Najnowsze wpisy

  • Warzywa i owoce – kolorowo, na zdrowie!

    Warzywa i owoce – kolorowo, na zdrowie!

    Warzywa i owoce – smaczne, niskokaloryczne, sycące, a przede wszystkim zdrowe. Mogą stanowić kolorowy dodatek do posiłku bądź samodzielną przekąskę między posiłkami. Warto zadbać o to, by warzywa i owoce gościły na naszych stołach pięć razy dziennie! Zdrowie na piątkę z plusem! Warzywa i owoce – stanowią źródło wielu ważnych dla nas składników pokarmowych, m.in. […]Czytaj więcej »
  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »

Na Podlasiu z którego pochodzę, na Wigilii serwowano barszcz czerwony w jego płynnej formie, taki do kubka. Miał służyć do popicia postnych uszek lub pierogów. Jako mama małych dzieci, staram się rozsądnie podchodzić do odżywania , nawet w czasie Świąt. Stąd pomysł, by barszcz wigilijny zastąpić pełnowartościowym kremem z pieczonych buraków.  Dlaczego warto spożywać buraki ? Są bombą witamin i minerałów. Wzmacniają organizm, chronią przed anemią, oraz wzmacniają nasz układ odpornościowy. Buraki to źródło młodości, płodności (kwas foliowy) oraz idealny element diety dla osób po nowotworze.  Po porcji pożywnego kremu z pieczonych buraków, serce mamy mniej boli, gdy widzi że przez najbliższe trzy dni w ruch pójdą również słodycze…

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • około 0.5 litra bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • sól himalajska do smaku
  • rozmaryn

 

Przygotowanie:

Umyte, obrane i pokrojone w kostkę buraki wraz z cukinia i cebulą wkładam do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypuję delikatnie solą. Piekę pod przykryciem około 40 minut w 180 stopniach. W międzyczasie gotuję bulion z włoszczyzny. Odcedzam warzywa i zostawiam wywar.  Posiekany czosnek podsmażam na patelni . Dodam, go w czasie miksowania warzyw na gładką masę. Po ostudzeniu upieczonych warzyw blenduje je wraz z wywarem, tak aby nadać zupie kremowej konsystencji.  Wszystko posypuje delikatnie rozmarynem, który dodaje kremowi z pieczonych buraków świątecznej szlachetności i niesamowitego aromatu. W wersji klasycznej proponuje podać do tego czosnkowe grzanki z chleba, ale w czasie Świąt to niepotrzebne kalorie. Krem z pieczonych buraków podajemy w małych miseczkach, jest bardzo syty.

Autorem przepisu jest blog Nieidealnaanna.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.