Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Okres przedwiośnia to świetny sezon na kiszonki. Kapusta czy ogórki w takiej formie smakują wtedy najlepiej, a także dostarczają cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Występujące w nich wit. C, wit. z grupy B, wapń, magnez, fosfor i potas to samo dobro, a wytworzony podczas fermentacji dobroczynny kwas mlekowy (probiotyk), korzystnie wpływa na rozwój mikrobioty jelitowej poprawiając trawienie oraz wchłanianie produktów przemiany materii. To wprost cud natury!

Składniki (4-6 porcji):

  • 400g kiszonej kapusty
  • 4-5 ziemniaków
  • 150g wędzonego, chudego, surowego boczku
  • 2 litry wody
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • ok. 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu,
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka suszonego majeranku

Wykonanie:

Do garnka z wodą włóż obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera oraz cebulę, dodaj też liść laurowy i ziele angielskie, sól i ugotuj wywar warzywny. Na patelni podduś pokrojony w kostkę boczek. Przełóż do wywaru. Ziemniaki obierz i pokrój w dość grubą kostkę, wrzuć do wywaru i gotuj ok. 10-12 minut do miękkości, pod przykryciem.

Dorzuć kapustę, kminek i majeranek i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut. Dopraw pieprzem i ew. jeszcze odrobiną soli jak będzie trzeba. Wyjmij selera, pietruszkę i cebulę – ich już nie używamy – natomiast marchewkę pokrój drobno lub zetrzyj na tarce i dodaj do zupy.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.