Najnowsze wpisy

  • Treningi na czczo – czy warto?

    Treningi na czczo – czy warto?

    Modne i powszechnie praktykowane stały się treningi, zwłaszcza odchudzające, wykonywane na czczo. Wielu trenerów zaleca bieganie kilku kilometrów zaraz po przebudzeniu i bez dostarczania jakichkolwiek substratów energetycznych. Otóż takie praktyki z dietetycznego i fizjologicznego punktu widzenia nie mają większego sensu, jeśli chodzi o skuteczność, a do tego mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. […]Czytaj więcej »
  • Skoncentruj się!

    Skoncentruj się!

    Bywają dni/tygodnie, gdy okoliczności nie sprzyjają naszym treningowym wysiłkom, i to pomimo dużego zaangażowania i dbania o pozytywny dialog wewnętrzny z naszej strony. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, poza codziennymi obowiązkami, zmagamy się przecież także z pogodą. Deszcz, śnieg i niskie temperatury zwykle nie zachęcają do kontynuowania treningów, dając przy tym dość wiarygodne usprawiedliwienie… Lecz choć […]Czytaj więcej »

To sezonowe danie idealnie sprawdzi się jako obiad, który można zabrać do pracy, a jednocześnie dobrze zbilansowany posiłek przedtreningowy. Zawiera duże ilości węglowodanów, ale i zdrowe tłuszcze, dzięki którym energia będzie systematycznie uwalniana, nie powodując spadków energetycznych czy dyskomfortu podczas wysiłku.

Dynię można wykorzystać w postaci miąższu, a także jej pestki, które są skarbnicą nie tylko zdrowych kwasów tłuszczowych, ale i wielu innych cennych składników, jak witaminy A, E, C, witamin z grupy B, a także żelaza i magnezu. Imbir posiada natomiast właściwości rozgrzewające, a tym samym przyspieszające metabolizm, więc jego dodatek do potraw sprawdzi się u osób walczących ze zbędnymi kilogramami.

Składniki (1 porcja):

  • 2 szklanki surowej dyni (ok. 350 g)
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka korzeń
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ pęczka świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • imbir sproszkowany lub świeży korzeń (ok. 2-3 cm)
  • sól, pieprz do smaku
  • pestki dyni, nasiona słonecznika i siemię lniane

 

Dynię obierz, pokrójna mniejsze kawałki i upiecz w piekarniku wraz z marchewką i pietruszką. Kiedy warzywa będą miękkie, przełóż do garnka z dodatkiem bulionu warzywnego lub mięsnego i zblenduj na kremową konsystencję. Dodaj przeciśnięty czosnek i imbir, dopraw do smaku. Na suchej patelni lekko podpraż pestki dyni i ziarna siemienia lnianego, posyp krem. Na koniec udekoruj świeżą kolendrą, ewentualnie natką pietruszki.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.