Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Włosi szczycą się aromatyczną bazylią, a my Polacy – natką pietruszki. Dlaczego nie zrobić z niej smacznego zielonego sosu? Oto nowa odsłona pesto! Idealnie komponuje się z makaronem, ale także może zastąpić masło na pajdzie żytniego chleba.

Wystarczy, że zmiksujesz kilka składników, a uzyskasz energetycznie zielony sos! Pesto pietruszkowe kryje w sobie spore ilości wit. C, która wzmacnia pracę układu odpornościowego, a także żelazo i kwas foliowy. Poza tym natka wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne, może być stosowana jako naturalne lekarstwo.

Składniki (1 porcja):

  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki tartego twardego sera podpuszczkowego
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego
  • 80g makaronu, np. spaghetti
  • 1 łyżka zielonego groszku
  • sól

Wykonanie:

Natkę pietruszki umyj i osusz na ręczniku papierowym, a następnie odetnij łodyżki. Zmiksuj z pozostałymi składnikami. Powinna wyjść spora porcja pesto.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Groszek gotuj do momentu, aż będzie półtwardy.

Gotowy makaron przełóż na talerz i dodaj do niego 2 łyżki pesto oraz zielony groszek.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.