Najnowsze wpisy

  • Treningi na czczo – czy warto?

    Treningi na czczo – czy warto?

    Modne i powszechnie praktykowane stały się treningi, zwłaszcza odchudzające, wykonywane na czczo. Wielu trenerów zaleca bieganie kilku kilometrów zaraz po przebudzeniu i bez dostarczania jakichkolwiek substratów energetycznych. Otóż takie praktyki z dietetycznego i fizjologicznego punktu widzenia nie mają większego sensu, jeśli chodzi o skuteczność, a do tego mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. […]Czytaj więcej »
  • Skoncentruj się!

    Skoncentruj się!

    Bywają dni/tygodnie, gdy okoliczności nie sprzyjają naszym treningowym wysiłkom, i to pomimo dużego zaangażowania i dbania o pozytywny dialog wewnętrzny z naszej strony. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, poza codziennymi obowiązkami, zmagamy się przecież także z pogodą. Deszcz, śnieg i niskie temperatury zwykle nie zachęcają do kontynuowania treningów, dając przy tym dość wiarygodne usprawiedliwienie… Lecz choć […]Czytaj więcej »

Okres przedwiośnia to świetny sezon na kiszonki. Kapusta czy ogórki w takiej formie smakują wtedy najlepiej, a także dostarczają cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Występujące w nich wit. C, wit. z grupy B, wapń, magnez, fosfor i potas to samo dobro, a wytworzony podczas fermentacji dobroczynny kwas mlekowy (probiotyk), korzystnie wpływa na rozwój mikrobioty jelitowej poprawiając trawienie oraz wchłanianie produktów przemiany materii. To wprost cud natury!

Składniki (4-6 porcji):

  • 400g kiszonej kapusty
  • 4-5 ziemniaków
  • 150g wędzonego, chudego, surowego boczku
  • 2 litry wody
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • ok. 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu,
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka suszonego majeranku

Wykonanie:

Do garnka z wodą włóż obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera oraz cebulę, dodaj też liść laurowy i ziele angielskie, sól i ugotuj wywar warzywny. Na patelni podduś pokrojony w kostkę boczek. Przełóż do wywaru. Ziemniaki obierz i pokrój w dość grubą kostkę, wrzuć do wywaru i gotuj ok. 10-12 minut do miękkości, pod przykryciem.

Dorzuć kapustę, kminek i majeranek i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut. Dopraw pieprzem i ew. jeszcze odrobiną soli jak będzie trzeba. Wyjmij selera, pietruszkę i cebulę – ich już nie używamy – natomiast marchewkę pokrój drobno lub zetrzyj na tarce i dodaj do zupy.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.