Cukinia – łagodna w smaku, delikatna, lekkostrawna – po prostu pyszna! To źródło: potasu, żelaza, magnezu, witamin z grupy B czy beta karotenu. Pojawia się na naszych stołach w kolorze zielonym i żółtym. Można ją jeść ze skórką, na surowo, ale też wykorzystać do leczo, zapiekania i faszerowania. Najlepsza jest ta mniejsza długości 15-20 cm. Łączy się wyśmienicie z mięsem, serami czy rybami.
My prezentujemy nietypowy przepis na makaron z cukinii – zasmakuje dzieciakom i zaskoczy dorosłych! Świetna alternatywa dla pszennego makaronu!

Składniki (2 porcje):
- 2 kolorowe cukinie: zielona i żółta
- 1 mała cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 200 g piersi z kurczaka
- ½ szklanki śmietanki 30%
- ½ łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Cukinię dokładnie umyj i osusz. Odetnij końce i specjalną obieraczką lub temperówką do warzyw przygotuj makaron z cukinii.
Kurczaka umyj, osusz, pokrój w cienkie paseczki, dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Dodaj drobno posiekaną cebulkę i czosnek, szczyptę soli, smaż ok. 1-2 minuty. Dodaj kawałki kurczaka i smaż kolejne 2 minuty. Wlej śmietankę i zagotuj, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dorzuć natkę pietruszki oraz makaron z cukinii, wymieszaj, duś jeszcze 1 minutę i nakładaj na talerze.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.