Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

To sezonowe danie idealnie sprawdzi się jako obiad, który można zabrać do pracy, a jednocześnie dobrze zbilansowany posiłek przedtreningowy. Zawiera duże ilości węglowodanów, ale i zdrowe tłuszcze, dzięki którym energia będzie systematycznie uwalniana, nie powodując spadków energetycznych czy dyskomfortu podczas wysiłku.

Dynię można wykorzystać w postaci miąższu, a także jej pestki, które są skarbnicą nie tylko zdrowych kwasów tłuszczowych, ale i wielu innych cennych składników, jak witaminy A, E, C, witamin z grupy B, a także żelaza i magnezu. Imbir posiada natomiast właściwości rozgrzewające, a tym samym przyspieszające metabolizm, więc jego dodatek do potraw sprawdzi się u osób walczących ze zbędnymi kilogramami.

Składniki (1 porcja):

  • 2 szklanki surowej dyni (ok. 350 g)
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka korzeń
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ pęczka świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • imbir sproszkowany lub świeży korzeń (ok. 2-3 cm)
  • sól, pieprz do smaku
  • pestki dyni, nasiona słonecznika i siemię lniane

 

Dynię obierz, pokrójna mniejsze kawałki i upiecz w piekarniku wraz z marchewką i pietruszką. Kiedy warzywa będą miękkie, przełóż do garnka z dodatkiem bulionu warzywnego lub mięsnego i zblenduj na kremową konsystencję. Dodaj przeciśnięty czosnek i imbir, dopraw do smaku. Na suchej patelni lekko podpraż pestki dyni i ziarna siemienia lnianego, posyp krem. Na koniec udekoruj świeżą kolendrą, ewentualnie natką pietruszki.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.