Najnowsze wpisy

  • Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Jesienne sposoby na dobre samopoczucie

    Zdrowa dieta, bogata szczególnie w warzywa i owoce nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie fizyczne – jak wskazują specjaliści, to również klucz do dobrego samopoczucia i sposób na poprawę nastroju. W poprzednim artykule wspomniałam o doskonałym wpływie wit. C na naszą odporność, jak i poprawę humoru. Jej bogatym źródłem są rodzime warzywa i owoce. Kolejnym […]Czytaj więcej »
  • „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli dieta na poprawę humoru

    Gdy jesteśmy głodni często stajemy się rozdrażnieni, a nasza energia i koncentracja znacznie się osłabiają. Dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego niezwykle ważne są  przede wszystkim węglowodany, których źródłem są m.in. świeże warzywa i owoce. Spożywane na surowo dostarczają energii oraz nawadniają organizm. Są także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na […]Czytaj więcej »

Zarówno szpinak, jak i jajko są bardzo dobrymi źródłami żelaza, zaś papryka ma bardzo dużo witaminy C, dzięki której to żelazo będzie lepiej wchłaniane. Taki zestaw produktów czyni to danie idealnym dla osób mających problemy z anemią. Poza tym jest to wegetariańska potrawa, co będzie niewątpliwym atutem dla tych, którzy nie są fanami mięsa, a chcą poprawić morfologię.

Sam szpinak jest też dobrym źródłem witaminy C, a także beta-karotenu i luteiny, czyli silnych przeciwutleniaczy, dzięki czemu to warzywo ma właściwości antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Poza wspomnianym żelazem jest też źródłem potasu i magnezu. Szpinak jest bogaty w kwas foliowy oraz witaminę K i E. Papryka zaś, poza witaminą C, jest też źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B i witaminy E. Zawiera też potas, fosfor, żelazo i magnez oraz dużo likopenu.

Potrawy z jajek dla wielu z nas zawężają się do jajek na twardo, na miękko, jajecznicy czy omletu, dlatego chciałam pokazać danie na ich bazie, które jest inne, no i przede wszystkim takie, w którym można przemycić moc warzyw.

 

Składniki (4 porcje):

  • 2 duże garście liści świeżego szpinaku
  • 1 mały jasny oscypek (około 30 g)
  • ½ czerwonej papryki
  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub natki

 

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj szpinak, osusz i posiekaj. Paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w drobną kosteczkę.

Ser także pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Rozgrzej na patelni olej, wrzuć czosnek, chwilę podsmaż i dorzuć posiekany szpinak. Duś całość pod przykryciem przez 2-3 minuty.

W miseczce roztrzep jajka i dopraw solą, pieprzem. Do masy jajecznej dodaj szczypiorek, pokrojoną paprykę, ser i uduszony szpinak. Całość wymieszaj.

Przygotuj formy do muffinek – jeśli nie są sylikonowe to natłuść je olejem. Formy napełnij masą. Włóż do nagrzanego piekarnika na około 20-25 minut (sprawdź drewnianym patyczkiem, czy masa jajeczna się ścięła).

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.