Najnowsze wpisy

  • Warzywa i owoce – kolorowo, na zdrowie!

    Warzywa i owoce – kolorowo, na zdrowie!

    Warzywa i owoce – smaczne, niskokaloryczne, sycące, a przede wszystkim zdrowe. Mogą stanowić kolorowy dodatek do posiłku bądź samodzielną przekąskę między posiłkami. Warto zadbać o to, by warzywa i owoce gościły na naszych stołach pięć razy dziennie! Zdrowie na piątkę z plusem! Warzywa i owoce – stanowią źródło wielu ważnych dla nas składników pokarmowych, m.in. […]Czytaj więcej »
  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, to dzikie warzywo, którego bulwy są jadalne i mają bardzo intensywny słonecznikowy smak. Nie powinno się go zjadać na surowo w zbyt dużych ilościach ze względu na obecność inuliny, ale czemu nie zrobić lodów topinamburowych? W końcu, jeśli jest ziam, to musi być lód i śnieg. Jabłko i karmelizowane ziarna wspaniale harmonizują smak białych jak śnieg lodów z bulw słonecznika.

Lody topinamburowe

Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 250 g topinamburu (słonecznika bulwiastego)
  • 2 żółtka
  • mała szczypta soli kamiennej
Przygotowanie:

Bulwy topinamburu obierz (część obierek zachowaj), pokrój w plasterki, dodaj sól i na małym ogniu gotuj w mleku do miękkości. Wystudź i zmiksuj na gładkie puree. Żółtka utrzyj z cukrem na gładki krem.

Śmietankę podgrzej na małym ogniu, prawie do wrzenia i dodawaj po trochu do żółtek cały czas ubijając. Wystudź i zmiksuj z puree topinamburowym. Schłodź i przelej do maszyny do lodów, postępuj wg instrukcji obsługi urządzenia. Lub wstaw pojemnik z masą do zamrażarki, co jakiś czas wyciągaj i miksuj.

Karmelizowany słonecznik i skórki z topinamburu

Składniki:
  • 0,5 szklanki nasion słonecznika
  • garść obierek z topinamburu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody
Przygotowanie:

Cukier z miodem i wodą podgrzej na patelni na małym ogniu, aż się roztopi. Dorzuć skórki obrane z bulw topinamburu i ziarna słonecznika. Zamieszaj i wyłóż na papier do pieczenia. Uważaj, karmel jest bardzo gorący! Poczekaj aż całkiem przestygnie i pokrusz sklejone ziarna.

Sos jabłkowy z karobem

Składniki:
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka karobu
Przygotowanie:

Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Podgrzej na małym ogniu, żeby odparować sok i zagęścić mus. Dodaj karob i dokładnie zamieszaj.

Podanie:

Talerz posmaruj sosem z jabłka i karobu, nałóż porcję lodów i posyp karmelizowanymi ziarnami słonecznika i skórkami.

Autorem przepisu jest blog Trochę Inna Cukiernia.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.