nastroju. W poprzednim artykule wspomniałam o doskonałym wpływie wit. C na naszą odporność, jak i poprawę humoru. Jej bogatym źródłem są rodzime warzywa i owoce. Kolejnym […]Czytaj więcej »
  • „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    Gdy jesteśmy głodni często stajemy się rozdrażnieni, a nasza energia i koncentracja znacznie się osłabiają. Dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego niezwykle ważne są  przede wszystkim węglowodany, których źródłem są m.in. świeże warzywa i owoce. Spożywane na surowo dostarczają energii oraz nawadniają organizm. Są także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na […]Czytaj więcej »

To sezonowe danie idealnie sprawdzi się jako obiad, który można zabrać do pracy, a jednocześnie dobrze zbilansowany posiłek przedtreningowy. Zawiera duże ilości węglowodanów, ale i zdrowe tłuszcze, dzięki którym energia będzie systematycznie uwalniana, nie powodując spadków energetycznych czy dyskomfortu podczas wysiłku.

Dynię można wykorzystać w postaci miąższu, a także jej pestki, które są skarbnicą nie tylko zdrowych kwasów tłuszczowych, ale i wielu innych cennych składników, jak witaminy A, E, C, witamin z grupy B, a także żelaza i magnezu. Imbir posiada natomiast właściwości rozgrzewające, a tym samym przyspieszające metabolizm, więc jego dodatek do potraw sprawdzi się u osób walczących ze zbędnymi kilogramami.

Składniki (1 porcja):

  • 2 szklanki surowej dyni (ok. 350 g)
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka korzeń
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ pęczka świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • imbir sproszkowany lub świeży korzeń (ok. 2-3 cm)
  • sól, pieprz do smaku
  • pestki dyni, nasiona słonecznika i siemię lniane

 

Dynię obierz, pokrójna mniejsze kawałki i upiecz w piekarniku wraz z marchewką i pietruszką. Kiedy warzywa będą miękkie, przełóż do garnka z dodatkiem bulionu warzywnego lub mięsnego i zblenduj na kremową konsystencję. Dodaj przeciśnięty czosnek i imbir, dopraw do smaku. Na suchej patelni lekko podpraż pestki dyni i ziarna siemienia lnianego, posyp krem. Na koniec udekoruj świeżą kolendrą, ewentualnie natką pietruszki.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.