Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

To sezonowe danie idealnie sprawdzi się jako obiad, który można zabrać do pracy, a jednocześnie dobrze zbilansowany posiłek przedtreningowy. Zawiera duże ilości węglowodanów, ale i zdrowe tłuszcze, dzięki którym energia będzie systematycznie uwalniana, nie powodując spadków energetycznych czy dyskomfortu podczas wysiłku.

Dynię można wykorzystać w postaci miąższu, a także jej pestki, które są skarbnicą nie tylko zdrowych kwasów tłuszczowych, ale i wielu innych cennych składników, jak witaminy A, E, C, witamin z grupy B, a także żelaza i magnezu. Imbir posiada natomiast właściwości rozgrzewające, a tym samym przyspieszające metabolizm, więc jego dodatek do potraw sprawdzi się u osób walczących ze zbędnymi kilogramami.

Składniki (1 porcja):

  • 2 szklanki surowej dyni (ok. 350 g)
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka korzeń
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ pęczka świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • imbir sproszkowany lub świeży korzeń (ok. 2-3 cm)
  • sól, pieprz do smaku
  • pestki dyni, nasiona słonecznika i siemię lniane

 

Dynię obierz, pokrójna mniejsze kawałki i upiecz w piekarniku wraz z marchewką i pietruszką. Kiedy warzywa będą miękkie, przełóż do garnka z dodatkiem bulionu warzywnego lub mięsnego i zblenduj na kremową konsystencję. Dodaj przeciśnięty czosnek i imbir, dopraw do smaku. Na suchej patelni lekko podpraż pestki dyni i ziarna siemienia lnianego, posyp krem. Na koniec udekoruj świeżą kolendrą, ewentualnie natką pietruszki.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.