Najnowsze wpisy

  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »
  • Ciąża – i co dalej? Jak trenować bezpiecznie dla siebie i dziecka

    Ciąża – i co dalej? Jak trenować bezpiecznie dla siebie i dziecka

    1. Zdobądź zielone światło. Ćwiczenia w ciąży są nie tylko możliwe, ale wręcz wskazane. Kiedy już wiesz, że spodziewasz się dziecka, przed rozpoczęciem jakiejkolwiek aktywności upewnij się jednak u swojego lekarza prowadzącego, że w Twoim przypadku nie ma przeciwskazań, a ciąża jest fizjologiczna. Chodź regularnie na badania kontrolne, aby mieć pewność, że wszystko przebiega prawidłowo. […]Czytaj więcej »

Na Podlasiu z którego pochodzę, na Wigilii serwowano barszcz czerwony w jego płynnej formie, taki do kubka. Miał służyć do popicia postnych uszek lub pierogów. Jako mama małych dzieci, staram się rozsądnie podchodzić do odżywania , nawet w czasie Świąt. Stąd pomysł, by barszcz wigilijny zastąpić pełnowartościowym kremem z pieczonych buraków.  Dlaczego warto spożywać buraki ? Są bombą witamin i minerałów. Wzmacniają organizm, chronią przed anemią, oraz wzmacniają nasz układ odpornościowy. Buraki to źródło młodości, płodności (kwas foliowy) oraz idealny element diety dla osób po nowotworze.  Po porcji pożywnego kremu z pieczonych buraków, serce mamy mniej boli, gdy widzi że przez najbliższe trzy dni w ruch pójdą również słodycze…

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • około 0.5 litra bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • sól himalajska do smaku
  • rozmaryn

 

Przygotowanie:

Umyte, obrane i pokrojone w kostkę buraki wraz z cukinia i cebulą wkładam do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypuję delikatnie solą. Piekę pod przykryciem około 40 minut w 180 stopniach. W międzyczasie gotuję bulion z włoszczyzny. Odcedzam warzywa i zostawiam wywar.  Posiekany czosnek podsmażam na patelni . Dodam, go w czasie miksowania warzyw na gładką masę. Po ostudzeniu upieczonych warzyw blenduje je wraz z wywarem, tak aby nadać zupie kremowej konsystencji.  Wszystko posypuje delikatnie rozmarynem, który dodaje kremowi z pieczonych buraków świątecznej szlachetności i niesamowitego aromatu. W wersji klasycznej proponuje podać do tego czosnkowe grzanki z chleba, ale w czasie Świąt to niepotrzebne kalorie. Krem z pieczonych buraków podajemy w małych miseczkach, jest bardzo syty.

Autorem przepisu jest blog Nieidealnaanna.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.