Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Cukinia – łagodna w smaku, delikatna, lekkostrawna – po prostu pyszna! To źródło: potasu, żelaza, magnezu, witamin z grupy B czy beta karotenu. Pojawia się na naszych stołach w kolorze zielonym i żółtym. Można ją jeść ze skórką, na surowo, ale też wykorzystać do leczo, zapiekania i faszerowania. Najlepsza jest ta mniejsza długości 15-20 cm. Łączy się wyśmienicie z mięsem, serami czy rybami.

My prezentujemy nietypowy przepis na makaron z cukinii – zasmakuje dzieciakom i zaskoczy dorosłych! Świetna alternatywa dla pszennego makaronu!


Składniki (2 porcje):

  • 2 kolorowe cukinie: zielona i żółta
  • 1 mała cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 200 g piersi z kurczaka
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • ½ łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Cukinię dokładnie umyj i osusz. Odetnij końce i specjalną obieraczką lub temperówką do warzyw przygotuj makaron z cukinii.

Kurczaka umyj, osusz, pokrój w cienkie paseczki, dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Dodaj drobno posiekaną cebulkę i czosnek, szczyptę soli, smaż ok. 1-2 minuty. Dodaj kawałki kurczaka i smaż kolejne 2 minuty. Wlej śmietankę i zagotuj, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dorzuć natkę pietruszki oraz makaron z cukinii, wymieszaj, duś jeszcze 1 minutę i nakładaj na talerze.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.