Najnowsze wpisy

  • Treningi na czczo – czy warto?

    Treningi na czczo – czy warto?

    Modne i powszechnie praktykowane stały się treningi, zwłaszcza odchudzające, wykonywane na czczo. Wielu trenerów zaleca bieganie kilku kilometrów zaraz po przebudzeniu i bez dostarczania jakichkolwiek substratów energetycznych. Otóż takie praktyki z dietetycznego i fizjologicznego punktu widzenia nie mają większego sensu, jeśli chodzi o skuteczność, a do tego mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. […]Czytaj więcej »
  • Skoncentruj się!

    Skoncentruj się!

    Bywają dni/tygodnie, gdy okoliczności nie sprzyjają naszym treningowym wysiłkom, i to pomimo dużego zaangażowania i dbania o pozytywny dialog wewnętrzny z naszej strony. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, poza codziennymi obowiązkami, zmagamy się przecież także z pogodą. Deszcz, śnieg i niskie temperatury zwykle nie zachęcają do kontynuowania treningów, dając przy tym dość wiarygodne usprawiedliwienie… Lecz choć […]Czytaj więcej »

Włosi szczycą się aromatyczną bazylią, a my Polacy – natką pietruszki. Dlaczego nie zrobić z niej smacznego zielonego sosu? Oto nowa odsłona pesto! Idealnie komponuje się z makaronem, ale także może zastąpić masło na pajdzie żytniego chleba.

Wystarczy, że zmiksujesz kilka składników, a uzyskasz energetycznie zielony sos! Pesto pietruszkowe kryje w sobie spore ilości wit. C, która wzmacnia pracę układu odpornościowego, a także żelazo i kwas foliowy. Poza tym natka wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne, może być stosowana jako naturalne lekarstwo.

Składniki (1 porcja):

  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki tartego twardego sera podpuszczkowego
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego
  • 80g makaronu, np. spaghetti
  • 1 łyżka zielonego groszku
  • sól

Wykonanie:

Natkę pietruszki umyj i osusz na ręczniku papierowym, a następnie odetnij łodyżki. Zmiksuj z pozostałymi składnikami. Powinna wyjść spora porcja pesto.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Groszek gotuj do momentu, aż będzie półtwardy.

Gotowy makaron przełóż na talerz i dodaj do niego 2 łyżki pesto oraz zielony groszek.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.