Najnowsze wpisy

  • Warzywa i owoce – kolorowo, na zdrowie!

    Warzywa i owoce – kolorowo, na zdrowie!

    Warzywa i owoce – smaczne, niskokaloryczne, sycące, a przede wszystkim zdrowe. Mogą stanowić kolorowy dodatek do posiłku bądź samodzielną przekąskę między posiłkami. Warto zadbać o to, by warzywa i owoce gościły na naszych stołach pięć razy dziennie! Zdrowie na piątkę z plusem! Warzywa i owoce – stanowią źródło wielu ważnych dla nas składników pokarmowych, m.in. […]Czytaj więcej »
  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »

Galareta jako przystawka na imprezach pojawia się rzadko, a szkoda, bo to dość proste do przygotowania danie, można ją zrobić parę dni wcześniej (i nawet jest to wskazane), a i składniki możemy dodawać jakie tylko lubimy. Wytrawne galarety to potrawy takie jak schab w galarecie, czy ryba w galarecie. Najbardziej popularnym rodzajem galarety to galareta wieprzowa, tak zwane zimne nóżki. Dużo lżejsza, ale często też wspomagana żelatyną, jest galareta drobiowa z warzywnymi dodatkami. Jak i oczywiście mogą być też galaretki bezmięsne z warzywami. I właśnie takie danie proponuję na karnawałowe spotkanie ze znajomymi. Może to jest danie, które kojarzy się z minioną kulturą poprzedniego ustroju, ale myślę że warto dać galarecie szansę i miejsce na naszych stołach. A w szczególności w takim właśnie mini wydaniu – na jeden kęs.

Do przygotowania około 15 mini galaretek

Składniki:

  • mała puszka kukurydzy
  • mała puszka groszku
  • 2 ugotowane marchewki
  • papryka czerwona papryka żółta
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • pół litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 3 łyżki żelatyny foremki do muffinek ocet jabłkowy

Przygotowanie:

  1. Papryki kroimy w drobną kostkę i blanszujemy 2 minuty.
  2. Odcedzamy warzywa z puszek, marchewkę kroimy w kosteczkę.
  3. Jajka kroimy w plasterki.
  4. W gorącym bulionie rozpuszczamy żelatynę.
  5. W foremkach od muffinek układamy warzywa, na górze układamy plasterek jajka. Całość zalewamy bulionem z żelatyną i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  6. Wyjmujemy galaretki z foremek i układamy na talerzu. Podajemy z octem jabłkowym.

Smacznego!

Autorem przepisu jest blog Dobra gospodyni dom wesołym czyni.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.