Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Propozycja na kolację, by zaspokoić uczucie głodu, ale też nie spożyć zbyt dużej ilości węglowodanów, które o tej porze dnia nie są koniecznym źródłem energetycznym. Sałatka wbrew pozorom jest kaloryczna, ale to zdrowe tłuszcze z nasion słonecznika stanowią główny substrat energetyczny. Do tego słodka nuta w postaci gruszki, którą można zamienić na pieczonego buraka, a także konieczny zielony akcent w postaci szpinaku, który na bieżąco oczyszcza organizm z toksyn i neutralizuje wolne rodniki. Taka sałatka z powodzeniem może być spożyta nawet 2,5 godziny przed snem, z jednej strony gwarantując uczucie sytości, a z drugiej – lekkości, bez zalegania treści pokarmowych w żołądku.

Składniki:

  • szpinak ok. 30-40 g i/lub dowolna sałata
  • 1 mała niedojrzała gruszka lub pieczony burak
  • 80 g sera koziego (rolada)
  • 2 łyżki nasion słonecznika

Na talerz wykładamy umyty i osuszony szpinak, następnie obraną i pokrojoną na kawałki gruszkę. Następnie posypujemy pokruszonym serem kozim i uprażonymi na suszonej patelni nasionami słonecznika.

 

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.