Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Kiedy pojawiają się młode, świeże warzywa, okazuje się, że nic nam więcej do „szczęścia żywieniowego” nie potrzeba. Obserwuję, że im prostszy zestaw obiadowy, tym większa radość na twarzach moich pacjentów! Dlatego warto w tym czasie nie kombinować, ale w prosty i smaczny sposób zadbać o nasze menu. Szybko, zdrowo, smacznie i tanio! Polecamy wszystkim miłośnikom grillowania oraz tym, którzy w upalne dni nie chcą spędzić dużo czasu przy kuchni.

Składniki (1 porcja):

  • 3 młode ziemniaki
  • 150 g  piersi z kurczaka zagrodowego
  • 4-5 liści sałaty masłowej
  • 3 rzodkiewki
  • 10 cm ogórka zielonego
  • szczypiorek

Marynata do piersi z kurczaka:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • zioła do smaku: tymianek, rozmaryn lub inne.

Sos do sałaty:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta cukru

Wykonanie:

Pierś z kurczaka dokładnie opłucz w wodzie. Oczyść z błonek. W niewielkiej miseczce wymieszaj: jogurt, przyprawy, dodaj pierś z kurczaka, dokładnie obtocz w marynacie i zostaw na pół godziny.

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i umyj pod bieżącą wodą. Ugotuj z odrobiną soli do miękkości.

Sałatę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz (najlepiej w suszarce do sałaty), porwij w dłoniach. Rzodkiewkę i ogórka dokładnie umyj, osusz i pokrój jak lubisz. Składniki sosu wymieszaj dokładnie.

Po 30 minutach macerowania, pierś z kurczaka lekko odsącz z nadmiaru marynaty, ułóż na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu zwykłym i smaż z obu stron po 2-3 minuty.

Na talerzu ułóż młode ziemniaki, grillowaną pierś z kurczaka oraz sałatę, którą polej sosem i posyp posiekanym szczypiorem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.