Najnowsze wpisy

  • Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Przepis na ZAANGAŻOWANIE

    Johann Wolfgang von Goethe, jeden z najwybitniejszych poetów w historii, przekonywał, że „Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe”. Trudno znaleźć lepsze słowa opisujące chęć rozpoczęcia sportowej aktywności. Początkowy zapał i oczekiwanie na szybkie rezultaty mogą niestety zostać skutecznie zneutralizowane przez konieczność zaplanowania kolejnych treningów i uwzględniania w swoim planie regularnych ćwiczeń. Prawdą jest to, […]Czytaj więcej »
  • Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    Jeśli podjąłeś aktywność lub już uprawiasz sport, nie popełniaj tych błędów!

    1. Zasada wszystko albo nic – zaplanowałeś, że będziesz ćwiczyć trzy razy w tygodniu, ale w poniedziałek nie dałeś rady, bo spotkanie w pracy się przedłużyło, więc zrezygnowany odpuszczasz już cały tydzień treningowy? Obiecałaś sobie, że będziesz trzymać odpowiednią dietę, skoro rozpoczęłaś treningi, ale tort bezowy na urodzinach syna był silniejszy niż wola, zatem rozczarowana […]Czytaj więcej »

Kiedy pojawiają się młode, świeże warzywa, okazuje się, że nic nam więcej do „szczęścia żywieniowego” nie potrzeba. Obserwuję, że im prostszy zestaw obiadowy, tym większa radość na twarzach moich pacjentów! Dlatego warto w tym czasie nie kombinować, ale w prosty i smaczny sposób zadbać o nasze menu. Szybko, zdrowo, smacznie i tanio! Polecamy wszystkim miłośnikom grillowania oraz tym, którzy w upalne dni nie chcą spędzić dużo czasu przy kuchni.

Składniki (1 porcja):

  • 3 młode ziemniaki
  • 150 g  piersi z kurczaka zagrodowego
  • 4-5 liści sałaty masłowej
  • 3 rzodkiewki
  • 10 cm ogórka zielonego
  • szczypiorek

Marynata do piersi z kurczaka:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • zioła do smaku: tymianek, rozmaryn lub inne.

Sos do sałaty:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta cukru

Wykonanie:

Pierś z kurczaka dokładnie opłucz w wodzie. Oczyść z błonek. W niewielkiej miseczce wymieszaj: jogurt, przyprawy, dodaj pierś z kurczaka, dokładnie obtocz w marynacie i zostaw na pół godziny.

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i umyj pod bieżącą wodą. Ugotuj z odrobiną soli do miękkości.

Sałatę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz (najlepiej w suszarce do sałaty), porwij w dłoniach. Rzodkiewkę i ogórka dokładnie umyj, osusz i pokrój jak lubisz. Składniki sosu wymieszaj dokładnie.

Po 30 minutach macerowania, pierś z kurczaka lekko odsącz z nadmiaru marynaty, ułóż na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu zwykłym i smaż z obu stron po 2-3 minuty.

Na talerzu ułóż młode ziemniaki, grillowaną pierś z kurczaka oraz sałatę, którą polej sosem i posyp posiekanym szczypiorem.