Galareta jako przystawka na imprezach pojawia się rzadko, a szkoda, bo to dość proste do przygotowania danie, można ją zrobić parę dni wcześniej (i nawet jest to wskazane), a i składniki możemy dodawać jakie tylko lubimy. Wytrawne galarety to potrawy takie jak schab w galarecie, czy ryba w galarecie. Najbardziej popularnym rodzajem galarety to galareta wieprzowa, tak zwane zimne nóżki. Dużo lżejsza, ale często też wspomagana żelatyną, jest galareta drobiowa z warzywnymi dodatkami. Jak i oczywiście mogą być też galaretki bezmięsne z warzywami. I właśnie takie danie proponuję na karnawałowe spotkanie ze znajomymi. Może to jest danie, które kojarzy się z minioną kulturą poprzedniego ustroju, ale myślę że warto dać galarecie szansę i miejsce na naszych stołach. A w szczególności w takim właśnie mini wydaniu – na jeden kęs.
Do przygotowania około 15 mini galaretek
Składniki:
- mała puszka kukurydzy
- mała puszka groszku
- 2 ugotowane marchewki
- papryka czerwona papryka żółta
- 3 jajka ugotowane na twardo
- pół litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 3 łyżki żelatyny foremki do muffinek ocet jabłkowy
Przygotowanie:
- Papryki kroimy w drobną kostkę i blanszujemy 2 minuty.
- Odcedzamy warzywa z puszek, marchewkę kroimy w kosteczkę.
- Jajka kroimy w plasterki.
- W gorącym bulionie rozpuszczamy żelatynę.
- W foremkach od muffinek układamy warzywa, na górze układamy plasterek jajka. Całość zalewamy bulionem z żelatyną i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
- Wyjmujemy galaretki z foremek i układamy na talerzu. Podajemy z octem jabłkowym.
Smacznego!
Autorem przepisu jest blog Dobra gospodyni dom wesołym czyni.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.