Najnowsze wpisy

  • PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    PrzyGOTUJ się na DOBREGO grilla

    Sezon grillowy trwa. Na ruszt najczęściej wrzucamy mięso i ryby, ale coraz częściej zauważyć można zwolenników grillowanych warzyw i owoców. Jak je odpowiednio przyrządzać, aby zachowały pełnię smaku, witamin i wartości odżywczych? Które warto spróbować?     Jako przekąska lub dodatek do dania głównego na pewno sprawdzą się: cebula cukinia pomidor bakłażan papryka Jak przygotować […]Czytaj więcej »
  • Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Lato na talerzu, czyli lekko, zdrowo i pożywnie

    Kiedy jest gorąco niechętnie sięgamy po ciężkostrawny obiad. Doskonałym rozwiązaniem jest wtedy przyrządzenie lekkiej sałatki skomponowanej ze świeżych owoców lub warzyw – jest sycąca, zdrowa, dostarcza energii, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu. Co ważne, w czasie letnich upałów nie powinno się dodatkowo obciążać przewodu pokarmowego, dlatego warto sięgnąć po sezonowe sałatki na bazie […]Czytaj więcej »

3, 2, 1, 0… start – KARNAWAŁ  rozpoczęty, a wraz z nim spotkania towarzyskie, na których trzeba zadbać o podniebienia gości. Wychodzimy, więc na przeciw, proponując pyszne pasty kanapkowe – z groszku, z buraka oraz pomidorowa z ciecierzycą. Pasty doskonale sprawdzą się na pieczywie w formie poręcznych kanapek, ale także podane oddzielnie w towarzystwie warzyw pokrojonych w słupki. Taka propozycja karnawałowej przystawki to nie tylko rozkosz dla podniebienia i uczta dla oka, ale również korzyści zdrowotne dla organizmu, między innymi wzmocniony układ odpornościowy, krążenia oraz stymulacja trawienia i wsparta praca jelit. Jednym słowem połączenie przyjemnego z pożytecznym. 🙂

Pasta z zielonego groszku

Składniki:
  • 450 g mrożonego groszku (1 paczka)
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka posiekanego koperku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Groszek ugotować, miękki odcedzić i przelać lodowatą wodą (tym sposobem nie straci żywo zielonej barwy). Do kielicha blendera przesypać groszek, dodać pokrojone w plasterki ząbki czosnku, koperek, oliwę, wodę, ocet jabłkowy,  doprawić solą i pieprzem. Zblendować na pastę.

Pasta chrzanowa z buraczków

Składniki:
  • 4 małe buraczki
  • 1 łyżka twarożku
  • ½ -1 łyżeczki tartego świeżego chrzanu
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Buraczki umyć (nie obierać), ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia, najlepiej przygotować je dzień wcześniej niż pastę. Ugotowane buraki obrać ze skórki, pokroić w cząstki, wrzucić do kielicha blendera, dodać twarożek, tarty chrzan, doprawić solą i pieprzem. Zblendować na pastę.

Pasta z cieciorki i pomidorów

Składniki:
  • ciecierzyca (3/4 szklanki suchych nasion- namoczyć w zimnej wodzie na 12 h)
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 4 suszone pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki oliwy
  • sól, pieprz ziołowy, sproszkowana ostra papryka
Przygotowanie:

Namoczoną ciecierzycę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i przelać zimną wodą. Do kielicha blendera przesypać gotową cieciorkę, dodać pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku, posiekane suszone pomidory, koncentrat pomidorowy, oliwę i doprawić solą, pieprzem ziołowym oraz sproszkowaną papryką. Zblendować na pastę.

Wszystkie pasty serwujemy na pełnoziarnistym chlebie, do mini kanapeczek dodajemy świeże polskie warzywa : pomidorki, ogórki, paprykę, wstążki z marchewki, domowe kiełki. Świetnie komponuje się także szczypiorek, natka pietruszki czy czarnuszka.

Autorem przepisu jest blog Z kaloriami na pieńku.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.