Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, to dzikie warzywo, którego bulwy są jadalne i mają bardzo intensywny słonecznikowy smak. Nie powinno się go zjadać na surowo w zbyt dużych ilościach ze względu na obecność inuliny, ale czemu nie zrobić lodów topinamburowych? W końcu, jeśli jest ziam, to musi być lód i śnieg. Jabłko i karmelizowane ziarna wspaniale harmonizują smak białych jak śnieg lodów z bulw słonecznika.

Lody topinamburowe

Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 250 g topinamburu (słonecznika bulwiastego)
  • 2 żółtka
  • mała szczypta soli kamiennej
Przygotowanie:

Bulwy topinamburu obierz (część obierek zachowaj), pokrój w plasterki, dodaj sól i na małym ogniu gotuj w mleku do miękkości. Wystudź i zmiksuj na gładkie puree. Żółtka utrzyj z cukrem na gładki krem.

Śmietankę podgrzej na małym ogniu, prawie do wrzenia i dodawaj po trochu do żółtek cały czas ubijając. Wystudź i zmiksuj z puree topinamburowym. Schłodź i przelej do maszyny do lodów, postępuj wg instrukcji obsługi urządzenia. Lub wstaw pojemnik z masą do zamrażarki, co jakiś czas wyciągaj i miksuj.

Karmelizowany słonecznik i skórki z topinamburu

Składniki:
  • 0,5 szklanki nasion słonecznika
  • garść obierek z topinamburu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody
Przygotowanie:

Cukier z miodem i wodą podgrzej na patelni na małym ogniu, aż się roztopi. Dorzuć skórki obrane z bulw topinamburu i ziarna słonecznika. Zamieszaj i wyłóż na papier do pieczenia. Uważaj, karmel jest bardzo gorący! Poczekaj aż całkiem przestygnie i pokrusz sklejone ziarna.

Sos jabłkowy z karobem

Składniki:
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka karobu
Przygotowanie:

Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Podgrzej na małym ogniu, żeby odparować sok i zagęścić mus. Dodaj karob i dokładnie zamieszaj.

Podanie:

Talerz posmaruj sosem z jabłka i karobu, nałóż porcję lodów i posyp karmelizowanymi ziarnami słonecznika i skórkami.

Autorem przepisu jest blog Trochę Inna Cukiernia.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.