Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

To sezonowe danie idealnie sprawdzi się jako obiad, który można zabrać do pracy, a jednocześnie dobrze zbilansowany posiłek przedtreningowy. Zawiera duże ilości węglowodanów, ale i zdrowe tłuszcze, dzięki którym energia będzie systematycznie uwalniana, nie powodując spadków energetycznych czy dyskomfortu podczas wysiłku.

Dynię można wykorzystać w postaci miąższu, a także jej pestki, które są skarbnicą nie tylko zdrowych kwasów tłuszczowych, ale i wielu innych cennych składników, jak witaminy A, E, C, witamin z grupy B, a także żelaza i magnezu. Imbir posiada natomiast właściwości rozgrzewające, a tym samym przyspieszające metabolizm, więc jego dodatek do potraw sprawdzi się u osób walczących ze zbędnymi kilogramami.

Składniki (1 porcja):

  • 2 szklanki surowej dyni (ok. 350 g)
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka korzeń
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ pęczka świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • imbir sproszkowany lub świeży korzeń (ok. 2-3 cm)
  • sól, pieprz do smaku
  • pestki dyni, nasiona słonecznika i siemię lniane

 

Dynię obierz, pokrójna mniejsze kawałki i upiecz w piekarniku wraz z marchewką i pietruszką. Kiedy warzywa będą miękkie, przełóż do garnka z dodatkiem bulionu warzywnego lub mięsnego i zblenduj na kremową konsystencję. Dodaj przeciśnięty czosnek i imbir, dopraw do smaku. Na suchej patelni lekko podpraż pestki dyni i ziarna siemienia lnianego, posyp krem. Na koniec udekoruj świeżą kolendrą, ewentualnie natką pietruszki.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.