3, 2, 1, 0… start – KARNAWAŁ rozpoczęty, a wraz z nim spotkania towarzyskie, na których trzeba zadbać o podniebienia gości. Wychodzimy, więc na przeciw, proponując pyszne pasty kanapkowe – z groszku, z buraka oraz pomidorowa z ciecierzycą. Pasty doskonale sprawdzą się na pieczywie w formie poręcznych kanapek, ale także podane oddzielnie w towarzystwie warzyw pokrojonych w słupki. Taka propozycja karnawałowej przystawki to nie tylko rozkosz dla podniebienia i uczta dla oka, ale również korzyści zdrowotne dla organizmu, między innymi wzmocniony układ odpornościowy, krążenia oraz stymulacja trawienia i wsparta praca jelit. Jednym słowem połączenie przyjemnego z pożytecznym. 🙂
Pasta z zielonego groszku
Składniki:
- 450 g mrożonego groszku (1 paczka)
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka posiekanego koperku
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Groszek ugotować, miękki odcedzić i przelać lodowatą wodą (tym sposobem nie straci żywo zielonej barwy). Do kielicha blendera przesypać groszek, dodać pokrojone w plasterki ząbki czosnku, koperek, oliwę, wodę, ocet jabłkowy, doprawić solą i pieprzem. Zblendować na pastę.
Pasta chrzanowa z buraczków
Składniki:
- 4 małe buraczki
- 1 łyżka twarożku
- ½ -1 łyżeczki tartego świeżego chrzanu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraczki umyć (nie obierać), ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia, najlepiej przygotować je dzień wcześniej niż pastę. Ugotowane buraki obrać ze skórki, pokroić w cząstki, wrzucić do kielicha blendera, dodać twarożek, tarty chrzan, doprawić solą i pieprzem. Zblendować na pastę.
Pasta z cieciorki i pomidorów
Składniki:
- ciecierzyca (3/4 szklanki suchych nasion- namoczyć w zimnej wodzie na 12 h)
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 4 suszone pomidory
- 2 ząbki czosnku
- ¼ szklanki oliwy
- sól, pieprz ziołowy, sproszkowana ostra papryka
Przygotowanie:
Namoczoną ciecierzycę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i przelać zimną wodą. Do kielicha blendera przesypać gotową cieciorkę, dodać pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku, posiekane suszone pomidory, koncentrat pomidorowy, oliwę i doprawić solą, pieprzem ziołowym oraz sproszkowaną papryką. Zblendować na pastę.
Wszystkie pasty serwujemy na pełnoziarnistym chlebie, do mini kanapeczek dodajemy świeże polskie warzywa : pomidorki, ogórki, paprykę, wstążki z marchewki, domowe kiełki. Świetnie komponuje się także szczypiorek, natka pietruszki czy czarnuszka.
Autorem przepisu jest blog Z kaloriami na pieńku.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.