Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Młoda kapusta z koperkiem to bardzo smaczne i niskokaloryczne danie. Nie napracujesz się, a zaserwujesz pyszny obiad swojej rodzinie. Dodatek młodych ziemniaków oraz niepowtarzalny aromat koperku dopełni całości.

Czy dla Was jest to również wspomnienie obiadu u babci?

Młoda kapusta zawiera więcej witaminy C niż jej starsza siostra. Jest bogatym źródłem witaminy K, kwasu foliowego, witaminy z grupy B oraz sulforafanu- fitozwiązku, który działa antynowotworowo.

Składniki (4 porcje):

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 pęczek koperku
  • 50 g chudego, parzonego boczku
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Kapustę obierz z zewnętrznych liści i posiekaj w grube paski.

Boczek pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku podsmaż boczek z łyżką masła klarowanego. Dodaj posiekaną kapustę, sól i duś na wolnym ogniu ok. 10-15 minut,  aż kapusta puści własny sok, ewentualnie podlej ½ szklanką ciepłej wody.

Dopraw pieprzem i jeśli jest taka potrzeba to dodaj jeszcze odrobinę soli do smaku.

Koperek drobno posiekaj i dorzuć na koniec duszenia.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.