W moim rodzinnym domu na świątecznym stole królują tradycyjne dania – barszcz czerwony z uszkami lub zupa grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami, bigos taty i ryby. Nigdy nie robiliśmy krokietów, a ja je uwielbiam i miałam je okazję jeść wiele razy u znajomych. Zawsze robione są krokiety z kapustą i grzybami a ja postanowiłam przygotować na świąteczny stół wersję z bigosem. Takie połączenie wszystkiego co lubię i wykorzystanie takie troszkę mało oczywiste ukochanego bigosu.
Farsz
Składniki:
- 800 g kiszonej kapusty
- garść suszonych grzybów
- 300 g pieczarek
- 3 łyżki suszonej cebuli
- 5 suszonych śliwek
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
Naleśniki
Składniki:
- 350 ml wody gazowanej
- 350 ml mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- 400 g mąki pszennej
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- 2 jajka
- 5 łyżek mleka
- bułka tarta
Przygotowanie:
- Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę, następnie je odsączamy i drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Suszone śliwki drobno kroimy. Kapustę kiszoną drobno szatkujemy.
- Do garnka wkładamy kapustę i zalewamy ją wodą (pół szklanki wystarczy, w razie potrzeby dolewamy wodę w trakcie gotowania). Dodajemy suszone grzyby i pieczarki oraz liść laurowy. Wsypujemy suszoną cebulę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem w sumie dwie godziny.
- Pod koniec gotowania dodajemy suszone śliwki i przyprawiamy bigos do smaku solą i pieprzem.
- Przygotowujemy naleśniki – do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i miksujemy mikserem, aż składniki się dobrze połączą. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy naleśniki, podczas smażenia nie rumienimy ich zbyt mocno.
- Na każdy naleśnik nakładamy porcję kapusty i zawijamy.
- Naleśniki obtaczamy w panierce – najpierw w rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka a potem w bułce tartej.
- Smażymy krokiety na patelni z olejem na rumiano. Krokiety z bigosem możemy podać w towarzystwie barszczu czerwonego.
Autorem przepisu jest blog Kulinarna Maniusia.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.