Najnowsze wpisy

  • Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Zdrowa dieta, bogata szczególnie w warzywa i owoce nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie fizyczne – jak wskazują specjaliści, to również klucz do dobrego samopoczucia i sposób na poprawę nastroju. W poprzednim artykule wspomniałam o doskonałym wpływie wit. C na naszą odporność, jak i poprawę humoru. Jej bogatym źródłem są rodzime warzywa i owoce. Kolejnym […]Czytaj więcej »
  • „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    Gdy jesteśmy głodni często stajemy się rozdrażnieni, a nasza energia i koncentracja znacznie się osłabiają. Dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego niezwykle ważne są  przede wszystkim węglowodany, których źródłem są m.in. świeże warzywa i owoce. Spożywane na surowo dostarczają energii oraz nawadniają organizm. Są także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na […]Czytaj więcej »

Kiedy pojawiają się młode, świeże warzywa, okazuje się, że nic nam więcej do „szczęścia żywieniowego” nie potrzeba. Obserwuję, że im prostszy zestaw obiadowy, tym większa radość na twarzach moich pacjentów! Dlatego warto w tym czasie nie kombinować, ale w prosty i smaczny sposób zadbać o nasze menu. Szybko, zdrowo, smacznie i tanio! Polecamy wszystkim miłośnikom grillowania oraz tym, którzy w upalne dni nie chcą spędzić dużo czasu przy kuchni.

Składniki (1 porcja):

  • 3 młode ziemniaki
  • 150 g  piersi z kurczaka zagrodowego
  • 4-5 liści sałaty masłowej
  • 3 rzodkiewki
  • 10 cm ogórka zielonego
  • szczypiorek

Marynata do piersi z kurczaka:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • zioła do smaku: tymianek, rozmaryn lub inne.

Sos do sałaty:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta cukru

Wykonanie:

Pierś z kurczaka dokładnie opłucz w wodzie. Oczyść z błonek. W niewielkiej miseczce wymieszaj: jogurt, przyprawy, dodaj pierś z kurczaka, dokładnie obtocz w marynacie i zostaw na pół godziny.

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i umyj pod bieżącą wodą. Ugotuj z odrobiną soli do miękkości.

Sałatę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz (najlepiej w suszarce do sałaty), porwij w dłoniach. Rzodkiewkę i ogórka dokładnie umyj, osusz i pokrój jak lubisz. Składniki sosu wymieszaj dokładnie.

Po 30 minutach macerowania, pierś z kurczaka lekko odsącz z nadmiaru marynaty, ułóż na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu zwykłym i smaż z obu stron po 2-3 minuty.

Na talerzu ułóż młode ziemniaki, grillowaną pierś z kurczaka oraz sałatę, którą polej sosem i posyp posiekanym szczypiorem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.