Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Propozycja na kolację, by zaspokoić uczucie głodu, ale też nie spożyć zbyt dużej ilości węglowodanów, które o tej porze dnia nie są koniecznym źródłem energetycznym. Sałatka wbrew pozorom jest kaloryczna, ale to zdrowe tłuszcze z nasion słonecznika stanowią główny substrat energetyczny. Do tego słodka nuta w postaci gruszki, którą można zamienić na pieczonego buraka, a także konieczny zielony akcent w postaci szpinaku, który na bieżąco oczyszcza organizm z toksyn i neutralizuje wolne rodniki. Taka sałatka z powodzeniem może być spożyta nawet 2,5 godziny przed snem, z jednej strony gwarantując uczucie sytości, a z drugiej – lekkości, bez zalegania treści pokarmowych w żołądku.

Składniki:

  • szpinak ok. 30-40 g i/lub dowolna sałata
  • 1 mała niedojrzała gruszka lub pieczony burak
  • 80 g sera koziego (rolada)
  • 2 łyżki nasion słonecznika

Na talerz wykładamy umyty i osuszony szpinak, następnie obraną i pokrojoną na kawałki gruszkę. Następnie posypujemy pokruszonym serem kozim i uprażonymi na suszonej patelni nasionami słonecznika.

 

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.