Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

W moim rodzinnym domu na świątecznym stole królują tradycyjne dania – barszcz czerwony z uszkami lub zupa grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami, bigos taty i ryby. Nigdy nie robiliśmy krokietów, a ja je uwielbiam i miałam je okazję jeść wiele razy u znajomych. Zawsze robione są krokiety z kapustą i grzybami a ja postanowiłam przygotować na świąteczny stół wersję z bigosem. Takie połączenie wszystkiego co lubię i wykorzystanie takie troszkę mało oczywiste ukochanego bigosu.

Farsz

Składniki:

  • 800 g kiszonej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • 300 g pieczarek
  • 3 łyżki suszonej cebuli
  • 5 suszonych śliwek
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

Naleśniki

Składniki:
  • 350 ml wody gazowanej
  • 350 ml mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 400 g mąki pszennej
  • olej do smażenia
Dodatkowo:
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • bułka tarta
Przygotowanie:
  1. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę, następnie je odsączamy i drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Suszone śliwki drobno kroimy. Kapustę kiszoną drobno szatkujemy.
  2. Do garnka wkładamy kapustę i zalewamy ją wodą (pół szklanki wystarczy, w razie potrzeby dolewamy wodę w trakcie gotowania). Dodajemy suszone grzyby i pieczarki oraz liść laurowy. Wsypujemy suszoną cebulę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem w sumie dwie godziny.
  3. Pod koniec gotowania dodajemy suszone śliwki i przyprawiamy bigos do smaku solą i pieprzem.
  4. Przygotowujemy naleśniki – do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i miksujemy mikserem, aż składniki się dobrze połączą. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy naleśniki, podczas smażenia nie rumienimy ich zbyt mocno.
  5. Na każdy naleśnik nakładamy porcję kapusty i zawijamy.
  6. Naleśniki obtaczamy w panierce –  najpierw w rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka a potem w bułce tartej.
  7. Smażymy krokiety na patelni z olejem na rumiano. Krokiety z bigosem możemy podać w towarzystwie barszczu czerwonego.

Autorem przepisu jest blog Kulinarna Maniusia.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.