Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

Galareta jako przystawka na imprezach pojawia się rzadko, a szkoda, bo to dość proste do przygotowania danie, można ją zrobić parę dni wcześniej (i nawet jest to wskazane), a i składniki możemy dodawać jakie tylko lubimy. Wytrawne galarety to potrawy takie jak schab w galarecie, czy ryba w galarecie. Najbardziej popularnym rodzajem galarety to galareta wieprzowa, tak zwane zimne nóżki. Dużo lżejsza, ale często też wspomagana żelatyną, jest galareta drobiowa z warzywnymi dodatkami. Jak i oczywiście mogą być też galaretki bezmięsne z warzywami. I właśnie takie danie proponuję na karnawałowe spotkanie ze znajomymi. Może to jest danie, które kojarzy się z minioną kulturą poprzedniego ustroju, ale myślę że warto dać galarecie szansę i miejsce na naszych stołach. A w szczególności w takim właśnie mini wydaniu – na jeden kęs.

Do przygotowania około 15 mini galaretek

Składniki:

  • mała puszka kukurydzy
  • mała puszka groszku
  • 2 ugotowane marchewki
  • papryka czerwona papryka żółta
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • pół litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 3 łyżki żelatyny foremki do muffinek ocet jabłkowy

Przygotowanie:

  1. Papryki kroimy w drobną kostkę i blanszujemy 2 minuty.
  2. Odcedzamy warzywa z puszek, marchewkę kroimy w kosteczkę.
  3. Jajka kroimy w plasterki.
  4. W gorącym bulionie rozpuszczamy żelatynę.
  5. W foremkach od muffinek układamy warzywa, na górze układamy plasterek jajka. Całość zalewamy bulionem z żelatyną i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  6. Wyjmujemy galaretki z foremek i układamy na talerzu. Podajemy z octem jabłkowym.

Smacznego!

Autorem przepisu jest blog Dobra gospodyni dom wesołym czyni.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.