Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Zielona barwa jest zasługą chlorofilu, który ma budowę niemal identyczną jak cząsteczka hemoglobiny, tylko zamiast atomu żelaza w centrum cząsteczki jest atom magnezu. Zielone warzywa są też dobrym źródłem żelaza oraz kwasu foliowego. Znajdziemy w nich też sporo witaminy C i B6.

Soczewica jako warzywo strączkowe jest dobrym źródłem wartościowego białka. Zielone warzywa mają dużo błonnika, który wspomaga trawienie i wzmaga uczucie sytości. Oczyszczają orgazm z toksyn, działają odtruwająco. Warzywa zielone wpływają korzystnie na samopoczucie i dodają energii oraz poprawiają koncentrację.

W jednej miseczce zupy w pięknym zielonym kolorze możemy przemycić mnóstwo wartości odżywczych. Nawet jeśli nie przepadasz za którymś z tych warzyw, to zupa krem jest dobrym sposobem, aby się z nim oswoić, gdyż żadna z jarzynek w tym miksie nie dominuje smakiem, a świetnie się razem komponują.

 

Składniki (4-6 porcji):

  • 1 brokuł
  • 4 garście szpinaku
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 por – część zielona
  • 1 mała zielona cukinia
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • słodka papryka

Wykonanie:

Soczewicę zalej zimną wodą i odstaw na minimum godzinę. Następnie przepłucz soczewicę i zalej nową wodą, gotuj około 20-30 minut. Odsącz ugotowaną soczewicę, odłóż około 4 łyżek.

Brokuł umyj i podziel na różyczki. Pora umyj i oczyść. Umyj też szpinak i cukinię (nie obieraj). Zalej brokuł około 1 litrem wody, gotuj około 10 minut, dodaj cukinię, pora i szpinak, gotuj kolejne 10-15 minut.

Ugotowane warzywa odstaw na chwilę do wystudzenia, dodaj olej, soczewicę i zmiksuj na krem. Dopraw zupę solą, pieprzem i ziołami. Odłożone 4 łyżki soczewicy rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem i posmarowanej olejem, posyp papryką i upraż w rozgrzanym piekarniku (do około 200 stopni) przez 5-10 minut. Zupę przed podaniem podgrzej i podawaj posypaną uprażoną soczewicą.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.