Młoda kapusta z koperkiem to bardzo smaczne i niskokaloryczne danie. Nie napracujesz się, a zaserwujesz pyszny obiad swojej rodzinie. Dodatek młodych ziemniaków oraz niepowtarzalny aromat koperku dopełni całości.
Czy dla Was jest to również wspomnienie obiadu u babci?
Młoda kapusta zawiera więcej witaminy C niż jej starsza siostra. Jest bogatym źródłem witaminy K, kwasu foliowego, witaminy z grupy B oraz sulforafanu- fitozwiązku, który działa antynowotworowo.
Składniki (4 porcje):
- 1 główka młodej kapusty
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 pęczek koperku
- 50 g chudego, parzonego boczku
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę obierz z zewnętrznych liści i posiekaj w grube paski.
Boczek pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku podsmaż boczek z łyżką masła klarowanego. Dodaj posiekaną kapustę, sól i duś na wolnym ogniu ok. 10-15 minut, aż kapusta puści własny sok, ewentualnie podlej ½ szklanką ciepłej wody.
Dopraw pieprzem i jeśli jest taka potrzeba to dodaj jeszcze odrobinę soli do smaku.
Koperek drobno posiekaj i dorzuć na koniec duszenia.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.