Najnowsze wpisy

  • Burger czy sałatka?

    Burger czy sałatka?

    Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Zwiększenie ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w diecie to najlepsza profilaktyka przeciw chorobom cywilizacyjnym i nowotworowym. Jeśli chcemy eliminować z diety mięso, w zastępstwie wybierajmy przede wszystkim produkty […]Czytaj więcej »
  • Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

    Jakich produktów i dlaczego nie powinniśmy łączyć ze sobą przygotowując potrawy?

       Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, w naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia należy sięgać po produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz dobrej jakości tłuszcze. Jednak, aby w pełni cieszyć się bogactwem składników pokarmowych zawartych w pożywieniu trzeba […]Czytaj więcej »

Propozycja na kolację, by zaspokoić uczucie głodu, ale też nie spożyć zbyt dużej ilości węglowodanów, które o tej porze dnia nie są koniecznym źródłem energetycznym. Sałatka wbrew pozorom jest kaloryczna, ale to zdrowe tłuszcze z nasion słonecznika stanowią główny substrat energetyczny. Do tego słodka nuta w postaci gruszki, którą można zamienić na pieczonego buraka, a także konieczny zielony akcent w postaci szpinaku, który na bieżąco oczyszcza organizm z toksyn i neutralizuje wolne rodniki. Taka sałatka z powodzeniem może być spożyta nawet 2,5 godziny przed snem, z jednej strony gwarantując uczucie sytości, a z drugiej – lekkości, bez zalegania treści pokarmowych w żołądku.

Składniki:

  • szpinak ok. 30-40 g i/lub dowolna sałata
  • 1 mała niedojrzała gruszka lub pieczony burak
  • 80 g sera koziego (rolada)
  • 2 łyżki nasion słonecznika

Na talerz wykładamy umyty i osuszony szpinak, następnie obraną i pokrojoną na kawałki gruszkę. Następnie posypujemy pokruszonym serem kozim i uprażonymi na suszonej patelni nasionami słonecznika.

 

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.