Najnowsze wpisy

  • Treningi na czczo – czy warto?

    Treningi na czczo – czy warto?

    Modne i powszechnie praktykowane stały się treningi, zwłaszcza odchudzające, wykonywane na czczo. Wielu trenerów zaleca bieganie kilku kilometrów zaraz po przebudzeniu i bez dostarczania jakichkolwiek substratów energetycznych. Otóż takie praktyki z dietetycznego i fizjologicznego punktu widzenia nie mają większego sensu, jeśli chodzi o skuteczność, a do tego mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. […]Czytaj więcej »
  • Skoncentruj się!

    Skoncentruj się!

    Bywają dni/tygodnie, gdy okoliczności nie sprzyjają naszym treningowym wysiłkom, i to pomimo dużego zaangażowania i dbania o pozytywny dialog wewnętrzny z naszej strony. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, poza codziennymi obowiązkami, zmagamy się przecież także z pogodą. Deszcz, śnieg i niskie temperatury zwykle nie zachęcają do kontynuowania treningów, dając przy tym dość wiarygodne usprawiedliwienie… Lecz choć […]Czytaj więcej »

Propozycja na kolację, by zaspokoić uczucie głodu, ale też nie spożyć zbyt dużej ilości węglowodanów, które o tej porze dnia nie są koniecznym źródłem energetycznym. Sałatka wbrew pozorom jest kaloryczna, ale to zdrowe tłuszcze z nasion słonecznika stanowią główny substrat energetyczny. Do tego słodka nuta w postaci gruszki, którą można zamienić na pieczonego buraka, a także konieczny zielony akcent w postaci szpinaku, który na bieżąco oczyszcza organizm z toksyn i neutralizuje wolne rodniki. Taka sałatka z powodzeniem może być spożyta nawet 2,5 godziny przed snem, z jednej strony gwarantując uczucie sytości, a z drugiej – lekkości, bez zalegania treści pokarmowych w żołądku.

Składniki:

  • szpinak ok. 30-40 g i/lub dowolna sałata
  • 1 mała niedojrzała gruszka lub pieczony burak
  • 80 g sera koziego (rolada)
  • 2 łyżki nasion słonecznika

Na talerz wykładamy umyty i osuszony szpinak, następnie obraną i pokrojoną na kawałki gruszkę. Następnie posypujemy pokruszonym serem kozim i uprażonymi na suszonej patelni nasionami słonecznika.

 

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.