Najnowsze wpisy

  • Treningi na czczo – czy warto?

    Treningi na czczo – czy warto?

    Modne i powszechnie praktykowane stały się treningi, zwłaszcza odchudzające, wykonywane na czczo. Wielu trenerów zaleca bieganie kilku kilometrów zaraz po przebudzeniu i bez dostarczania jakichkolwiek substratów energetycznych. Otóż takie praktyki z dietetycznego i fizjologicznego punktu widzenia nie mają większego sensu, jeśli chodzi o skuteczność, a do tego mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. […]Czytaj więcej »
  • Skoncentruj się!

    Skoncentruj się!

    Bywają dni/tygodnie, gdy okoliczności nie sprzyjają naszym treningowym wysiłkom, i to pomimo dużego zaangażowania i dbania o pozytywny dialog wewnętrzny z naszej strony. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, poza codziennymi obowiązkami, zmagamy się przecież także z pogodą. Deszcz, śnieg i niskie temperatury zwykle nie zachęcają do kontynuowania treningów, dając przy tym dość wiarygodne usprawiedliwienie… Lecz choć […]Czytaj więcej »

Młoda kapusta z koperkiem to bardzo smaczne i niskokaloryczne danie. Nie napracujesz się, a zaserwujesz pyszny obiad swojej rodzinie. Dodatek młodych ziemniaków oraz niepowtarzalny aromat koperku dopełni całości.

Czy dla Was jest to również wspomnienie obiadu u babci?

Młoda kapusta zawiera więcej witaminy C niż jej starsza siostra. Jest bogatym źródłem witaminy K, kwasu foliowego, witaminy z grupy B oraz sulforafanu- fitozwiązku, który działa antynowotworowo.

Składniki (4 porcje):

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 pęczek koperku
  • 50 g chudego, parzonego boczku
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Kapustę obierz z zewnętrznych liści i posiekaj w grube paski.

Boczek pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku podsmaż boczek z łyżką masła klarowanego. Dodaj posiekaną kapustę, sól i duś na wolnym ogniu ok. 10-15 minut,  aż kapusta puści własny sok, ewentualnie podlej ½ szklanką ciepłej wody.

Dopraw pieprzem i jeśli jest taka potrzeba to dodaj jeszcze odrobinę soli do smaku.

Koperek drobno posiekaj i dorzuć na koniec duszenia.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.