Najnowsze wpisy

  • Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Johann Wolfgang von Goethe, jeden z najwybitniejszych poetów w historii, przekonywał, że „Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe”. Trudno znaleźć lepsze słowa opisujące chęć rozpoczęcia sportowej aktywności. Początkowy zapał i oczekiwanie na szybkie rezultaty mogą niestety zostać skutecznie zneutralizowane przez konieczność zaplanowania kolejnych treningów i uwzględniania w swoim planie regularnych ćwiczeń. Prawdą jest to, […]Czytaj więcej »
  • Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    1. Zasada wszystko albo nic – zaplanowałeś, że będziesz ćwiczyć trzy razy w tygodniu, ale w poniedziałek nie dałeś rady, bo spotkanie w pracy się przedłużyło, więc zrezygnowany odpuszczasz już cały tydzień treningowy? Obiecałaś sobie, że będziesz trzymać odpowiednią dietę, skoro rozpoczęłaś treningi, ale tort bezowy na urodzinach syna był silniejszy niż wola, zatem rozczarowana […]Czytaj więcej »

Włosi szczycą się aromatyczną bazylią, a my Polacy – natką pietruszki. Dlaczego nie zrobić z niej smacznego zielonego sosu? Oto nowa odsłona pesto! Idealnie komponuje się z makaronem, ale także może zastąpić masło na pajdzie żytniego chleba.

Wystarczy, że zmiksujesz kilka składników, a uzyskasz energetycznie zielony sos! Pesto pietruszkowe kryje w sobie spore ilości wit. C, która wzmacnia pracę układu odpornościowego, a także żelazo i kwas foliowy. Poza tym natka wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne, może być stosowana jako naturalne lekarstwo.

Składniki (1 porcja):

  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki tartego twardego sera podpuszczkowego
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego
  • 80g makaronu, np. spaghetti
  • 1 łyżka zielonego groszku
  • sól

Wykonanie:

Natkę pietruszki umyj i osusz na ręczniku papierowym, a następnie odetnij łodyżki. Zmiksuj z pozostałymi składnikami. Powinna wyjść spora porcja pesto.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Groszek gotuj do momentu, aż będzie półtwardy.

Gotowy makaron przełóż na talerz i dodaj do niego 2 łyżki pesto oraz zielony groszek.