Najnowsze wpisy

  • Treningi na czczo – czy warto?

    Treningi na czczo – czy warto?

    Modne i powszechnie praktykowane stały się treningi, zwłaszcza odchudzające, wykonywane na czczo. Wielu trenerów zaleca bieganie kilku kilometrów zaraz po przebudzeniu i bez dostarczania jakichkolwiek substratów energetycznych. Otóż takie praktyki z dietetycznego i fizjologicznego punktu widzenia nie mają większego sensu, jeśli chodzi o skuteczność, a do tego mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. […]Czytaj więcej »
  • Skoncentruj się!

    Skoncentruj się!

    Bywają dni/tygodnie, gdy okoliczności nie sprzyjają naszym treningowym wysiłkom, i to pomimo dużego zaangażowania i dbania o pozytywny dialog wewnętrzny z naszej strony. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, poza codziennymi obowiązkami, zmagamy się przecież także z pogodą. Deszcz, śnieg i niskie temperatury zwykle nie zachęcają do kontynuowania treningów, dając przy tym dość wiarygodne usprawiedliwienie… Lecz choć […]Czytaj więcej »

Zarówno szpinak, jak i jajko są bardzo dobrymi źródłami żelaza, zaś papryka ma bardzo dużo witaminy C, dzięki której to żelazo będzie lepiej wchłaniane. Taki zestaw produktów czyni to danie idealnym dla osób mających problemy z anemią. Poza tym jest to wegetariańska potrawa, co będzie niewątpliwym atutem dla tych, którzy nie są fanami mięsa, a chcą poprawić morfologię.

Sam szpinak jest też dobrym źródłem witaminy C, a także beta-karotenu i luteiny, czyli silnych przeciwutleniaczy, dzięki czemu to warzywo ma właściwości antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Poza wspomnianym żelazem jest też źródłem potasu i magnezu. Szpinak jest bogaty w kwas foliowy oraz witaminę K i E. Papryka zaś, poza witaminą C, jest też źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B i witaminy E. Zawiera też potas, fosfor, żelazo i magnez oraz dużo likopenu.

Potrawy z jajek dla wielu z nas zawężają się do jajek na twardo, na miękko, jajecznicy czy omletu, dlatego chciałam pokazać danie na ich bazie, które jest inne, no i przede wszystkim takie, w którym można przemycić moc warzyw.

 

Składniki (4 porcje):

  • 2 duże garście liści świeżego szpinaku
  • 1 mały jasny oscypek (około 30 g)
  • ½ czerwonej papryki
  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub natki

 

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj szpinak, osusz i posiekaj. Paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w drobną kosteczkę.

Ser także pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Rozgrzej na patelni olej, wrzuć czosnek, chwilę podsmaż i dorzuć posiekany szpinak. Duś całość pod przykryciem przez 2-3 minuty.

W miseczce roztrzep jajka i dopraw solą, pieprzem. Do masy jajecznej dodaj szczypiorek, pokrojoną paprykę, ser i uduszony szpinak. Całość wymieszaj.

Przygotuj formy do muffinek – jeśli nie są sylikonowe to natłuść je olejem. Formy napełnij masą. Włóż do nagrzanego piekarnika na około 20-25 minut (sprawdź drewnianym patyczkiem, czy masa jajeczna się ścięła).

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.