Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

W moim rodzinnym domu na świątecznym stole królują tradycyjne dania – barszcz czerwony z uszkami lub zupa grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami, bigos taty i ryby. Nigdy nie robiliśmy krokietów, a ja je uwielbiam i miałam je okazję jeść wiele razy u znajomych. Zawsze robione są krokiety z kapustą i grzybami a ja postanowiłam przygotować na świąteczny stół wersję z bigosem. Takie połączenie wszystkiego co lubię i wykorzystanie takie troszkę mało oczywiste ukochanego bigosu.

Farsz

Składniki:

  • 800 g kiszonej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • 300 g pieczarek
  • 3 łyżki suszonej cebuli
  • 5 suszonych śliwek
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

Naleśniki

Składniki:
  • 350 ml wody gazowanej
  • 350 ml mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 400 g mąki pszennej
  • olej do smażenia
Dodatkowo:
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • bułka tarta
Przygotowanie:
  1. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę, następnie je odsączamy i drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Suszone śliwki drobno kroimy. Kapustę kiszoną drobno szatkujemy.
  2. Do garnka wkładamy kapustę i zalewamy ją wodą (pół szklanki wystarczy, w razie potrzeby dolewamy wodę w trakcie gotowania). Dodajemy suszone grzyby i pieczarki oraz liść laurowy. Wsypujemy suszoną cebulę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem w sumie dwie godziny.
  3. Pod koniec gotowania dodajemy suszone śliwki i przyprawiamy bigos do smaku solą i pieprzem.
  4. Przygotowujemy naleśniki – do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i miksujemy mikserem, aż składniki się dobrze połączą. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy naleśniki, podczas smażenia nie rumienimy ich zbyt mocno.
  5. Na każdy naleśnik nakładamy porcję kapusty i zawijamy.
  6. Naleśniki obtaczamy w panierce –  najpierw w rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka a potem w bułce tartej.
  7. Smażymy krokiety na patelni z olejem na rumiano. Krokiety z bigosem możemy podać w towarzystwie barszczu czerwonego.

Autorem przepisu jest blog Kulinarna Maniusia.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.