Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Zielona barwa jest zasługą chlorofilu, który ma budowę niemal identyczną jak cząsteczka hemoglobiny, tylko zamiast atomu żelaza w centrum cząsteczki jest atom magnezu. Zielone warzywa są też dobrym źródłem żelaza oraz kwasu foliowego. Znajdziemy w nich też sporo witaminy C i B6.

Soczewica jako warzywo strączkowe jest dobrym źródłem wartościowego białka. Zielone warzywa mają dużo błonnika, który wspomaga trawienie i wzmaga uczucie sytości. Oczyszczają orgazm z toksyn, działają odtruwająco. Warzywa zielone wpływają korzystnie na samopoczucie i dodają energii oraz poprawiają koncentrację.

W jednej miseczce zupy w pięknym zielonym kolorze możemy przemycić mnóstwo wartości odżywczych. Nawet jeśli nie przepadasz za którymś z tych warzyw, to zupa krem jest dobrym sposobem, aby się z nim oswoić, gdyż żadna z jarzynek w tym miksie nie dominuje smakiem, a świetnie się razem komponują.

 

Składniki (4-6 porcji):

  • 1 brokuł
  • 4 garście szpinaku
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 por – część zielona
  • 1 mała zielona cukinia
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • słodka papryka

Wykonanie:

Soczewicę zalej zimną wodą i odstaw na minimum godzinę. Następnie przepłucz soczewicę i zalej nową wodą, gotuj około 20-30 minut. Odsącz ugotowaną soczewicę, odłóż około 4 łyżek.

Brokuł umyj i podziel na różyczki. Pora umyj i oczyść. Umyj też szpinak i cukinię (nie obieraj). Zalej brokuł około 1 litrem wody, gotuj około 10 minut, dodaj cukinię, pora i szpinak, gotuj kolejne 10-15 minut.

Ugotowane warzywa odstaw na chwilę do wystudzenia, dodaj olej, soczewicę i zmiksuj na krem. Dopraw zupę solą, pieprzem i ziołami. Odłożone 4 łyżki soczewicy rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem i posmarowanej olejem, posyp papryką i upraż w rozgrzanym piekarniku (do około 200 stopni) przez 5-10 minut. Zupę przed podaniem podgrzej i podawaj posypaną uprażoną soczewicą.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.