Najnowsze wpisy

  • Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Czy pewności siebie można się nauczyć?

    Pewność siebie jest jedną z tych charakterystyk, która bez wątpienia może kojarzyć się z uprawianiem sportu. Również w codziennym życiu zazwyczaj uznaje się bycie „pewnym siebie” jako coś niezwykle przydatnego – i znacząco ułatwiającego codzienne aktywności. Zapominamy jednak przy tym, że pewności siebie można się nauczyć – także poprzez uprawianie sportu właśnie. Na początek spróbujmy […]Czytaj więcej »
  • Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Witaminy i minerały w diecie osoby aktywnej

    Nie tylko węglowodany, białko i tłuszcz Minerały stanowią około 5% masy ciała człowieka i działają jak katalizatory w wielu reakcjach biologicznych – w skurczach mięśni, przenoszeniu informacji przez system nerwowy, trawieniu oraz w metabolizmie. Działanie minerałów jest między sobą powiązane, często również łączy się z działaniem witamin, aby dopełnić procesy biochemiczne. A wszystko to jest […]Czytaj więcej »

Zarówno szpinak, jak i jajko są bardzo dobrymi źródłami żelaza, zaś papryka ma bardzo dużo witaminy C, dzięki której to żelazo będzie lepiej wchłaniane. Taki zestaw produktów czyni to danie idealnym dla osób mających problemy z anemią. Poza tym jest to wegetariańska potrawa, co będzie niewątpliwym atutem dla tych, którzy nie są fanami mięsa, a chcą poprawić morfologię.

Sam szpinak jest też dobrym źródłem witaminy C, a także beta-karotenu i luteiny, czyli silnych przeciwutleniaczy, dzięki czemu to warzywo ma właściwości antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Poza wspomnianym żelazem jest też źródłem potasu i magnezu. Szpinak jest bogaty w kwas foliowy oraz witaminę K i E. Papryka zaś, poza witaminą C, jest też źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B i witaminy E. Zawiera też potas, fosfor, żelazo i magnez oraz dużo likopenu.

Potrawy z jajek dla wielu z nas zawężają się do jajek na twardo, na miękko, jajecznicy czy omletu, dlatego chciałam pokazać danie na ich bazie, które jest inne, no i przede wszystkim takie, w którym można przemycić moc warzyw.

 

Składniki (4 porcje):

  • 2 duże garście liści świeżego szpinaku
  • 1 mały jasny oscypek (około 30 g)
  • ½ czerwonej papryki
  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub natki

 

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj szpinak, osusz i posiekaj. Paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w drobną kosteczkę.

Ser także pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Rozgrzej na patelni olej, wrzuć czosnek, chwilę podsmaż i dorzuć posiekany szpinak. Duś całość pod przykryciem przez 2-3 minuty.

W miseczce roztrzep jajka i dopraw solą, pieprzem. Do masy jajecznej dodaj szczypiorek, pokrojoną paprykę, ser i uduszony szpinak. Całość wymieszaj.

Przygotuj formy do muffinek – jeśli nie są sylikonowe to natłuść je olejem. Formy napełnij masą. Włóż do nagrzanego piekarnika na około 20-25 minut (sprawdź drewnianym patyczkiem, czy masa jajeczna się ścięła).

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.