Najnowsze wpisy

  • Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Johann Wolfgang von Goethe, jeden z najwybitniejszych poetów w historii, przekonywał, że „Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe”. Trudno znaleźć lepsze słowa opisujące chęć rozpoczęcia sportowej aktywności. Początkowy zapał i oczekiwanie na szybkie rezultaty mogą niestety zostać skutecznie zneutralizowane przez konieczność zaplanowania kolejnych treningów i uwzględniania w swoim planie regularnych ćwiczeń. Prawdą jest to, […]Czytaj więcej »
  • Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    1. Zasada wszystko albo nic – zaplanowałeś, że będziesz ćwiczyć trzy razy w tygodniu, ale w poniedziałek nie dałeś rady, bo spotkanie w pracy się przedłużyło, więc zrezygnowany odpuszczasz już cały tydzień treningowy? Obiecałaś sobie, że będziesz trzymać odpowiednią dietę, skoro rozpoczęłaś treningi, ale tort bezowy na urodzinach syna był silniejszy niż wola, zatem rozczarowana […]Czytaj więcej »

Okres przedwiośnia to świetny sezon na kiszonki. Kapusta czy ogórki w takiej formie smakują wtedy najlepiej, a także dostarczają cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Występujące w nich wit. C, wit. z grupy B, wapń, magnez, fosfor i potas to samo dobro, a wytworzony podczas fermentacji dobroczynny kwas mlekowy (probiotyk), korzystnie wpływa na rozwój mikrobioty jelitowej poprawiając trawienie oraz wchłanianie produktów przemiany materii. To wprost cud natury!

Składniki (4-6 porcji):

  • 400g kiszonej kapusty
  • 4-5 ziemniaków
  • 150g wędzonego, chudego, surowego boczku
  • 2 litry wody
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • ok. 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu,
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka suszonego majeranku

Wykonanie:

Do garnka z wodą włóż obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera oraz cebulę, dodaj też liść laurowy i ziele angielskie, sól i ugotuj wywar warzywny. Na patelni podduś pokrojony w kostkę boczek. Przełóż do wywaru. Ziemniaki obierz i pokrój w dość grubą kostkę, wrzuć do wywaru i gotuj ok. 10-12 minut do miękkości, pod przykryciem.

Dorzuć kapustę, kminek i majeranek i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut. Dopraw pieprzem i ew. jeszcze odrobiną soli jak będzie trzeba. Wyjmij selera, pietruszkę i cebulę – ich już nie używamy – natomiast marchewkę pokrój drobno lub zetrzyj na tarce i dodaj do zupy.