Najnowsze wpisy

  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »
  • Ciąża – i co dalej? Jak trenować bezpiecznie dla siebie i dziecka

    Ciąża – i co dalej? Jak trenować bezpiecznie dla siebie i dziecka

    1. Zdobądź zielone światło. Ćwiczenia w ciąży są nie tylko możliwe, ale wręcz wskazane. Kiedy już wiesz, że spodziewasz się dziecka, przed rozpoczęciem jakiejkolwiek aktywności upewnij się jednak u swojego lekarza prowadzącego, że w Twoim przypadku nie ma przeciwskazań, a ciąża jest fizjologiczna. Chodź regularnie na badania kontrolne, aby mieć pewność, że wszystko przebiega prawidłowo. […]Czytaj więcej »

Galareta jako przystawka na imprezach pojawia się rzadko, a szkoda, bo to dość proste do przygotowania danie, można ją zrobić parę dni wcześniej (i nawet jest to wskazane), a i składniki możemy dodawać jakie tylko lubimy. Wytrawne galarety to potrawy takie jak schab w galarecie, czy ryba w galarecie. Najbardziej popularnym rodzajem galarety to galareta wieprzowa, tak zwane zimne nóżki. Dużo lżejsza, ale często też wspomagana żelatyną, jest galareta drobiowa z warzywnymi dodatkami. Jak i oczywiście mogą być też galaretki bezmięsne z warzywami. I właśnie takie danie proponuję na karnawałowe spotkanie ze znajomymi. Może to jest danie, które kojarzy się z minioną kulturą poprzedniego ustroju, ale myślę że warto dać galarecie szansę i miejsce na naszych stołach. A w szczególności w takim właśnie mini wydaniu – na jeden kęs.

Do przygotowania około 15 mini galaretek

Składniki:

  • mała puszka kukurydzy
  • mała puszka groszku
  • 2 ugotowane marchewki
  • papryka czerwona papryka żółta
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • pół litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 3 łyżki żelatyny foremki do muffinek ocet jabłkowy

Przygotowanie:

  1. Papryki kroimy w drobną kostkę i blanszujemy 2 minuty.
  2. Odcedzamy warzywa z puszek, marchewkę kroimy w kosteczkę.
  3. Jajka kroimy w plasterki.
  4. W gorącym bulionie rozpuszczamy żelatynę.
  5. W foremkach od muffinek układamy warzywa, na górze układamy plasterek jajka. Całość zalewamy bulionem z żelatyną i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  6. Wyjmujemy galaretki z foremek i układamy na talerzu. Podajemy z octem jabłkowym.

Smacznego!

Autorem przepisu jest blog Dobra gospodyni dom wesołym czyni.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.