Propozycja na kolację, by zaspokoić uczucie głodu, ale też nie spożyć zbyt dużej ilości węglowodanów, które o tej porze dnia nie są koniecznym źródłem energetycznym. Sałatka wbrew pozorom jest kaloryczna, ale to zdrowe tłuszcze z nasion słonecznika stanowią główny substrat energetyczny. Do tego słodka nuta w postaci gruszki, którą można zamienić na pieczonego buraka, a także konieczny zielony akcent w postaci szpinaku, który na bieżąco oczyszcza organizm z toksyn i neutralizuje wolne rodniki. Taka sałatka z powodzeniem może być spożyta nawet 2,5 godziny przed snem, z jednej strony gwarantując uczucie sytości, a z drugiej – lekkości, bez zalegania treści pokarmowych w żołądku.
Składniki:
- szpinak ok. 30-40 g i/lub dowolna sałata
- 1 mała niedojrzała gruszka lub pieczony burak
- 80 g sera koziego (rolada)
- 2 łyżki nasion słonecznika
Na talerz wykładamy umyty i osuszony szpinak, następnie obraną i pokrojoną na kawałki gruszkę. Następnie posypujemy pokruszonym serem kozim i uprażonymi na suszonej patelni nasionami słonecznika.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.