Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Włosi szczycą się aromatyczną bazylią, a my Polacy – natką pietruszki. Dlaczego nie zrobić z niej smacznego zielonego sosu? Oto nowa odsłona pesto! Idealnie komponuje się z makaronem, ale także może zastąpić masło na pajdzie żytniego chleba.

Wystarczy, że zmiksujesz kilka składników, a uzyskasz energetycznie zielony sos! Pesto pietruszkowe kryje w sobie spore ilości wit. C, która wzmacnia pracę układu odpornościowego, a także żelazo i kwas foliowy. Poza tym natka wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne, może być stosowana jako naturalne lekarstwo.

Składniki (1 porcja):

  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki tartego twardego sera podpuszczkowego
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego
  • 80g makaronu, np. spaghetti
  • 1 łyżka zielonego groszku
  • sól

Wykonanie:

Natkę pietruszki umyj i osusz na ręczniku papierowym, a następnie odetnij łodyżki. Zmiksuj z pozostałymi składnikami. Powinna wyjść spora porcja pesto.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Groszek gotuj do momentu, aż będzie półtwardy.

Gotowy makaron przełóż na talerz i dodaj do niego 2 łyżki pesto oraz zielony groszek.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.